Pages

Monday, April 2, 2018

Hello, April 2018!


Its been a long longgg time since my bebelan malam. Its a random bebelan so bear with me!. Its April 2018 already! Times surely flies so fast. So many things happened during this 1 and a half month since I masuk sem baru. Sebulan lebih tapi dia punya time interval tu rasa panjang semacam dipenuhi macam2 benda yang menyesakkan otak dan dada tapi dalam masa yang sama fun to do! Ouh guess what. I received some "great" news from my ma *roll eyes*


E is getting married!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Actually, Im not suprised pon sebenarnya  sebab abang I everytime balik gym masa cuti sem dia akan cerita yang E tengah plan nak kahwin dgn that girl AFTER ME (well it ve been 8 years). HAHA. Well, yang I totally surprise is dia nak kahwin bulan APRIL NI. How I tahu? My maaaaaaaaaaa sent the invitation card kat dalam group whatsapp family. Its too I dont know how to .....( I dunno how to describe this mixed feelings) to post the screenshot conversation in my baby blog. Oke, so ni bukan kali pertama la ma happily sent kad kahwin orang yang I pernah sayang. Do you have this kind trait of mom? Dia suka poke hati anak  dara dia ish.( Sometimes I mcm why kau pilih orang tua arina? now, you have to see them get married before you.meh) Well, Im not going to see pon but I harap my ma tak spam gambar wedding diorg. The issues here, why kena April? April dahla my special lucky month. ADA 12 BULAN DALAM SETAHUN. Selalunya jugak orang kahwin  dalam range Nov- Feb. Thinking of April now mcm ............... .

Anyway, Im happy for you E. You deserve every happiness in this world with your kind heart! :) ni baru E yang kahwin, wait until A kahwin!!

Sleep late these days sbb memang packed schedule, with program,test,quiz. Macam now, I baru habis test Crypto at 8pm . Tadi I study sikit untuk test esok, then I rasa ngantuk so I decided to scroll twitter to catch some gossip to read ๐Ÿ‘€Twitter ni mmg laju sampai I pun terkejut about news dalam tu. Macam2 sangat even the simplest things boleh jadi isu besar. Isu yang tengah hot I baca tadi pasal Vivy Yusof pregnancy side and Dr Fatin Liyana tak bawa anak pergi vacayy. I was like LOLLLLLLLLLLLL but yg psl Dr FL, I baca her explanations sampai rasa sebak dalam hati. People just mean, throwing some harsh comments about the way she raised the child. Well, I think SHE IS THE MOTHER OF THE CHILD, so dia tahulah apa yang terbaik untuk anak and rumahtangga diaaaaaa.



I dapat rasala jugak sikit2 apa dia rasa walaupun I takde anak tapi I ada kucing (Ben) yang I sayang gila-gila. Its kinda funny to read tapi ni my own experience lah, I jaga Ben since dia baby lagi 1 month mcm tu (so kita menyusu dia prepare all the stuffs), now diaa 5 months. Memang mmbesar depan mata I , permulaan ada masa I kena berpisah dengan Ben sebab he was too small back then and everyone macam suka touch2 dia sbb dia memang comel gila time dia kecik. Its not a good environment sangatla at my house masa tu so we(me and andy) decides yang dia akan duduk dengan Andy. Lagi 1 masa I jaga, always sangat tetiba pakar kucing bagi I macam2 kata2( more like condemn than advice. alorh macam ala2 mak mertua condemn kau cara jaga anak gittewww) yang bagi I sangat5 mnyinggung perasaan untuk orang yang dah try her best. Sometimes I cry to Andy( memang I tak pernah jaga kucing sebab I takut dengan kucing sebelum ni but I pernah jaga Abu( a hedgehog) and of course I do some research before we decide to adopt Ben).Nak berpisah tu mmg sedih gila but nak buat macam mana. Its the best for him to grow well. Lucky Ben, Andy dengan I mmg sayang gila-gila kat dia. Altho, dia takde siblings tapi dia sangat dilayan macam anak raja. We provide all the best for him. kalau pergi vet pon dr selalu puji how clean and well behave is he! ๐Ÿ’ Then, suddenly I dengan Andy pulak split of some issues berbangkit. Ni satu hal pulak, we never think of "what happened to Ben if we split". So, sekarang walaupun dah berpisah we still contact just sebab Ben.

Sometimes, I pening kepala jugak fikir pasal Ben yang kena berpindah randah every weekend plus I kena juggles with my new schedule and work after berpisah which is less social time, yang mana being busy is good for me to easily move on and healing for over what happened.  Its okay when yg other part being tolerate, adil dan respect tapi sebaliknya happened. Andy is still Andy!  He only prioritize his own schedule and never respect mine. Sometimes I boleh la korbankan my rest time but kalau every week nak exhausted korbankan rest  ( its not pasal penat jaga kucing,its  pasal mana 1 priority yang nak kena buat dulu) I dont think its appropriate for my mind and body. Yang paling I tak suka dia akan bangkitkan isu yang I tak sayang Ben macam dia sayangkan Ben. Sooooo immature.  Ada sampai 1 tahap, I memang nak amek Ben fully dari dia but you know what Ben loves him! ( macam mana I tahu? It truly shown bila tiap kali I hantar Ben balik kat daddy dia. I see it! (ofcourse, Ben love mommy too))so I macam sangat tak sampai hati, thats the only part that soften my heart whenever dealing and contact with him otherwise its just a messed!

Sometime, people see us still contacting and seeing each other , they being typical suruh kami get back. Theresssss no wayyyy for us to get back. Not after what happened that involving insulting, family matters andddddd sooo manyyy more issues that Ive faced.  Just stop saying your opinion, when you're just look it slightly not as a whole situation. Yes, we already wasted 2 years, thank god not the rest of our life. Your opinion truly offended me as someone yang ada dalam situasi tu. You see me being cool relaxed hadap people yang dah throw shits direct to my face, thats just me being me yang nak proceed life without hatred. The true is things will not ever being the same. Theres conversation of us. Andy want and think to get back. I asked him for what? niat dah lain. before this marriage is our goals. now?

He said " untuk jaga you sampai orang yang betul datang." 

I? of course I laughed hard. full of shits.






p/s: I wish I take this much time to write my paper writing๐Ÿ˜‚




Tuesday, January 30, 2018

Still not the One


4 years ago, I met a really wonderful guy. To me he is my Mr perfect 10. He is the best guy I ever met, I ever known. Just thinking of him, make me smile because all of our memories is 99% a good one. He read me well. He almost be the right one, but no he is not the Mr right for me. For certain circumstance,  the relationship that created just cant move any forward. A concrete circumstance that move me to decide a decision. Surely, both of us was sad with it but now its going well for him. Seeing him happy make me happy thats what I decide. From us, I learnt that love is never about owning the person. For my case, yeah I cannot love by own that person..if I can I never  let that precious gem slipped from my hand.You too okay? Im not giving up easily its just a special case okayyy.

That experience never let me down in involving love thingy. In this world, no one wants to expect or wish divorce, separation when it comes to marriage and relationship. no one. So, I move on to live my life and seeing other guy. Things was pretty well at first(cliche). We have been thru many ups and down.Now, officially Im taking a full stop ( he decide, I approve) from my 2 years relationship. Bila perpisahan berlaku I never wronged the other part 100% it always to be 50% 50%. Im angry,frust , sad and empty..the feelings yang takde sape pon nak rasa. Yes, I blame him at first but people make mistake, I make mistake too. (Altho Im sad but no, Im not regrettting that we make decision to  breaking up, its the best for us). 2 tahun I learnt (ni yang paling I lekat dalam kepala):

1.  Jaga batas pergaulan antara kawan. (basic)
2. Said sorry BUT MEAN IT. (please dont make your sorry sounds cheap)
3. Jangan naik tangan. (NEVER EVER EVER, youre no longer a man if u do so)
4. Jangan curang. (If you truly love and appreciate someone you cant even have space to think about someone else)
5. Dont do something yang pasangan tak suka. Jaga hati sesama sendiri.
6. Do not selfish dan control other people life! Both ada life masing2, please dont just surround yourself only with your partner (utk yang belum kahwin) Enjoy your life, activities you love. If he controlling you (cannot do this, cannot do that) but at the same time he can huhahuha with his friends, please its not EVEN WORTH. Kat situ dah nampak how unfair and 0 tolerance your partner is.
7. Be a good listener. (always sebab kita kalau dah sayang we always want to update kt yg trsyg)
8. Be understanding. 
9. Less insecure, More TRUST. Trust each other. Relationship is all about you and me. Dont trust an outsider.
10. POSITIVE. alwasy be positive. give positive vibes to your partner too.

banyak lagi tpi yang i ingat.kihkih.

Last messages from him, I received yang he cannot be the perfect one bla bla bla cliche. I tak cari kesempurnaan.  2 tahun, langsung he didnt get my point in sharing life. I want a life yang with or without the person I can live well. I taknak definisi pasangan melengkapi bla bla bla.too cliche . NO my life is complete with or without pasangan. I lebih prefer  definisi dengan ada pasangan my life get better in another level than before , and support each other to reach our dreams. Never stop your partner do what his/her love. If its not now then when they will do it? Kita makin berusia, bila berusia kita makin takde masa atas alasan komitmen. 

Most of guys kalau read akan rasa I perempuan annoying, high demand (heloo, I bukan minta rumah agam, fancy stuffs) and berangan mcm drama pukul 7 tv 3 suku but I bukan berangan. I pernah rasa this moment, I pernah rasa this awesome feeling to be who you really are with the one you love 4 years ago. Perasaan dia lagi seronok bila kita bebaskan orang yang kita sayang to do what she/he love. I pelik kadang2 sesetengah orang dia dah dapat pasangan tak materialistik, independent, cantik but still masih tak cukup. I think they just didnt know what they really want in their lives. Ouh ni another lesson I learnt hakak combee nak bagi nasihat sikit kat lelaki2 yang tengah nak cuba memikat hati crush tersayang.


Dear insan berjantina lelaki yang single, 
tengah usha crush ke tu? mesti tengah usaha kaw2 kan? 
Fikir dalam2 kenapa awak nak mendekati perempuan tu? 
sebab sayang? sebab terlampau suka?sebab nak ajak kahwin? 
Apapun sebabnya , masa awal2 ni jadilah diri sendiri. 
Jangan terlalu put effort yang awak rasa one day awak akan stop the effort sebab awak rasa penat dan tak mampu. 
Ikhlas? kalau ikhlas bagusla pastikan berterusan. 
Jangan jadi lelaki cliche yang 100% stop lepas dapat tawan hati perempuan.
 Jangan tanya kenapa perempuan yang awak kenal dulu dah tak macam dulu.
Bila layanan awak pun dah tak macam dulu..
Jangan pernah layan pasangan susah senang kita macam sampah. 
Kalau awak rasa masih nak enjoy2 dengan kawan2 awak, baik awk hidup bujang sepuasnya then baru awak fokus dalam mencari pasangan dan fikir masa depan.
Cari pasangan bila awak betul2 rasa nak fokus hidup berpasangan, 
bukan cari pasangan semata-mata nak menunjuk kat kawan.
Pasangan bukan objek/piala kemenangan yang hendak diusung bila perlu. 



P/S: pengalaman yang satu ni memang mengajar I untuk terus avoid from love! Its just too traumatic for me to involving again.Not just sebab involving restu kedua belah pihak family. Family dah restu pun kalau diri sendiri tak push untuk berubah still things cant go.  Doakan I cepat move on dengan segala kesedihan and wish me for not settle too soon for someone who doesn't deserve!







Wednesday, January 24, 2018

My baby boo, Ben

Assalamualaikum hai:)


Its 2018 now, semalaman I was thinking nak involve blog balik as now I tengah cuti sem sebulan +- so masa terluang agak banyaakkkkk sangat5. Alhamdulillah cuti kali ni tak bosan sangat coz I ada new pet after Abu yang bernama Ben!

Why Ben? becauseeeeee Im madly inloveeeeee with Ben Affleck. Start minat Ben Affleck sejak tengok movie Hes Just Not Into You.Watak dia dalam tu totally my dream guy! okay back to thisss fluffy Ben the cat. Ben ialah pemberian hadiah. I love him so much, I ambil dan jaga Ben since 1 Dec 2017, masa tu Ben berumur 1 bulan lebih. Bawah ni muka dia masa kecik. comel gila kan?! Cute and Handsome just like Ben Affleck๐Ÿ˜‹



Ben kucing mixed mainecoon (bapak)+ persian(mak) . Ramai salah anggap Ben ni BSH terutamanya my brother...well tettt Ben ni long hair gebu gebas. Now, almost 3 months Ben with me..I baru jaga dia cuti sem ni...guess what? my dreams came true!


Angan-angan Rene sebelum Ben muncul
  • Nak ada kucing yang  clingy dan manja
  • kalau boleh nak kucing yg suka jilat dia sbb konon2 tanda kasih sayang.
  • tidur bersama!

semua perkara di atas sangat5 menjadi kenyataan! Ben sangat clingyyyy! kat mana I ada dia nak jugaaaa mengikut. Secara naturenya, I jenis tak suka kurung binatang, I cepat kesian. Macam Abu pun walaupun dia kecik and he left his duri yang tajam merata rata sampai boleh melukakan org pon I still bebaskan dalam kawasan I sbb I just cant see it been locked. Ben ni I letak dalam bilik I(YES DGN PASIR2 TAIK TU SEKALI I LETAK) hahahah tapi alhamdulillah takde bau langsung maybe sebab pemakanan Ben and I always bukak tingkap. So dia just berlegar dalam bilik I jela, kalau I rasa dia bosan I ajak dia main ruang TV and lastly he manage to conquer all level 1 rumah Tok Ma dia. I perasan Ben ni dia jenis wajib org ada tgk dia baru he lives his life well.Means kalau I keluar dia dok trcongokla tnggu I dalam basket dia tak main, tak makan, tak minum. YES thats my Ben. Gedik kan?

Then, I macam buntu sekejap how nak buat ehh sebabnya memangla I cuti but takkanla I nak 24 hours seat in my room. I still kena masak, house chores semua. I fikir balik bawa jela dia turun bawah, no harm. Again, I observed Ben ni hanya pergi certain place jeeee and the best thing kalau I takde kat situ dia akan cari I. haha. So, nothing to worry. Ben still a kitten thats why I agak berhati-hati and being a paranoid mommy. tehee. One day, I luangkan masa with my mom kt ruang tamu , sembang2 memang agak lama jugak I kt bawah... suddenly!!!!!! Ben slowly cat walk depan I macam dia nak cakap " Heloo mommy, bila nak naik atas?" Dia pusing2 dengan punggung gebu dia then dia naik balik konon nak bagitahula "Hurry up and I wait for u upstairs mommy". Then, babah pulak baru balik dari work, sambung sembang lagi lamaaaa till my mom trtido atas sofa...suddenly!!! DIA TURUN BALIK! hahaaha I laugh hard dengan dia punya behavior. Sangat manja dan clingy. 



Always menyelit sebelah I, bawah ketiak and kadang2 his fluffy butt on my head! kalau I dengan hadphone and laptop pon mulaaa laaaa kacau, dok depan skrin, pijak2 keyboard.gosh. Every night dia akan give me goodnight kiss(read:lick) and every morning too wajib maigod kacau I dengan lick2 my face! and now dia dah pandai cium mulut!๐Ÿ˜… selagi I tak bangun, tak celik mata jangan haraplaaaaa dia tak kacau my pretty face.huhu.  Ohh we sleep together too. Not just in the same room, the same bed! same pillow! same comforter! Now, I have to share notshare but berebut selimut dengan cat! err read:Ben . sebab dia beratkan selimut and heee tak boleh dilanggar diusik langsung. Masa2 awal dia bite jugak kalau I terlanggar now he just mcm ketepi sikit badan dia.. weelll duhh its a single bed and Im just getting fat day by day..so doesn't have enough space. 

Alhamdulillah Allah give me chances to face this love&clingy experience. Now, Im just a mommy who counting days to let go of everything. To let go the sweet memories. To let go my precious baby, Ben. Why? because things are not the way it is.....things goes slipped away and the one who give me, Ben want to take away Ben from me. He doesnt let Ben stay...Do I have choices? I dont know... I tak pernah kenal orang yang ambil balik pemberian(Not 100% his money) dia cause it sounds so wrong. Better you just dont give benda hidup kat perempuan selepas I coz kehilangan dia lebih berat drpd dapat benda2 lain cause its involving heart and emotions. Whatever it is, biar sebelah pihak jelah yg selfish and thinks he decide a good decision. 2018 I just want to live a positive life with positive people.


Ben, yeah I know you cant read this but I really love you. Theres no other cat like you, please remember your mommy๐Ÿ˜ญ



other picture/videos in IG: @fluffy.ben



Monday, July 17, 2017

perihal hati,perasaan&respect


my friend : dia bagitahu aku dia dah block kau.

me: yea aku tahu sebab aku tgk kat IG dia komen gambar zaff tpi when i opened his profile....haa tahula tu mmg blocked.patut lama xde post kt timeline.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kadang2 aku pelik dengan perihal manusia. Bila kita beri peluang dan tunjuk rasa sayang, suka, tak pernah nak hargai masih main2, masih samar2, masih bertarik tali  tpi bila kita dah menoleh, kita dah melangkah ke hadapan sebab nak berpijak di bumi yg nyata( taknak main teka teki) dia rasa kita salah , memberi harapan, kita salah itu yg jelas dimatanya. TAPI perbuatan dia yang sebelum kita start menoleh tak pernah di ambil kira.

Kadang2
Tak bermakna orang yang ambil keputusan untuk undur diri,suka dengan keputusannya.
Tak bermakna org yang undur diri tu jugak seorang quitter.
Tak bermakna org yang undur diri tu tak ikhlas untuk berhubungan.
Tak bermakna org yang undur diri tu rasa diri dia perfect sampai nak mr perfect 10.
Tak bermakna org yang undur diri tu tak fikir mcm mana nak move on.
Tak bermakna org yang undur diri tu tak SEDIH.


Undur diri ni rationally decided ( akan ada lelaki wajib akan condemn cakap bila jee perempuan being rational?) hadam sampai lumat ok. bila nak undur diri mesti akan ada yg cakap kau tengah emosi ni and so on. maybe perempuan lain ya tapi aku sangat serius dan pemikiran aku dh betul. nak2  sekarang aku dah besar. so jelas terpampang apa yg baik dan buruk.

contohnya like bercinta dengan suami orang. walau seperfect mana lelaki tu di mata kau. baik mana dia layan kau. tapi kau tahu benda tu salah. hubungan tu takkan ke mana mana. means takkan stay at one place, takkan moving forward. kau stay dengan dia pon salah, kau kahwin pon salah. sebab? kau bakal mngguris suri yg dah ada dalam hidupnya. apa yang kau boleh buat? moving backward sahja. anggaplah tak pernah jadi tak pernah wujud walau pahit mcm mana pon nak telan sebab? THATS THE BEST FOR ALL. utk dia, isteri dia dan anak2 dia. dah lengkap pon circle tu. kau tak perlu nak tambah dalam life yang diorg dh bina dr 0. kalau dia tak faham, dia tuduh kau main2kan dia bagi harapan dia yang tak faham apa salah dia at first place. which is sedang menduakan isterinya.

every guy yang pernah aku jumpa dan kenal jarang2 ada mngakui yg

"we both make mistake,arina"

mesti macam kau yang salah , kau yang itu ini, is that the way you layan people you love arina? and so on. it take two to tango for all things. kadang2 aku sedih bila kena tuduh benda yang aku sndiri rasa ehh tu bukan kau ke yg buat kt aku then kau cakap aku pulak mainkan prasaan kau? aku pulak kecewakan kau?. lelaki mcm ni aku rasa tak manly langsung sbb sebolehnya dia nak escape dan dia lebih selesa put blame on one side. after that, then i know i really make a good decision untuk undur diri. sebab masa kenal pon kau selalu blaming dah nak telur hujung tanduk tak sedar diri lagi. 

it take two for hold on. kalau kau sit back and relax do nothing, harapan nak aku tnggu nak aku buat itu ini memang takla. ive my own pride. kalau kau betul2 nak kau buat apa yang sepatutnya dah lama kau buat. not sit back goyang kaki. im not coming to u that way. ouhhhh andddd pasal jumpa parent je jaadi issuessss.kau ingat asal jumpa parent je ajak kahwin? tak semestinya kenalkan kat parent terus kahwin, kalau masa dh ssuai proceed la. kalau tak sesuai takkanla aku nk pksa. aku pun tak desperate lagi nak kahwin on the spot :) ive other sweet dreams to achieved. Benda tu kau show respect kat parent , nak ajak anak dara orang kenal keluar tapi minta izin taknak pastu nak ajar org tu menipu pulak cakap keluar dgn kwn...ehhh tak kuasala aku. 


p/s: tak tuju kat seorang .



Friday, June 2, 2017

THROWBACK zaman muda

Assalam hai :)

amaran: post kali ni banyak angkat bakul sendiri.heh. 


Salam ramadhan. dia mmg macam ni setiap kali nak belajar. (tengah minggu study week), asal bukak laptop je menerawang kat tempat lain. dahlah semalam tengok citer magnificient century sampai pagii!! tak belajar!! nak exam! tak belajar!! shhhh. jangan bagitahu bos besar taw. hekhekhek. Skang ni  mula-mula youtube tengok lagu cintan cintun lama2 dulu. layan geisha, letto, sakura band, hujan. dah terkenang kenang pulak. Pastu fesbukkk. tengok gambar lama2 zaman kurus melidi. baca komen kawan2 lama. haa dah sebakk. sebab makin besau ada yg dh dengan haluan masing2. makin jauh. ada yang dh lost contact terus.


RINDU ZAMAN KEGEMILANGAN. zaman  muda remaja. zaman baru nak naik. zaman baru nak ke dunia baru. zaman bermacam zaman. heh. zaman yang aku nak cakap ni masa umur aku 13 sampailah 15 tahun. aku rasa kalau aku tak masuk ke sbp mungkin zaman kegemilangan tu lebih panjang sampai 17? haha mungkin. papepun takdir Allah itu Indah. makin besar makin kita face realtiti yang kadang2 perit dan pahit untuk telan dan lalui.

13 tahun - 15 tahun. (2009-2011)


Masa range umur ni. hidup bagaikan dalam novel/drama. Sometime I really cannot brain how my life cannn bee so much like dalam cerita novel yang kalau skang kita baca sangat la rasa tah pape dan tak logik. Tapi dalam "drama" ni aku bukan la budak yang baik pun. Agak nakal dan mcm sombong sikitla. belagak pon ada. hm apa lagi eh. senang citer banyak sifat yg tak baik waktu ni. tapi skang dah takla, alhamdulillah berubah  , sebab tu org kata biar dari kecik dh jahat jangan besau baru nak jadi sheton. kehkeh. bak abang aku sendiri kata aku ni mcm ketua perempuan jahat macam dalam movie yang ada geng2 tu. Acah2 mean girl ataupun macam novel ainmasarah the wannababes. haa sampai mcm tu sekali pandangan seorang abang terhadap adiknya.


Abang akulah cakap tapi pandangan kawan2 aku baik sikit kod. ๐Ÿ˜… sikit. sebabkan aku ni jenis arrogant bitchy bitchy gedik sikit. so haters pon banyakla kan. EVEN aku tak kenal pon siapa haters tu anddd kalauuu duluuuu even though kita ada haters tapi tak sampai tahap teruklah macam terasa bullied ke depression. NO. Tak rasa langsung. Maybe sebab masa tu aku sangatlah ignorant and bold  macam malas nak heran apa orang cakap. (God I wish Ive that kind of boldness nowwww) . and masa zaman tu orang kalau benci pun benci macam tujelah. takde usik2 ke takde panggil geng suruh benci sekali ke apa. 2 benda yang palinggg akuuuu ingat haters buat kat aku.

1. dia ni orang yang aku kenal. a senior. setahun je pon tua. aku tak ingat dia cakap apa tpi lepas dia bebel tu dia cakap nak report kat mak aku. kah! report?! ingat lut la report tu.

2. aku tak kenal langsung dia ni. again a senior. setahun jugak beza. kelakar. dia suruh kawan aku kirim salam maut kat aku depan aku. dulu kan femes kim salam maut bagai ni. no chill betul.

and both girls ok. fact: they hate me even  I done nothing to them. thats why Iolls tak amek port kalau nak memcik2 ni. such a waste.


masa zaman ni jugak semangat setiakawan tu tinggi. takde kes khianat. tikam belakang. maybe ada tapi  macam benda tu boleh settle asap. ouh aku jenis jarang nak masuk geng gossip umpat umpat ni. kalau kena topik semasa macam benda tu kena kat aku yee akuu canangg sembang bagai mak bedah tapi kalau mcm benda tu aku tak nampak and dengar2 dari org aku dengar saje jela. tak involves sgt. the best part masa celebration my 15th birthday.boleh dikatakan hampir semua my bff datang. they planned it and celebrate kat secret recipe. ada dalam blog ni aku pernah tulis. diorg bawa banyak gila kamera macam gheetisss pon ada and my friend buat video of it. sweet gila. terharuuu gilaaaaaaa. mcm sgt5 appreciate la. bayangkan masa 15 dah rasa benda2 tu sebab tu budak2 skang baru nak up kek balloon suprise partyy kat IG smua iolls tak heran sgt sebab dh pernah lalui. Alhamdulillah. classmates pon best sporting smua. walaupun kelas budak pandai tpi tak totally nerd  dan gila2 sikit. paling gila kawan aku dan tak trkecuali aku.


ouhhhhhhhhhhhh haihh the best partttt nak citer zaman puppy love. zaman suka yang betul suka. zaman banyak peminat. HAHA. panas pipi tetiba . kat mana nak mula erk. terus terang aku ni takdelah cantik pon. selekeh . hitammmm capuk2 (sebab selalu terdedah dgn panas dulu). aku pun sendiri tak tahu aku ni cerah ke gelap. sbb masa tadika mcm amoi anak cino. dh besar dh mcm combee lak. boleh dikatakan ramai la suka aku tapi yang sama umur awal2 aku dh reject sebab nak mngelakkan kes sailang antara kwn2. *kawan2 iolls ramai yang hot2.aku selebet. and aku mmg tak gemar sangat sama umur ni. sebab dh mcm member2. awaaaaalllllllll lagi masuk sekolah menengah dah ada yang mngintai. masa tu kau akan dikira hot famous bila form5 nak tackle kau without kau yg tergedik dtg kat dia.  zaman aku tu pulak form 4 dengan form 5 dia hensem2 belakaaaa woiii. masa tu aku ingat lagi kawan aku ada crush FORM 6 . kitorg jalan kat koridor then terserempak. so, aku mcm takdelah nak menonjolkan diri sebab crush member bukan crush aku. lepas crush dia berlalu dia pukul aku.

BFF : haahhh dia pandang kau!!*merengek
me: ehh mana kau tahu. kau bukan pandang dia
BFF: i can seee he look at your name tag!. ekor mata.

*nametag aku nama A.INSYIRAH. aku pernah post pasal masalah nametag aku ni.
sejak itu aku akan jalan blakang sikit dari bff aku supaya dia lebih menonjol butttt  then later i jadi kwn dgn crush my bff ni sebab he add me on fb and like2 komen2 and rpt sbb his friend like me. masa tu baru berlalu zaman myspace. we start using fesshhbukk.

Cerita aku pulak macam ni FORM5>AKU>FORM4 . the end. haha. haih kalau danial ada lagi ni dia dah bahan aku sebab cerita benda2 ni. Sampai sekarang aku tak faham dan tak tahu kenapa dan macam mana boleh orang suka aku sedangkan aku dah lah tak cantik and macam aku tekankan dari awal perangai aku pun takdelah semnggah mana. nak kata sebab personaliti? entahlah.

\\SUKA pulak bukan suka yang macam suka tahpape tu. suka yang betul betul dan sgt5. suka sampai ada yang terkorban. suka sampai ada yang mngundur diri. suka sampai ada yang terluka. dan masa ni terpampang jelas kifarah tu berlaku dalam sekelip mata. Apa yang kita buat kat orang akan back balik kat kita. walaupun dah 8 tahun berlalu,  dua orang (E&C) yg involve dalam hidup aku masa ni sangat mmberi kesan dan pengajaran seumur hidup aku. terima kasih :) end up masing2 bahagia dengan pilihan sendiri.  :)

Saturday, April 15, 2017

TakdirNya yang terindah 1


Allah. Sesungguhnya pertemuan aku dengan seseorang yang istimewanya sifatnya buat aku menangis semahunya. Bukan menangis kerana sedih dan kasihan tetapi aku menangis kerana kau telah menunjukkan aku jawapan kepada doa2ku serta kau telah memakbulkannya. Terima kasih Allah kau telah menyusun atur perjalanan aku ini.

apa senjata seseorang muslim itu?

Doa.


Jawapan yang aku dapat pada hari ini, bukan drpada doa2 ku untuk hari ni, 3 hari lepas mahupun 3 minggu lepas tetapi 4-5 tahun lepas!!!!

I asked for strength....
And ALLAH gave me difficulties to make me strong...
I asked for wisdom...
And Allah gave me problems to solve...
I asked for courage...
And Allah gave me obstacle to overcome...
I asked for love...
And Allah gave me troubled people to help...
I asked for favours...
And Allah gave me opportunities...
“Maybe I received nothing I wanted, but I received everything I needed”


Allah tahu apa yg terbaik and He will grant it not when we wish but when we needed.

Saturday, June 25, 2016

The littlest things

have you ever just grateful to have someone *generally, family.friends. who remember all the littlest things that youu really5 love to do..


it hve been days that I really cravingg STEAMBOATTT. the me type selagi tak dapat benda yang craving selagi tula susah nak makan benda lain. 2 hari tak makan pon takpe..sebab kalau makan pun jadi mual...lagi bertambah teruk kalau tgh datang bulan. wajib kena laksanakan craving or badan terus jadi sakit dan mual yang sgtla teruk. thankyouuu guyssss melaksanakan makan2 ni.hehe. I really5 do appreciate it. at least this make me  feeling less bitter for wht ve happened this un fun week.

thankyou for those yang concern pasal perpindahan ke rumah sewa too. its such a sweet deed that you guys wanna help to carried our stuff without even asking!! macam tahu2 je tengah pening psl brg keperluan lagi.. RIP money,,,for this week. all cash sedebuk in a day. mmg sakit. mula2 ingt nak pakai khidmat je then few friends tawarkan diri nak help rasa ringan sikit kepala.  at least, less money bab servis ni. terharu gila bila diorg kata apa guna kawan. huhu. nila org kata kawan yg akan muncul bila tengah susah. bila dunia tengah tunggang terbalik. ceh. hiperbola. Alhamdulillah for that kind of friends. my dad akan datang bersama brg2 keperluan lain but I xnkla susahkan org tua bab nak angkut and agihkan brg ,.coz after all this timeee....takde org lain yg buat accept my dad...kesian ayah saya...at least masa my dad dtg all dh setup tinggal dia letak tilam je.hihi. forever be my king and my beloved hero.nilah perkara perkara kecil yang boleh mmbahagiakan orang...make me happy....
tapi bila buat baik ni it take few people to realise it.... ada org buat baik 1000 kali pun org tak nampak tapi sekali dia shaitonnnn selamanya akan dicap shaitonnn..thats human.




skang tgh viral psl a couple sewa limo. nak rasa sweet ke apa ke tu pendpt masing2. nk kata mmbazir ke tu duit lelaki tu. sukatila kan nak buat pe. maybe duit dah bergunung sgt smpai xtaw nak watpe so pi sewa limo,hoho.bagi pndpt ikhlas aku perkara yang sweet tu benda2 kecil yang orang lain tak nampak bertapa bermaknanya perkara kecil tu kat  kita melainkan org yang sayangkan kita..... sebab org yang syg kita nila akan nampak benda yg org lain xnmpk kat kita. so dr situ kita tahuuu dia betul2 sygkan kita. cthnya benda cliche la aku suka makan. org yg rpt or syg mesti tahu aku suka and they give me  food..hahha nak bonus sayang++ diorg bagi fav food. ada banyak lagi contoh lain tapi kena rahsiala! tak special kalau semua tahu. :p something about me I realised  Im not someone yg kebendaan . bukan nak be proud ke apa or whtever u thinking, alhamdulillah my parent ajar I a great lesson about "kebendaan". Although asal dr family yg boleh je nak dpt apa yg kau nak tapi my dad still teach me how to get it but in a hard way and yes of course u kena always pray to Allah utk minta apa yg kau nak dan apa yg kau dh ada sekarang. :)

nah aku tinggal 1 lagi fav lagu ost love rosie .huhu. lagu takde kaitan dengan cerita.

Dreams, dreams
Of when we had just started things
Dreams of you and me
And it seems, it seems
That I can't shake those memories
I wonder if you have the same dreams too.

The littlest things that take me there
I know it sounds lame but it's so true
I know it's not right, but it seems unfair
The things are reminding me of you
Sometimes I wish we could just pretend
Even if only for one weekend
So come on, Tell me
Is this the end?