Pages

Friday, June 3, 2011

rokok - lawan atau kawan ?

kalau korang jawab lawan..
Alhamdulillah , korang ni dalam golongan yang sihat..

tapi utk yang mnjawab kawan..
ishh...jawab balik soalan di atas..
KAWAN jugak?!

meh sini aku story sikit kenapa rokok mesti jadi lawan or musuh nombor satu korang!

merokok nih dh jd satu kebiasaan skang nih...walaupon kita tahu sendiri akan keburukan rokok pada kesihatan..klu kena kat org yg merokok tu je xpela..balasan utk diorg tp yang xmerokok pon terkena tempias.zaman skang nih.xkira kaum lelaki atau pon wanita..merokok dh sebati dlm hidup mereka. walaupon dgn mcm2 kempen anti-rokok dilancarkan...xde gunanya klu diri sendiri xnk berubah.



maslahnya sekarang ni...perkataan BERHENTI MEROKOK..dikatakan usaha yang sgt susah dan sukar serta perkara yg mustahil bg seorang perokok... kenapa? alasannya , merokok sudah menjadi sebahagian drpd kehidupan seharian secara psikologi , fizikal dan juga aspek sosial...ada pulak yg kata "tak merokok , xde style "..err...apa tuh? pelempang nk??  xde style? ape korang fikir nih? ada stail sgt ke klu korang brpenyakit punca drpd rokok nih? 

ni antara alasan kenapa mereka merokok...

  • merokok melansingkan badan. mmg betul tp bukan cara yg sehat!...
  • merokok boleh hilangkan stress,  kesedihan dan masalah.....fakta mn korang ambek nih?? rokok bg aku mndatangkan bencana jerw..dan .lagi  mnyedihkan!! byk duit akan dilaburkan utk rokok nih..sedangkan ia tidak mndatangkan pape faedah...mcm tu je duit korang burn...
  • merokok membantu berfikir... errr....fikiran lg celaru adala sbb rokok mnyebabkan gangguan pernafasan dan penghantaran oksigen ke otak trgnggu.

 tak masuk akal kn sume alsan nih? perkara di atas nih sebenarnya dicipta oleh korang sendiri...korang yg set otak mcm tu...hmm , korang nk ke badan korang nih dipenuhi dgn racun2 , bahan kimia dan bahan pelarut?? dan bg prmpuan yg smoking nih..korang tahu tak selain mnguruskan badan dgn cara yg TIDAK SIHAT , rokok boleh memudarkan kecantikan .!!


haishh..emo pulak aku kt sini...bukn pe..perkara ni serius..ley mmbawa maut pulak tuh..aku harap korang yg merokok tuh lakukan titik perubahan dlm hidup korang...aku tahu berhenti rokok mmg xmudah .. tp dgn usaha dan semangat juang yg kental korang boleh lakukan... semoga berjaya =)

No comments: