Pages

Wednesday, November 23, 2011

wordless wednesday #2


-Rene-
Using DOTA

Dunia Orang Terlupa Awek itu..haha..juz kidding!

Terima kasih sgt5.. really appreciate it!  


gift from my mom!

Assalamualaikum.

sbnarnya surprise ni agak lama . cuma rene lupa. *maklumla makcik dh tua. nak masuk 16..hahhaa.


my own portraits ...


... the meaning of without struggle there is no progress ...
-MMN


...i struggled with colors and work are still in progress !!
-MMN


...almost done another 20%...may i take one day off...? - chalk + pencil color + watercolor on polyster linen...
-MMN




Arina Insyirah a.k.a RENE!


already done . yeayyyy!


muka aku kelihatan agak berusia coz thanks to my mom yg pi anta pic aku "with makeup ".. hahhaa,, pape nice rite?

yg wat ni dalam kalangan ahli keluarga rene jgak.saudara jauh. i'm his adik sepupu..harap dpt jumpalah kalau umur panjang.hihi. anyway..  kalau berminat , bolehlah contact beliau.

Munif Muhamad Nor

Tuesday, November 22, 2011

Spaghetti yum-yum mushroom


hai , hobi saya memasak. hobi awak apa?

hai, hobi saya makan. eh2, awak , kita secocok sgt..awak masak. saya makan .hihi.


Assalamualaikum!! hai korangsss!!

siapa suka spaghetti akan keyboard skang!! *hihi

apa itu spaghetti? 

Spaghetti adalah mi Italia yang berbentuk panjang seperti lidi, yang umumnya di masak 9-12 menit di dalam air mendidih al dente yang artinya tidak lengket di gigi, tidak terlalu mentah ataupun terlalu matang. Cara memakannya bervariasi tetapi yang sangat terkenal adalah Spaghetti alla Bolognese iaitu dengan saus daging cincang lalu ditaburi keju Parmesan parut. 
-Google-
okey , hari aku try masak spaghetti dengan bantuan mummy aku (my aunt). cara masakan dia senang sajaa. sungguh tak ku sangka! selama ni makan jer try masak tak pernah . hihi. rumah grandma aku ni byk melahirkan tukang masak yg pro *ecece.. haha.. kalau aku dok sini sepanjang cuti mmg ada dua kemungkinan je.sama ada aku akan :

jadi pakar dalam masakan - which is positive and good news to mom, dad n me!
 or
berat badan akan meningkat akibat makan secara berlebihan - which is the bad news for me *sgt5.

okey , tuan2 dan puan2 jom mulakan memasak.

resepinya.
1 packet spaghetti
3-4 biji bwg putih - di racik halus *aku tak racik tapi pkai tukul besi yg jnis khas utk daput..best, dpt lepas geram*
500 gram daging cincang
tomata - di potong dadu
beberapa helai daun sup/ketumbar - di racik halus


mushroom - sbyk yg korang sukalah
1 botol sos prego/kimball mushroom *takkisahla jenama apa yg tuan2 dan puan2 nak pakai.
2 kiub ayam
salt&pepper
kalau nak pedas letaklah cili boh
oregano + basil ( kalau nak lagi lazat)

caranya
-rebus spaghetti dengan air+sedikit garam , ikut arahan kat packet spaghetti tuh, then angkat ..toskan.
-tumiskan bawang putih .bagi naik harum sikit. 
-masukkan cili boh .kacau hingga sebati.
-masukkan daging yg telah dicincang tadi. dah nampak macam kecut tuh 
-masukkan 1 botol prego/kimball tuh, tambah air , didihkan.
-masukkan stok ayam dan garam secukup rasa.
-kacau rata. masukkan tomota yang telah dipotong dan daun sup berserta cendawan..
-kacau . biar mendidih. rasa. sedap tak? hahaha. dh siap kuahnya!

boleh hiaskan spaghetti dengan hirisan keju ^_^

-Google-
woww..susah gak huhh tulis resepi sendiri nih..ambek masa lama gaklah.. tabikla semua yg wat blog pasal resipi nih *yg takcopypaste. hihi.

Selamat Mencuba dan Menjamu Selera =)

p/s : lapar pulakk rasa..grrrr....


yeayyyyyy!!

jeng..jeng...jeng..

tahniah HARIMAU MUDA!! ngauummmm.. yeah. proud to be Malaysian.


*love this pic ..nampak "tough" sgt5!!


Monday, November 21, 2011

cinta dalam diam...shhh

CINTA DALAM DIAM


Bila belum bersedia melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam ...
Karena diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya ...
Kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang,
Kau tak mau merosak kesucian dan penjagaan hatinya..
Karena diammu memuliakan kesucian diri dan hatimu..
Menghindarkan dirimu dari hal-hal yang akan merusak izzah dan iffahmu ..
Karena diammu bukti kesetiaanmu padanya ..
Karena mungkin saja orang yang kau cinta adalah juga orang yang telah ALLAH swt pilihkan untukmu ...
Ingatkah kalian tentang kisah Fatimah dan Ali??
Yang keduanya saling memendam apa yang mereka rasakan ...
Tapi pada akhirnya mereka dipertemukan dalam ikatan suci nan indah ....
Karena dalam diammu tersimpan kekuatan ... kekuatan harapan ...
Hingga mungkin saja Allah akan membuat harapan itu menjadi nyata hingga cintamu yang diam itu dapat berbicara dalam kehidupan nyata ...
Bukankah Allah tak akan pernah memutuskan harapan hamba yang berharap pada-Nya??
Dan jika memang 'Cinta Dalam Diammu'  itu tak memiliki kesempatan untuk berbicara di dunia nyata, biarkan ia tetap diam ...
Jika dia memang bukan milikmu, Allah, melalui waktu akan menghapus 'Cinta Dalam Diammu' itu dengan memberi rasa yang lebih indah dan orang yang tepat ...
Biarkan 'Cinta Dalam Diammu'  itu menjadi memori tersendiri dan sudut hatimu menjadi rahsia antara kau dengan Sang Pemilik hatimu ...
Cintailah ia dalam diam, dari kejauhan, dengan kesederhanaan dan keikhlasan...
Ketika cinta kini hadir tidaklah untuk Yang Maha Mengetahui saat secercah rasa tidak lagi tercipta untuk Yang Maha Pencipta izinkanlah hati bertanya untuk siapa ia muncul dengan tiba-tiba...mungkinkah dengan ridha-Nya atau hanya mengundang murka-Nya...
Jika benar cinta itu karena Allah maka biarkanlah ia mengalir mengikuti aliran Allah karena hakikatnya ia berhulu dari Allahmaka ia pun berhilir hanya kepada Allah..
" Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran Allah ." (QS. Adz Dzariyat:49)
" Dan kawinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu, dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya. Dan Allah Maha luas(pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui. " (QS. An Nuur: 32)
" Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir. "  (QS. Ar-Ruum:21)
Tapi jika memang kelemahan masih nyata dipelupuk mata maka bersabarlah... berdo'alah... berpuasalah...
" Wahai kaum pemuda, siapa saja diantara kamu yang sudah sanggup untuk menikah, maka menikahlah, sesungguhnya menikah itu memelihara mata, dan memelihara kemaluan, maka bila diantara kamu belum sanggup untuk menikah, berpuasalah, karena ssungguhnya puasa tersebut sebagai penahannya " (Hadist) "
" Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk. " (QS. Al Israa' :32)
Cukup cintai ia dalam diam...
bukan karena membenci hadirnya.. .tapi menjaga kesuciannya bukan karena menghindari dunia... tapi meraih surga-Nya bukan karena lemah untuk menghadapinya.. .tapi menguatkan jiwa dari godaan syaitan yang begitu halus dan menyelusup..
Cukup cintai ia dari kejauhan...
karena hadirmu tiada kan mampu menjauhkannya dari cobaan karena hadirmu hanya akan menggoyahkan iman dan ketenangan karena hadirmu mungkin saja akan membawa kenelangsaan hati-hati yang terjaga...
Cukup cintai ia dengan kesederhanaan...
memupuknya hanya akan menambah penderitaan menumbuhkan harapan hanya akan mengundang kekecewaan mengharapkan balasan hanya akan membumbui kebahagiaan para syaitan...
Maka cintailah ia dengan keikhlasan...
karena tentu kisah Fatimah dan Ali bin Abi Thalib diingini oleh hati... tapi sanggupkah jika semua berakhir seperti sejarah cinta Salman Al Farisi...?
"...boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. " (QS. AlBaqarah:216) "
" Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezki yang mulia (surga)" (QS.An Nuur:26) "
Cukup cintai ia dalam diam dari kejauhan dengan kesederhanaan dan keikhlasan...
karena tiada yang tahu rencana Tuhan... mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan karena hati ini begitu mudah untuk dibolak-balikan... serahkankan rasa yang tiada sanggup dijadikan halal itu pada Yang Memberi dan Memilikinya biarkan ia yang mengatur semuanya hingga keindahan itu datang pada waktunya...
" Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga. " (Umar bin Khattab ra.)

copy paste from iluvislam.com


p/s : mngalir air mata aku baca entry nih ..tersentuh sgt...  ;')


Sunday, November 20, 2011

ma bah , adik takutt UKKM!!

slurpppp..sulrppp...hmmm..

hmm..yumyum..sulrppp..slurrrppppppp

Assalamualaikum and hello everyone.!

yess..aku tengah mkn mi segera di mlm yg indah dan sepi ini....slurrppp...ouh..auchh2...panas... okey , tolak ke tepilah kang tak psl2 tumpah kt lappy nih..mnangis aku.. kejap lg saya sambung makan yea , cik mee segera.

congratez to my lil bro , Iskandar coz dpt 5A time UPSR arituh...tahniah2.. duit yg dpt tuh blanja akak kan berbaloi?? huehuehue... serius berita tuh buat aku rasa ish. ish..ish la....tak ley dok senang.. dulu lpas exam santai jer...skali bila result UPSR kluar..kababooommm..trus tak senang duduk , tak senang hati , tak sedap badan , etc.  aku asyik trpikir psl result PMR ..ouh.my.. ya Allah..berdebarnya rasa... what i feel rite now is dup dap dup dap la.. selera makan hilang+takboleh tidur.

.selera mkn jadi hancusss apabila aku mndapat tahu yg UKKM tuh lg 10 hari jer tinggal... currently kat KL skang nih , my grandma house. so , buku nk study lupa nak bawa. lagi buat aku bertambah runsing. byk aku google pasl UKKM tuh dgn harapan adalah soalan TERkeluar..tp resultnya  negatif ...takde lngsung.. but Alhamdulilah la aku jumpa blog satu student skng ni dia tgh spm. dia citer pngalaman dia ambek UKKM nih. kat tempat aku KPM, Beranang. she said :

5O SOALAN MATH : IQ

50 SOALAN SAINS : KACANG 

100 KEPERBADIAN KEPERIBADIAN : IKUT INDIVIDU TERSENDIRI.

50 soalan math??? 
ouh.my.. IQ= agak susah. dia kata kalkulator pon mcm sekadar perhiasan jer tak sempat pun nak pakai. aku tak dapat nak imagine mcm ne nk jwb soalan tanpa kalkulator! and formula tak disediakan amekk kawwww....ulang suara..uhmm. TAK DISEDIAKAN. ketar lutut weyhhh.

50 soalan sains???
she said kacang coz dia mmg dalam kalangan budak pandai butttt...ada byk blog sbnrnya citer psl pngalaman diorg ambek UKKM nih.. kalau sains nih kita revision mmg dapatla . INSYAALLAH.. maybe..

....................................................................................................................................................................

short conversation between me and ma.

rene : ma, adik takuttt..tolong adik maaaaaa!!! * mcm mimpi hantu pulak.huehuehue.

ma : adik ni, sokmo nak takut...tenang je..minta tolong kat Allah. 

............................................................................................................................................................

okeyy inilah diri aku kalau nak ambek pape jenis exam pon..gelabah mmg tak boleh dielakknlah! 

my UKKM , 30 November 2011 at KPM , Beranang.
-session one-



p/s :  kan best kalau rasa takut tuh pindah kat orang len. akulah org yg paling gembira skali!! yeayyy! =) 








Saturday, November 12, 2011

My bloggie dh one year.


Assalamualaikum.hye guys.

hye , bloggie ! miss me , honey?? i'm home.... 
                          walaupun awk tak brnyawa, awk still penting bagi saya , encik bloggie.
hehe.apa aku merepek ni ? ah , sudahh..kemaruk dh..


okey, let's make a wish. 
HAPPY BELATED BIRTHDAY!!

 okeyy..encik bloggie..start drpd smlm ,awak skang dah satu tahun....
 
haishh..baru sekarang aku boleh blogging n online..sibuk2, moody2..ingt leps pmr bolehla post entry tiap hari tp tak boleh jugak..ada saja halangannya..


9/11/2011

pergi lawatan kt KL... 
melawat planetarium , balai seni lukis negara , muzium negara and KLCC

pic credit to : Na'im


hangout with my bestie... thanks KD and Im coz sudi layan kerenah "budakkechikygpentingkandirisndirinih" hahha. sebab akula kau orang lambat.. TERlampau excited kat kedai buku Kinokuniya tuh.... the best part.. kitorg ley sesat kt klcc tuh..great sgt..masa tak byk and kita sesat. haha. part yg paling rugi . aku tak ikut cakap kau Im..patutnya kita lalu kat kwsn luar bahagian taman tapi aku pergi heret kau org masuk ikut jalan bawah tanah yg bosan tuh..haha.. sorry guys ^_^

10/11/2011

siapkn mural yg tergendala!! ZzzZ.. walaupun keletihan ..rasa berat sgt3 nak pergi sekolah trpksa gak...byk lagi yg perlu dsiapkan..masa pun tak byk sgt..

11/11/2011

Alhamdulillah pada tarikh d atas..me and my clique..berjaya siapkan mural tuh...rasa lega sgt.. dah tak payah pergi skolah lpas ni..haha...


aku kena lap whole lantai..letih sgt2 rasa time nih..yelah dr pg smpai ke ptg..Alhamdulillah tak sia-sia la selama ni..


terima kasih ahli kumpulan yg memberikan kerjasama yg baik dan memberikan sepenuh perhatian terhadap mural nih.. 

 my clique.

 hak milik panitia bahasa Melayu..dgn suis2 sekali kena cat..hishh..keje sapela tuh.

love this one..pintu gerbang ke alam lain la kononnya...batu-bata tuh nmpk mcm real je..pandai betulla clique aku ni buat..hihi. serius aku pon tak sngka coz time diorg wat ni ada satu hari tuh aku demam, n lagi satu pulak ada kursus..rugi sgt rsa..2 hari begitu brhrga kodd.

Ati Kamal and diyana. kumpulan aku kira paling bertuahla..sebelah kiri tempat basuh , sebelah akan pulak ruang kedua yg kena buat. sebelah2 je sume. kantin pon tak jauh. bgus betul..Alhamdulillah.. ouh..thanks cikgu belanja kitorg makan!! hihi ^_^


my bloggie birthday tp tak berkesempatan td nk post entry..letih dh cuci lantai satu hari..hee.


 12/11/2011

baru berkesempatan nk ngadap komputer nih..rindu sgt saat 24 hours online dulu..hihi..my bloggie dh one year..cepatnya dia mmbesar .alahai.*ttibe haha. :p