Pages

Saturday, January 14, 2012

Maksud di sebalik nama ...

 Assalamualaikum.


Haii.. nama saya Arina Insyirah Aris Fazil *seperti yang dilihat kat banner atas tuhh yang besar sgt5 tuh.. cuma part nama bos besar takdela.tak muat.hihi

Arina ialah gabungan nama babah dan mama saya. Insyirah pula diambil daripada surah al-Insyirah yang di baca oleh mama saya ketika sedang bertarung nyawa untuk melahirkan saya yang tembam nih:) *tembam ker? LOL. As for Rene pulak.. nama ni wujud sejak form1. tengok cerita apa entah. suka ejaan, tapi still ada maksudnya. (Rene di sebut mcm Rin jugak cuma ejaan je berlainan).

 I still keep it:)


Ini maksud nama saya!
Arina (nama Arab, Timur Tengah, Arabic, Arabia) yang bermaksud Kecergasan, giat. 
Insyirah (nama Arab, Timur Tengah, Arabic, Arabia) yang bermaksud kelegaan , kelapangan. 
Rene (Perancis, France, French) yang bermaksud Untuk dilahirkan kembali *kinda freaky dia punya maksud.seriously meant it. harap takdelah bertindan dengan maksud arab yang kurang baik. InsyaAllah.

Nama itu doa.. bila org sekitar kita memanggil kita, secara tak langsung itu satu doa buat diri kita.. Setiap nama manusia pasti ada maksud yang baik di sebaliknya. Nama aku tak panjang 2 perkataan je.Terima kasih mama dan babah beri saya nama yang cantik + satu dalam seribu nih.huehueheu. Menurut satu info ni..ada 14 panduan yang perlu dititikberatkan sebelum menamakan anak. *idon'thavechildyetmarriedponbelumokey* hihi. ;) zaman sekarang ni semua nama cantik2 kan.. include nama kakak2, abg2 , adik2 yang baca entry ni jugak! :).. Harap maksud nama2 ni dapat mempengaruhi tuan empunya badan jugak:) InsyaAllah..Amin. So , apa maksud nama anda.? :)

p/s : woahh.. bersaya-saya pulak kita ni .LOL.:) Jom buat duit :)






 

10 comments:

PariPari Puteri said...

Nma sa Dyg Farah Athirah . Dayg tu kira keturunan lha but Farah Athirah tu Maksud dea 'Kegirangan yang utama' :)Hek hek , tu la hppy ja selalu XD

akuamir said...

amir hariri.. amir pemimpin.. hariri tuh.. ape ek?

Miss Diela said...

adila fazleen.
adila =adil..
fazleen x th

akuamir said...

oh yaa.. hariri maksud nye macam merdeka or bebas la...

cik Kartun said...

nurul aisyah.. simple..
agak2 tahu tak mksud name sye nie :D

Arina Insyirah said...

waaa..panjangnya nama Pari pari puteri!

miss diela, fazleen maybe ada kodd..

akuamir : pemimpin yang merdeka..woww..kwn kita pun nama hariri ..ingat dia sorang je dlm dunia ni nama mcm tuh..unik..hahha..

nurul aisyah : nurul - cahaya..aisyah - hidup bahagia/nama isteri nabi.

Cik Pensil said...
This comment has been removed by the author.
keri ikhwan said...

nama mestilah ada mksud yg baik... jgn hnya sekadar sedap disebut,sedap didengar :). sebab nnti nama tu yg akan dipanggil di padang mahsyar nnti.
Insyirah nama yg elok dan sedap didengar :)

Arina Insyirah said...

yupsetuju. terima kasih encik keri :)

XiOuS said...

akuamir ...maksud hariri = suteraku