Pages

Sunday, July 22, 2012

Tangisan.


yes people cry because they've been strong for too long. Assalamualaikum:)
saya bukan sedang sedih k sekarang ni..hee.look this happy face *kalau boleh tengoklah.LOL:)tangisan , air mata. hmm, ada masa kita akan keluarkan tangisan gembira. dan yang pasti kita akan menangis di kala duka. ada banyak sebab kenapa , mengapa kita menangis. terlalu gembira, dikhianati , teraniayai , kehilangan atau kematian orang yang tersayang.kadang2 kita akan segan kalau menangis terutama kalau di hadapan ramai, kalau boleh tahan memang nak tahan, tak pun cover, cakap ngantuklah takpun mata masuk habuk *okey, i always use that reason ^_^ tp sebenarnya tak perlu malu pun sebab menangis bukan saja untuk melegakan perasaan malahan menangis ada manfaat dia yang tersendiri.
1. Membantu penglihatan
Air mata dapat membantu penglihatan seseorang. Cecair yang keluar dari mata dapat mencegah pengeringan pada membran mata yang membuat penglihatan menjadi kabur.
2. Membunuh bakteria
Tak perlu titis ubat mata, cukuplah air mata yang berfungsi sebagai anti bakteria semulajadi. Di dalam air mata terkandung cecair yang disebut dengan lisozom yang dapat membunuh sekitar 90-95 peratus bakteria-bakteria.
3. Meningkatkan mood
Seseorang yang menangis dapat mengurangkan tekanan dengan menangis, dengan itu mood seseorang akan datang kembali. Air mata yang dihasilkan melalui menangis kerana emosi mengandungi 24 % protein albumin yang berguna dalam menormalkan sistem metabolisme tubuh jika dibandingkan dengan air mata yang dihasilkan akibat gangguan mata.
4. Mengeluarkan racun
Seorang ahli biokimia, William Frey telah melakukan beberapa kajian tentang air mata dan menemui bahawa air mata yang keluar dari menangis kerana emosi adalah mengandungi racun. Keluarnya air mata yang beracun itu menandakan bahawa ia mengeluarkan racun dari dalam tubuh melalui mata.
5. Mengurangkan tekanan
Bagaimana menangis mengurangkan tekanan? Air mata mengeluarkan hormon stress yang terdapat dalam tubuh iaitu endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin. Selain menurunkan tahap tekanan, air mata juga membantu melawan penyakit-penyakit yang disebabkan oleh tekanan seperti tekanan darah tinggi.
6. Mengenal erti sosial
Selain baik untuk kesihatan fizik, menangis juga membantu seseorang membangun sebuah komuniti dlm masyarakat. Biasanya seseorang menangis setelah menceritakan masalahnya dengan kawan-kawannya atau seseorang, dan hal ini meningkatkan kemampuan berkomunikasi dan juga bersosialisasi.
7. Melegakan perasaan
Semua orang ingin merasa demikian. Walaupun anda diduga dengan berbagai macam masalah dan cubaan, namun setelah menangis biasanya akan muncul perasaan lega. Setelah menangis, sistem limbik, otak dan jantung akan menjadi lancar, dan hal itu membuat seseorang merasa lebih baik dan lega. Keluarkanlah masalah di fikiranmu dan menangis, jangan dipendam lama-lama perasaan itu.


Interestingkan manfaat menangis ni. just sharing daaripada sumber tertentu. menangis memang perlu tapi kena sesuailah dengan keadaannya, janganlah kita mensia-siakan air mata ni dengan menangis dengan perkara-perkara yang tak bermanfaat. Air mata yang mengalir turun disebabkan keinsafan dan ketakwaan kita kepada Allah SWT lebih bermakna :)


"Bila jatuh bangun semula dan muhasabah diri kerana semuanya adalah daripada Allah SWT"




Penakut.

Assalamualaikum :)


hello and gooood morning everyone:) it is 2:30 a.m in the morning. baru je siapkan kerja sekolah sementara menanti untuk bersahur, maybe jika mata ni masih dapat bertahan or else just masuk tidur. tetiba rasa nak post entry pasal penakut since a few hours ago. Berikutan kejadian my lovely gebu2 brother, ghazi takut untuk turun ke tingkat bwah untuk mengambil telefon bimbit my lovely babah. its night , dark dan dia diminta untuk turun ke bawah, at first rene cakaplah kat dia panggillah abang Is (my other lil brother) suruh teman coz telefon tuh kat meja makan. at first dia turun dengann selambanya. woaahh. kagum dalam hati nih dia berani turun sorang and then suddenly, laju-laju dia lari naik ke atas suruh orang teman dia.. *heh. dah agak dah.hehe. mula2 dia suruh rene, tengah fokus buat kerja memang  minta maaflah kan nak buat kerja lain at the same time. then, dia minta Is pulak, nak harapkan abang sorang tuh, haihhh..mmg taklah kalau dia tengah bersama tablet tersayang. terpaksalah dengn muka yang penuh keterpaksaan dia turun ke bwh seorang diri..tadaaaaa. I've success teaches him to be brave..HAHA. :)

normal lah kan kalau dia takut.semua orang termasuk awak dan kamu pun mesti ada sifat penakut tuh dalam diri masing-masing. sebab time rene kecik2 dulu pun rene takut terutama kalau gelap. kalau tidur mesti bukak lampu bilik air. sebab tidur sorang2 tu takut sgt. kalau lampu bilik air rosak cepat2 report kat babah sbb tak nak tidur dalam gelap.. Tapiiiiii..tu dulu punya citerlah, sekarang ni tak boleh ada cahaya sikit kacau tidur je dibuatnya, silau!.kalau boleh nak segelap-gelapnya.hoho. berbezakan. Penakut ni ada banyak cabangnya, ada yang takut bawa kebaikan like takut untuk membuat perkara yang mungkar dan takut kepada Allah SWT.takut yng akan melemahkan diri pula seperti takut untuk membela diri sendiri apabila kita di  pihak yg benar, takut untuk bertanya kepada guru tentang pelajaran yang tidak difahami dan takut untuk berhadapan dengan orang ramai.

Bak kata Aamir Khan *yess, my dear sorang tuh. Hati kita ni cepat takut dan kita kena yakinkan dia dengan berkata "All is well" walaupun kekadang perkara tu takkan well pun but we must try , who knows apa yang akan jadi rite. so , kita kena pandai kawal rasa takut tuh untuk certain things saja coz kekadang ia lebih kepada mainan emosi yang akan melemahkan diri kita.:)




Saturday, July 21, 2012

If this was a movie.

Assalamualaikum. :)


Pernah tak korang rasa sesekali hidup korang ni seperti dalam cerita novel or filem? 
 well, lately ni my life... YESSS..seperti  novel. 
ouh.. i don't know what to say...seperti novel...
errr. something yang kau orang rasa mcm .....


"eh, this thing usually happens in the novel or a movie not in real life but a moment it just happens in life!!." 




contohnya macam korang terserempak dengan orang ni banyak kali sangat secara kebetulan.
kalau orang yang korang suka lainlah ceritanya ni orang yg korang annoy.
orang yang korang annoy yang berlawanan jantina. not the same gender k.
one fine day , rene akan ceritakan  how i met this guy. buat masa sekarang, no can do. nanti orang ingat rene syok kat dia pulak. ouh.pehlissslaaaaaa....ayoyo.everytime we met we fight. ada je benda nak digaduhkan. rene bukan annoy yang sangat2 dengan dia cuma dialah suka sangat sakitkan hati rene. okey, i've start the story pulak.sorry. okey, stop. maybe next year rene citer.hahha.


"or real life korang bersangkut paut dengan lirik sebuah lagu"


another story of mine , takde unsur annoy just smile ^_^



There I was again tonight forcing laughter, faking smiles
Same old tired, lonely place
Walls of insincerity
Shifiting eyes and vancancy vanished when I saw your face
All I can say is it was enchanting to meet you 



This is me praying that this was the very first page
Not where the story line ends
My thoughts will echo your name until I see you again
These are the words I held back as I was leaving too soon
I was enchanted to meet you :)


                                                                                       
Enchanted, Taylor Swift.    




rene waT <3



If this was a movie I eagerly wanna to know what happen at the end .
If its end happily , I'm going to watch it over and over again..
Even for a 1000 times :)




kacaknya cikgu!

Asslamualaikum :)

semalam, pergi tgk wayang snow white and the huntsman. boleh pulak cik sheila marshmallow tuh tak bawa cardigan. terpaksalah rene bukak cardigan bagi kat dia. so , conclusionnya rene lah yang sejuk membeku dalam wayang tuh. adik2. hmm, sebelum wayang start, rene terjumpa satu event ni. event yang dihandlekan oleh kedai buku popular. best sgtlah coz rene mmg minat buku, so mcm heaven sekejaplah masuk dalam tuh. tgk ada sale.. 20%, 25%...boleh tahanlah kan. beberapa kali tawaf kat tempat novel tuh. nak cari novel yg sesuai. novel cinta jgn cakaplah..memang mmbanjiri pasaran sekarang ni. rene cari cerita enigma. cerita seram. tapi tak jumpa.sayang sekali. another round , tetiba jumpa satu novel ni..cute sgt!


besar dah tuh tajuk dia but still rene nak taip jugak! KACAKNYA CIKGU.  well, it remind me of someone..dia baru dpt tahu dia dpt  jd cikgu.*congrates :) kelakar sangat cerita ni ., rene baca melalui sinopsis

Ainul, Nana dan Ida adalah remaja riang yang menuntut di tingkatan empat di SMK Taman Bukit Senyum. Mereka jaguh dalam apa sahaja aktiviti lazim remaja-remaja moden di sekolah. Jaguh bergosip, jaguh berdandan, jaguh mengumpat, jaguh membuat bising, jaguh berangan, dan jaguh menakal dengan kawan-kawan dan guru di sekolah.
Namun, kehadiran seorang guru praktikal, Cikgu Zack di sekolah itu menjadikan segala-galanya berubah. Aura cikgu Zack yang kuat ternyata membuatkan mereka bertiga mula memberikan perhatian terhadap guru muda itu. Cikgu Zack seorang guru yang kacak, bergaya, muda, bijak berkata-kata dan pandai mengambil hati pelajar-pelajarnya. Kebetulan, cikgu Zack telah diminta untuk menjadi guru kelas mereka iaitu kelas 4 Cendawan. Maka, segala-galanya berubah pada kadar dua kelip mata.sambungan sinopsis


sebagai seorang student , memang rasa geli hati jugaklah coz kadang-kadang perkara ni happens kat realiti.  dalam kalangan kawan-kawan kan.. ada jugak. kan? kan? angguk cepat kalau tak rene shoot kepala sorang2. heuheuehu :)







I'm back :)

Assalamualaikum.

hai :) lama sangat-sangat rasanya tak update blog nih. pejam celik pejam celik dah masuk bulan Ramadhan. Remember me? I'm still alive okayh.. ada je kat bumi Allah yang luas nih cuma masa je banyak mencemburukan rene untuk menulis entry. actually byk sangat bnda nak diceritakan dan byk sebenarnya entry yg dah ditaip cuma setakat ni semua post tuh masuk ke dalam draft.hoho.berikutan masalah masa dan komputer yang mula menunjukkan keuzurannya. 

sekarang sebulan sekali je boleh balik tapi bulan puasa ni tiap2 minggu dibenarkan untuk pulang ke rumah tapi rumah rene jauh so i skip. 2 minggu sekali jelah balik rumah. penatlah nak ulang-alik. kasihan kat babah rene nak ulang-alik. ouh.lately ni, rene try balik naik bas. Dari tapah turun ke KL Sentral. tujuan nak naik bas ni sebenarnya untuk mengutip pengalaman n try something new plus berdikari. first time naik bas tuh, rene dapat kerusi yang boleh bergerak ke kiri dan ke kanan.*skru dia longgar. so, bila selekoh tajam memang dengan rene sekali bergerak. kelakar sangat bila ingat balik, bila bas ke kanan rene pun ikut ke kanan. bila tengah leka borak suddenly kerusi tu bergerak rasa macam nak terpelanting pun ada. memang sepanjang perjalanan tak rehatkan mata takut nanti bila terlena rene jatuh tersembam .  

bertolak dari sana dalam pukul 2:30, actually boleh sampai awal hari jumaat hari tuh dalam , 4:30 but boleh pulak bas tuh salah jalan .ish. geramm betul rasa.orang nak balik awal, boleh pulak dia main ronda-ronda. masa diextendkan sampai pukul 5:30 baru sampai KL Sentral. lama rite? yelah , siap boleh pusing kat bangunan sultan abdul samad, lalu sogo lagi..sampai sana terus call babah rene takut dia risau plus rene tak sempat call dia sebelum bertolak dari tapah tuh. Sesak sangat keadaan kat KL Sentral coz orang pun dah mula balik kerja kan. pelbagai jenis orang jumpa . paling suprising rene terserempak dengan orang yang muka macam Andrew Garfield!!!! kenal tak? alaa.yang jadi spiderman baru tuhhh... terpukau sekejap rene.hoho.

perut dah mula bergendang coz rene tak makan dari lunch lagi, nak balik pun rene masih mencari orang nak balik sama. still takut nak balik sorang-sorang, so , singgah makan kat "Rasa Mas", dah jumpa orang tu terus balik..kali ni balik,  kesilapan rene ialah membawa terlampau byk barang + muatan yang berat. so amatlah memakai tenaga yang banyak bila nak menaiki anak tangga.*cadangan kat sini tambahkan escalator yea.huehueheu. luckily, time kat masjid jamek ada seorang mak cik tolong rene. so nice of you! terimakasih ye , makcik :) 6:45 petang baru sampai rumah nenek rene belum real house lagi kat sempadan negeri sembilan tuh. macam mana nak balik real house pulak? my lovely dad jemputlah.hehe. perjalanan tuh memang memenatkan tapi rene rasa enjoy :)


p/s  : tadi rene terserempak dengan Im (my BFF) kat bazaar. now he is in teknik KL. makin handsome kawan aku nih.mesti hot kat sana.hoho.