Pages

Sunday, July 22, 2012

Penakut.

Assalamualaikum :)


hello and gooood morning everyone:) it is 2:30 a.m in the morning. baru je siapkan kerja sekolah sementara menanti untuk bersahur, maybe jika mata ni masih dapat bertahan or else just masuk tidur. tetiba rasa nak post entry pasal penakut since a few hours ago. Berikutan kejadian my lovely gebu2 brother, ghazi takut untuk turun ke tingkat bwah untuk mengambil telefon bimbit my lovely babah. its night , dark dan dia diminta untuk turun ke bawah, at first rene cakaplah kat dia panggillah abang Is (my other lil brother) suruh teman coz telefon tuh kat meja makan. at first dia turun dengann selambanya. woaahh. kagum dalam hati nih dia berani turun sorang and then suddenly, laju-laju dia lari naik ke atas suruh orang teman dia.. *heh. dah agak dah.hehe. mula2 dia suruh rene, tengah fokus buat kerja memang  minta maaflah kan nak buat kerja lain at the same time. then, dia minta Is pulak, nak harapkan abang sorang tuh, haihhh..mmg taklah kalau dia tengah bersama tablet tersayang. terpaksalah dengn muka yang penuh keterpaksaan dia turun ke bwh seorang diri..tadaaaaa. I've success teaches him to be brave..HAHA. :)

normal lah kan kalau dia takut.semua orang termasuk awak dan kamu pun mesti ada sifat penakut tuh dalam diri masing-masing. sebab time rene kecik2 dulu pun rene takut terutama kalau gelap. kalau tidur mesti bukak lampu bilik air. sebab tidur sorang2 tu takut sgt. kalau lampu bilik air rosak cepat2 report kat babah sbb tak nak tidur dalam gelap.. Tapiiiiii..tu dulu punya citerlah, sekarang ni tak boleh ada cahaya sikit kacau tidur je dibuatnya, silau!.kalau boleh nak segelap-gelapnya.hoho. berbezakan. Penakut ni ada banyak cabangnya, ada yang takut bawa kebaikan like takut untuk membuat perkara yang mungkar dan takut kepada Allah SWT.takut yng akan melemahkan diri pula seperti takut untuk membela diri sendiri apabila kita di  pihak yg benar, takut untuk bertanya kepada guru tentang pelajaran yang tidak difahami dan takut untuk berhadapan dengan orang ramai.

Bak kata Aamir Khan *yess, my dear sorang tuh. Hati kita ni cepat takut dan kita kena yakinkan dia dengan berkata "All is well" walaupun kekadang perkara tu takkan well pun but we must try , who knows apa yang akan jadi rite. so , kita kena pandai kawal rasa takut tuh untuk certain things saja coz kekadang ia lebih kepada mainan emosi yang akan melemahkan diri kita.:)




No comments: