Pages

Sunday, July 22, 2012

Tangisan.


yes people cry because they've been strong for too long. Assalamualaikum:)
saya bukan sedang sedih k sekarang ni..hee.look this happy face *kalau boleh tengoklah.LOL:)tangisan , air mata. hmm, ada masa kita akan keluarkan tangisan gembira. dan yang pasti kita akan menangis di kala duka. ada banyak sebab kenapa , mengapa kita menangis. terlalu gembira, dikhianati , teraniayai , kehilangan atau kematian orang yang tersayang.kadang2 kita akan segan kalau menangis terutama kalau di hadapan ramai, kalau boleh tahan memang nak tahan, tak pun cover, cakap ngantuklah takpun mata masuk habuk *okey, i always use that reason ^_^ tp sebenarnya tak perlu malu pun sebab menangis bukan saja untuk melegakan perasaan malahan menangis ada manfaat dia yang tersendiri.
1. Membantu penglihatan
Air mata dapat membantu penglihatan seseorang. Cecair yang keluar dari mata dapat mencegah pengeringan pada membran mata yang membuat penglihatan menjadi kabur.
2. Membunuh bakteria
Tak perlu titis ubat mata, cukuplah air mata yang berfungsi sebagai anti bakteria semulajadi. Di dalam air mata terkandung cecair yang disebut dengan lisozom yang dapat membunuh sekitar 90-95 peratus bakteria-bakteria.
3. Meningkatkan mood
Seseorang yang menangis dapat mengurangkan tekanan dengan menangis, dengan itu mood seseorang akan datang kembali. Air mata yang dihasilkan melalui menangis kerana emosi mengandungi 24 % protein albumin yang berguna dalam menormalkan sistem metabolisme tubuh jika dibandingkan dengan air mata yang dihasilkan akibat gangguan mata.
4. Mengeluarkan racun
Seorang ahli biokimia, William Frey telah melakukan beberapa kajian tentang air mata dan menemui bahawa air mata yang keluar dari menangis kerana emosi adalah mengandungi racun. Keluarnya air mata yang beracun itu menandakan bahawa ia mengeluarkan racun dari dalam tubuh melalui mata.
5. Mengurangkan tekanan
Bagaimana menangis mengurangkan tekanan? Air mata mengeluarkan hormon stress yang terdapat dalam tubuh iaitu endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin. Selain menurunkan tahap tekanan, air mata juga membantu melawan penyakit-penyakit yang disebabkan oleh tekanan seperti tekanan darah tinggi.
6. Mengenal erti sosial
Selain baik untuk kesihatan fizik, menangis juga membantu seseorang membangun sebuah komuniti dlm masyarakat. Biasanya seseorang menangis setelah menceritakan masalahnya dengan kawan-kawannya atau seseorang, dan hal ini meningkatkan kemampuan berkomunikasi dan juga bersosialisasi.
7. Melegakan perasaan
Semua orang ingin merasa demikian. Walaupun anda diduga dengan berbagai macam masalah dan cubaan, namun setelah menangis biasanya akan muncul perasaan lega. Setelah menangis, sistem limbik, otak dan jantung akan menjadi lancar, dan hal itu membuat seseorang merasa lebih baik dan lega. Keluarkanlah masalah di fikiranmu dan menangis, jangan dipendam lama-lama perasaan itu.


Interestingkan manfaat menangis ni. just sharing daaripada sumber tertentu. menangis memang perlu tapi kena sesuailah dengan keadaannya, janganlah kita mensia-siakan air mata ni dengan menangis dengan perkara-perkara yang tak bermanfaat. Air mata yang mengalir turun disebabkan keinsafan dan ketakwaan kita kepada Allah SWT lebih bermakna :)


"Bila jatuh bangun semula dan muhasabah diri kerana semuanya adalah daripada Allah SWT"
No comments: