Pages

Saturday, August 4, 2012

Ramadhan - Puasa

Assalamualaikum :)


hai.mulakan pagi anda dengan senyuman :) can't sleep today. maybe sebab dah tidur sepanjang perjalanan balik Tapah-KL. Waiting mama untk siapkan makanan sahur, few minutes kejap lagi kena tolong bonda tersayang. ni kali ke-5 kalau tak silap rene bangun untuk bersahur, selama ni memang jarang sahur coz sebelum tidur kalau kat hostel dh siap makan kenyang-kenyang.(agak bad habitlah) ..tak pun, bangun minum air masak then tidur balik.  Sepanjang bulan Ramadan yang mulia ni rene harap sangat kita bersama-sama  mengejar nikmat dan ganjaran besar yang kita boleh dapat sepanjang berpuasa nih. Even though rene bukanlah pious mana pun but still tiada salahnya melakukan penghijrahan ke arah kebaikan itu kan? :)


Puasa orang awam 
hanya tinggalkan makan, minum dan perkara-perkara yang membatalkan puasa. Kurang meninggalkan perkara-perkara makruh & mengabaikan perkara-perkara sunat.

Puasa orang khas
 cuba menjaga akhlak & melakukan perkara-perkara sunat bagi menambahkan kualiti pahala.

Puasa paling khas 
 menjaga diri daripada perkara-perkara yang membatalkan puasa & perkara yang boleh membatalkan puasa. Mementingkan perkara-perkara sunat. Anggota badan turut berpuasa & hati sentiasa berzikir mengingati Allah.






No comments: