Pages

Wednesday, November 28, 2012

Tenanglah wahai hati :)

Assalamualaikum :)


Hai :) It already 2 in the morning now :) I'm resting from doing my homework..sakit tangan banyak sangat yang kena tulis..blogging kena taip...taip takpa ;) stay up hari nih lain sikit coz i already slept earlier td, terbangun sebab teringatkan kerja sekolah yang masih banyak..kalau takda boleh je sambung tidur tapi bila memikirkan cuti yang tambah tolaknya tinggal "sikit" better i do it.


 Tadi buat karangan rencana, "dalam proses nak siap" *konon..before that i ask mum macam mana yea format karangan rencana nih coz my mum cikgu bm*kalau boleh nak suruh mama je buat karangan..hebat woo..but next year siapa nak ambil spm rene? mama ke awak?..haaa..pikiaq betoi-betoi bila pkir tuh...then, nak lagi kepastian checklah internet. jumpa satu karangan nih..waohh..hebatnya..ayatnya woowww.. pastu rene baca balik karangan perbincangan rene before rene start buat karangan rencana tuh..hee..mcm budak2 sajaa..rendah dirinya rasaaa! i told you before i'm not brilliant enough to fit in..sedih tau! then nak sedapkan hati, ouh..karangan ni cikgu buat..memanglah orang dah berpengalaman ...



Serius , lately ni rasa berdebar je menghitung hari nak menginjak ke umur 17..keyakinan diri jatuh mnjunam saat nih..entahlah rasa macam still tak bersedia nak berubah corak kehidupan secara 360 darjah untuk sekali lagi..mana pula pakar motivasi rene yang tak berbayar di saat-saat yang diperlukan nih? *haa..suka hati je rene gelar dia macam tuh. yea, i have "pakar motivasi"..someone yang ...macam lirik bawah ni :


Make me feel better when I'm feeling sad
Tell me I'm special even though I know I'm not
Make me feel good when I hurt so bad


memang kena sangat lirik tuh..haha..boyfriend? noooooo..just a friend for the time being..for the future hanya Allah sahaja yang mngetahuinya ..hee :)seseorang yang macam Burhanuddin al-Helmy sifatnya,alim bin warak.yeah.rene jumpa sekitar 2010. Alhamdulillah. hmm, time pmr dulu adalah dalam setahun 4-5 kali dia muncul secara maya memberi support. secara visual? jgn haraplah, dah nak hampir setahun tak ternampak bayangnya. dah lama jugak tak contact..call?text? taknaklah.segan.ego..kekeke.last pun time bulan 6, he help me utk hal sekolah. terima kasih:) kalau dia ada sekarang pon, mesti dia suruh solat tahajjud, dekatkan diri dgn al-Quran takpun bykkn zikrullah. supaya tenang hati ni, diberi ptunjuk..terimakasih :) sgt3 hargai, smpai sekrang ingat tau. hohhh..terkenang-kenang pulak pagi2 ni kan..haha. okeylah, better i continue my work..esok nak jumpa kwn2 ambil sijil pmr*sbulan cuti still ta sempat nak jumpa! sedih! hmm, pray for me guys :)



La Tahzan, hati :)












Wednesday, November 21, 2012

4 Alamanda Awesome

Assalamualaikum :)

                                            

hai :) don't mind muka my ketua kelas yang sangat excited tuh :) Just nak share sekitar persiapan and jamuan kelas 4ALAMANDAAWESOME 2012 :)



Ini dipanggil lembu punya susu sapi dapat nama..haha. just kidding nazri :) nazri tengah membetulkan belon yang rene dah sangkut2kan..


bos besar.. our ketua umum 1213, Adli Yusof... he's my classmate too k.




Inilah kami..mereka yang rajin turun petang tuh nak siapkan preparation for the night... daripada 29 pelajar tinggal 7 je yg ley hadirkan diri.. banyak yang pegang jawatan jer turun padang..usually like that..me? AJK Biologi je :) maybe sebab rene jenis yang suka handle event and interior decoration plus I'm really free that time :)

The Night

Venue : Bengkel KH *yg ada aircond
time : 8:00-10:30
photography : Azroy n Rene


The boys tengah bersuka ria menari , ikut rentak gangnam style..tak ley bla..we wore our baju kelas..at first, design dia jersey dan berwarna hitam-biru..but red would be fine. 


menu malam tu, chicken chop, jus oren, cake and pizzaaaa..nyum..nyumm..sedap kan?


ayam pun dah bsar tak muat nak sumbat cake and pizza..





and then ada beberapa persembahan :)


                                            

errkk..gemokk..haha.k, next ada game construct by me..AJK game..dan dibantu oleh Liana dan AJ:)

  



jadi budak-budak kejap >_<




OURS : 4ALAMANDAAWESOME 2012







A Memory is one, 
One that lasts forever, 
A Memory is one, 
One to treasure forever, 
A Memory is one, 
One you create with someone special, 


Ajari Aku


I love this song so much.. time tengok filem SAM..
Saya Amat Mencintaimu...
nice vid rite..macam fairy tale ;)

Some bait lirik yang bermakna bagi rene..


Ku harap engkau mengerti
Akan semua yang ku pinta
Karna kau cahaya hidupku malamku
Tuk terangi jalan ku yang berliku

Hanya engkau yang bisa
Hanya engkau yang tahu
Hanya engkau yang mengerti
Semua inginku

this is dedicated to my parent..love you mom n dad ;)




#SestaTV | Rutin Di Sesta




Paling malas nak beratur ambil makanan dekat Dewan Makan. Lagi lagi time peak hour. Ug


Another video by Azwan Ali :)

Gotch..I'm gonna be a SENIOR next year..woahh
ada getaran di situ..
debaran pun tidak ketinggalan juga..
exam besar wehh...spm..wehh..
seriously I'm afraid..
be tough rene..be tough..be brave..

Don't ask things to be easier, ask yourself to be better :)


rutin di sesta..my schedule is like this :

0500-0600 - bangun , siap2 untuk bangun subuh , bacaan yassin*thanks to alarm..dia ada 3 alarm ..first alarm kul 5, jarang dengar kalau ngantuk sangat..akan dengar kalau tak dapat tidur..usually dengar time pukul 0530.

0630-0700 - breakfast *pagi2 makan sedap, so, taknak ketinggalan..dan row call.

0800-1500 - sesi pembelajaran..yeah of coz there is a gap kalau tak ...err..tak mampu nak cakap..kalau hari isnin kelas pukul 3 habis , hari selasa until khamis 0230 dan untuk hari jumaat 1215..*the happiest day

1500-1515 - zohor , lunch dan untuk hari selasa dan khamis there is a prep. so, hari isnin , jumaat , sabtu dan ahad boleh berjimba-jimba dalam dorm.. *berjimba=bersukaria. huehuehu

1515-1630 - prep petang ataupun diselitkan dengan hal2 berkaitan dengan rumah sukan/meet my ketua, ikhwan ataupun

1515-1815 - I will be in the studio..siapkan kerja2 editing..jumpa ketua lagi sorang pulak, Afif...*thats why jarang2 saya ada kat dorm..

1630-1800 - Asar, minum petang, bersiap untuk riadah.or takpun there is a chemistry class..wahhh :)

1800-1900 - bersiap untuk dinner dan maghrib, usrah, taklim, bacaan al-mathurat

2000-2200 - prep malam bermula dan semuanya kena senyappp..shhhh or kadang2 cikgu akan buat kelas tambahan biologi ataupun sejarah...

2200-2300 - supper, Isyak, bacaan al-Mulk dan light off

2300-0000 - siapkan apa kerja yang patut untuk esok.. usually kul 12 nih memang dah layu sangat..i can stay pun sampai 12.30 je..

waktu berjaga pagi2..for study.

kalau time exam menjelma memang dating dengan buku je..kul 12 tidur sebelum tuh cakap dengan kawan nih.."weh kejut lagi 5 minit".. *5minutes sleep is such a heaven...nak bangun? hanyut dah dengan mimpi..jadual atas nih untuk hari sekolah lah untuk hari sabtu just ada prep pagi dan malam..hari ahad pula, sometimes free..depend jugaklah...tapi kalau ada berkenaan dengan rumah sukan.memanglah ulang-alik kena pergi sekolah.. yeah..it is exhausted but still it is a responsible as a student and a daughter :)


p/s : mata panda? eye bag? that's our accessories ;)






Dalam hati takde taman?



Rene ada kawan-kawan yang sangat baik :)
sebab apa?
sebab mereka cakap saya ni kadang-kadang nampak je lembut tapi jiwa keras..
semuanya disebabkan peristiwa ni...

Ceritanya begini..

time duration dia a few weeks before start cuti sekolah, 
rene datang sekolah like usual, 
duduk kat tempat and look at my table ada bungkusan gula2 mcam kat bawah nih



kalau sekali takpelah..ni macam kerap sangat ..dahlah kat tempat rene..
, sambil ambil nak buang tu diselitkan  sedikit dengan rungutan
*biasalah tengah gerammm sgt kan..
kawan rene pun cakaplah, "Awak ni kenapa merungut je "
"Saya merungut sebab orang tak habis-habis buang sampah kat bawah meja saya. gerammm tau.. "
"sampah apa?" dia kata lagi.
"ni haaa..." i showed to her bungkusan tuh.. dan rene sambung bebel balik,,,
"you know kan saya tak suka orang bla..bla..bla..."
she shut my mouth by saying.. "Rene, its mean someone like you!"
what? dengan meletakkan sampah bawah meja aku menandakan ada org suka aku?? *pelik disitu.
dia sambung lagi.."nikan gula-gula HACKS"
"so????" *blurred
"Hanya Aku Cinta Kau Seorang" she said.
I said " duhhh, jangan mengarut dengan benda2 macam tuh.. sampah tetap sampah okey?"
"Ishh..rene ni....nampak je lembut tapi .....*malas nak sambung ayat dia..huehuehue
I know the meaning of the candy ..*duhh..sekarang memang kecoh kan pasal benda tuh..but in this situation...sampah tetap sampah. 


p/s : Buanglah di tong sampah berdekatan dengan anda atau jadikanlah poket sebagai tempat sementara waktu. kebersihan tanggungjawab bersama. *budaya sesta :)









3 S :)

Assalamualaikum :)


hai :) what is 3 S stand for?

  1. Sebelum
  2. Semasa
  3. Selepas!

Apa yang sebelum , selepas nih? Just nak share story a part of my boarding school life :) We start from an important thing..yang must have dalam bilik.. iaitu...encik Locker :)

Sebelum


Time mula-mula masuk dulu..loker alhamdulillah takde sebarang kecacatan.dan loker besar tak macam my brother punya..kekekeke...gembira sangat datang awal coz boleh pilih katil bawah ..takpayahlah turun naik tangga..act, ada banyak sebenarnya benefits tidur katil bawah nih.. penat2 balik dari sekolah terus bamm je atas katil tapi selalunya rene bamm kat lantai terus sebab sayang nak pakai katil yang tengah "super tegang"..


Tidur katil atas, tengok locker. Mula lah nak fikir 'Hantu Locker'
-from twitter SBP 


Semasa   



Semasa...hmm, tadaaaaaa..saja letak kecik2.... nilah locker semasa digunakan..yeah i know, takdelah kemas sangatkan.. ni pun kira okeylah sebab time nih dah banyak barang hantar balik rumah..dah kurangkan baju kurung, t-shirt2 segala bagai lagi..dan time nih jugak baru lepas spotcheck..spotcheck yang macam puting beliung ..nasib baik tak geledah habis...nak mgeledah pun takpe..bukan bawa barang apapun ..dan how about your camera rene? bukankah itu barang larangan? no as long you have the license yang warna biru tuh. :). budak baiklah saya ni ;) Act, ada cara lipat baju bila nak hanger baju tapi rene tak suka cara tuh coz dia akan buat baju berkedut balik      selepas digosok...geramm jer .. >_< disarankan tak perlulah melihat locker time exam menjelma coz buat sementara no one care about it except for someone yang really2 hygiene type.


sebelah kiri is the badge.. benda yang kecil tapi membawa impak yang bsar jika tidak mmakainya... so, kena put it some place yang senang dilihat dan dicapai supaya tidak lupa nak memakainya dan ada few hanger bertag kuning..awal tahun semua hanger sama je warna..dah pertengahan tuh bercampur-campur..coz kadang2 nak iron baju lupa bwa hanger..nak patah balik bilik jauh..*jauhlah sangat selang 2 bilik..then rembat je kat bilik iron ..orang tinggal2 tuh..tak sayang hanger betul...Sebelah kanan, gembira di pagi hari..*mesti time nak dekat balik bermalam nih..tu happy semacam je muka.. kat cermin you can see, ada gambar my parent...babah nampak sipi2 tuh..ada gambar cinta hatiku, encik Aamir Khan..ngeh,ngeh..nak menambah lagi keceriaan hariku.. Sometime, i talk to it.. LOL :3




As u can see, my locker bertemakan pink dan purple..sedap mata memandang..cewahh..even my ketip kuku warna pink tau..mana mama cari pun tak tahu..buku tak banyak sangat kat loker sebab dah sumbat kat loker kelas yang kecil dan padat itu..heee. 



kat board you can put any important notes yang perlu di buat or perlu diingat..act, ia buka perlu tapi WAJIB...but rene tak letak pun coz rene jarang pandang kat board nih..usually siap2 tengok cermin terus tutup loker..kadang2 time cari barang or tengah kemas2 je sedar kewujudan board nih..there is a love letter as you can see...eh..bukanlah...this is the letter that I received from Puteri Afiqah time my birthday. sweet sgt..dahlah kaler pink..memang dapat tempatlah dihatiku.thanks dear :) name tag kuning, time awal2 masuk dulu..and some buttons yang ada inspired words :)


Selepas



Now..my sweet locker jadi kosong, kosong dan kosong...pembalut tuh sayang sangat nak bukak sebab masih elok..siapa owner dia next year nak pakai, pakailah..nak buang pun..errrr..no komen..up to you...ouh..dan cangkuk bawah cerminm tu juga..I always hang my cardigan kat situ..masih utuh..so, use it wisely la.. :) thats all tentang cerita saya dan locker :)


Anyone remembers Milo bar using the iron ?







Saturday, November 17, 2012

I'm reading this...


Assalamualaikum :)

aku dan dia bagaikan malam dan siang : tidak mungkin akan bertemu sebuah fatamorgana

At last, burhanuddin al-helmy become mineee! mine , mine and mine!  oke sila jadi waras kembali  rene.. waras.. remember cerita jaja dan din? akhirnya bertarikh 11 nov 2012, i bought this book*act memang nak beli buku ni tapi bukan time tulah, time tu sebab tak jumpa buku Enigma *cerita scarrryyy..apapun i felt  seronok tak terhingga. bukan apa.. i just love the story line. dan watak burhan sebagai seorang yang sangat warak :) sangat memikat hati:) walaupun takdelah bersifat jiwang or romantis seperti watak2 dalam novel lain, dialah di hati.. huehue. and for faiza@jaja , dia seorang gadis yang brpendirian tetap. 




.....hidup ini sekadar suatu perjalanan waktu.kita melalui tahun yang sama dan dalam perjalanan itu kita bertemu dengan orang yang tidak disangka-sangka....


and next is a book title Happiness Now by Andrew Matthews :)

terasa nak baca sesuatu yang memberi inspirasi dan semangat baru, nafas baru untuk stay kental untuk berhadapan segala dugaan yang bakal datang..so, kena prepared mental ni sebaik-baiknya or i'll end up depressed dan ia sangatlah tidak baik untuk kesihatan :)


You don't find happiness in the absence of problems, You find happiness in spite of problems




to become happier , we need to either a) change the world or b) change our thinking. it is easier to change our thinking.





Thursday, November 15, 2012

#SestaTV | Principal's List 2012





At my school, there is a award called the Principal's List...
ada tiga kategori,. platinum (the highest) , emas dan pelajar harapan.
nak dapat takat pelajar harapan pon target tinggi apalagi platinum kan..
me? award? hmm..insyaallah kalau ada rezeki :)
i love this video
 made by azwan ali :) *bakal classmateku
sangat memberi inspirasi dengan background music yang sesuai
 *ilovelagukaupijakhatikubyhujan
I have one more year to be extrtaordinary tough :)

Soldier Camp!


harituh rene pergi kem..banyaklah harituh...bulan tuh.
.err..tak brapa nak ingat sangat hmm....ouh..ouh...
random jela yea..
menuju ke kem dengan berjalan kaki! memandangkan berdekatan dengan sekolah!
nasib rene bawa dua beg je..


sepanjang dok sana minum air panas..sedap sgt teh dia!
makanan pun..pperhh..kalahlah dewan makan..kekek...no heart feelings ya :)
mandi pon boleh kira bape kali..actually mandikah spanjang brada di situ? woopppss..
eh..rene mandi..yang tak tuh orang lain...
aktiviti paling seram bin ngeri time kat cerun bukit..okey7, rene dahlah gayat ..
gap rehat antara aktiviti 5 minit je..masa itu berharga!
pukul 3 masih tak tidur..
actually sampai ke pagi tak tidur kod, 
ouhh..ouhh..important thing..saya kompeni bravooo!!
kul 1:45 tidur atas jalan raya..seronok betul..
angin pon sepoi-sepoi bahasa je..
takseronok tak dapat join aktiviti malam.. >_<
last day, dsbbkan tak cukup masa nak rest..
ramai yang kecundang time upacara last..include me..ngehngeh
dah mmg kantoi pun..gambar semua cikgu ambil..haii.segan je..
semua orang kat situ baik2 belaka :)
 terimaksihatslayanan yg diberi :)
balik ptg tu, dari kem semua rebah ..
batch form4 aras tiga, senyap..sepi sekali..
semua tengah lena diulit mimpi bak kata cikgu kas *peronda asrama :)


sebelum pergi kem *masihbertenaga*...
ouh, katil paling kemas tulah katil rene ..ngehngehngeh :)





Waktu Lapang..




Apabila kebosanan melanda...
Tipulah kan kalau kita still biarkan kebosanan tu berada di sekeliling kita..
Pape pun we're always find others alternative utk menghiburkan hati..
Macam tulah kami (alamandarian, sestarian)
baca novel, buku2 cerita..etc, etc, etc
dah biasa sgt!
kuiz sesama kawan pon..hmm..*eh..seronokla game tuh..
let's try something "skema" tapi boleh mnjana minda at the same time..!
takdelah terbuang begitu sahaja masa yang amat berharga ni kan.*our thought*

so, we start the other "alternatives"


Word searches! *seriously i love this game...selalunya kalau rene main mesti dengan kamus sekali di tangan coz the more we learn the more we realize that we didn't know a ton of things..





and next is the creative part...origami using colorful papers!



Iskandar minatlah benda-benda macam nih...seronok dia kalau dapat buku tentang origami..


habis rene? tak minat ke? minat tu mmglah tp rene nak buat benda ni kena fokus 100% and kena dok diam2 kt asrama je or tak pun duduk kat satu tempat tuh utk masa yg lama ..constant je.. ni tak rene ni bukan ley dok diam..ada je kerja kena ulang-alik dorm-sekolah. *penat :(


dinosaur..grrrr....dok sesta ni untung..hampir tiap minggu dapat bunga origami..ngeh ngeh...


tekun mnyiapkan swan..banyak kod kertas dia pakai,..sangat memerlukan kesabaran yea, tuan dan puan..eh..ada cik..



the eternal love...

chewahh..byklah eternal.. dua2 ni belongs to atiqah badru :) my roomates..dia nih memang kreatif orangnya... smart kn? rene join tak buat bnda ni? join..sgt join..join tgk last2 minute benda ni nak siap..hueheue.. macam rene cakap tadilah..rene bukan dok dorm je.. nanti rene cerita what work did i do time diorg melepak dalam dorm..ouh..btw, sorrylah locker belakang tu menyesakkn pemandangan je.. hee :)









SESTA Gulp and Gasp SET A





what can I say....

They're GOOD!! XD



So True!

Assalamualaikum :)

CHOICES



Siapa yang balanced semua aspek di atas ni  mmg  rene respectlah, bukan senangkn coz kebiasaannya mesti salah satu aspek akan low sikit. but we all can try and do our the best to choose our own life path. I'm afraid of next year...tidur jangan cakaplah...celam-celum je nanti..ingat lagi kalau time exam je..perhh...mmg 24 jam dating dengan buku..tidur boleh kiralah bbrapa minit...kadang2 cubalah kan style org... tidur awal (12) nak bgun kul 3..hmm, mmg tak terjagalah..mana taknya  bangun kul 5(pling awal pun) jadual padat sampailah 12 malam baru boleh terbaring ast katil..bammm..nak bangun kul 3 lepastuh?? khuss..semangat...must fixed back my time management lpas ni..coz rest is also one of the major important thing in life.kalau koranglah diberi pilihan...which one would you choose? mine...i choose the middle one but still i want to conquer all of it!.  :)


gift from mrs nadia,  thank you!





Ouh, brothers!



Erin...tolong masak..

Okey, abang dah bangun..

"Hmmm..."..*masih di depan komputer.. *ikhlas ke eh jawab mcm tu? heuehue :3

kenapa dapur berselerak ni? abang bersuara.

HMMM?????  berselerak?? dia ni mamai ke apa? baru beberapa minit yang lepas aku kemas..

tak puas hati ni nih..*menuju ke dapur*

Whatttt??? okey, who did this??

plasik milo..serbuk milo... okey got it!!

ISKANDARRRRRRRRRRRRR!!! *adik lagi sorang

nak kata ghazi memang taklah , dia tengah rehat sempena "berkhatan" at my granny house.

sheila? pandai pulak budak kecik ni nak buat milo sendiri.. sampai ke?

babah? usually ask me to do.

mama? lagilah no way ..mama pembersih!

tikus? pandai pulak tikus pakai gunting nak gunting pek milo..gigit jela.

kaching..kaching..tak lain, tak bukan...dialah orangnya!

dapat tangkap pun apa gunanya , aku jugak kena mngemasnya..nak harapkan brother? ouh..no..

lain yang disuruh , lain pula yang jadi kang.. *double work!

dengan hati yang redha dan pasrah...i do it...

lepas masak.. sambung balik depan komputer..beberapa minit kemudiann..

Erin, tak habislaaa...

tulah...benda tu besauu..nak sampai dua...tamak lagi..ngehngeh..

."letak jelah, jap lagi adik makan..."


Conclusionnya, nampak tak kasih seorang adik dan kakak di situ?? *sebenarnya takde idea nak tulis pagi2 ni..kekeke.. :3 err..sekian :)










Monday, November 12, 2012

8000 km mencari cinta...

Assalamualaikum :)




yess...8000 km mencari cinta..tahukan trademark filem apa? filem Istanbul Aku Datang. tadi turun TS..alang2 dah ada kat KL ni buatlah apa yang patut kn. memang ternanti sangat filem ni. cute and sweet! byk kali ulang tayang tengok ost dia. tetiba rasa rene minat dengan lisa surihani. so cute! terbuai sangat dengan gaya penceritaan dia yang santai dan berlatarbelkangkan Istanbul yang mempunyai keunikan dia yang tersendiri. 




cuma ada beberapa persoalan dalam otak rene mngenai filem ni,

  • how did Dian choose between Azad yang dia dah kenal bbrapa tahun dan Harris yang baru je dia kenal utk seminggu dua. sgt complicated. tersepit antara dua. pilihan yang amat sukar dibuat tp tak boleh kalahkan pilihan jawapan untuk soalan exam final kimia hari tulah . duh =="
  • and at last dia pilih harris *usually like this, kadang2 bercinta dgn org lain kahwin dgn org lain. but what happen to azad, dia dahlah dh habis packing barang nak balik malaysia and tinggalkan course dia sbb nak balik malaysia.last2, tak dipilih oleh Dian. 
  • supposedlah end of the story dia back masa Dian on plane coz ia teknik imbas kembali right?. heh. memandai aku je.kekek.




overall it is such a nice story :)



You do care...

Assalamualaikum :)


uhm..uhm... post utk pagi yang penuh barakah ni adalah untuk menunjukkan penghargaan saya, Cik Arina Insyirah bt Aris Fazil kepada someone yang buat this adorable thing to me..err..i mean to my encik bloggie.. seriously, i don't think anyone would care about it..duhh..it is not a living thing pon kn? but to me it is, coz it is like a part of my life..VERY VERY important and to this mister...you do care right?





Thank you so much much much Ahmad Danial a.k.a patrick a.k.a demi tomato..*LOL, so sweet of you. As friend , i really appreciate for what you've done for me all this while. tak pernah lupa tau. okey, dia tak bagi rene puji dia lebih2, so till then. Assalamualaikum :)