Pages

Friday, December 7, 2012

Cinta&Cita di Studio Multimedia

Assalamualaikum :)


hai, dear readers yang dirahmati Allah semua :) seperti yang dijanjikan dalam entry INI. Rene akan ceritakan serba sedikit my work as one of the editorial line. tugas yang membuatkan rene ulang-alik asrama-sekolah, tidak selalu berada di dorm. penat? kadang2 tapi seronok tahu melakukan sesuatu yang kita minat dan cinta :) . I really love that kind of stuff yang berkaitan dengan sastera,grafik, mainan ilustrasi, kesenian dan seangkatannya . Sebelum berpindah sekolah, rene ada ditawarkan untuk menjadi ketua editor di sekolah..ouhh..mannn..that's the mosttttt thing i want. eagerly want. *memang ada cita2 nak jadi editor tp people always cakap I'm better sebgai perancang and pencetus idea. komen oranglah. okey pasal tadi.tapi sayang, tiada rezekiku di situ kerana telah pun mendapat tawaran sambung belajar di sekolah lain. mungkin Allah telah tulis sesuatu yang lebih baik dalam hidupku. Hanya Dia yang maha mengetahui tentang segalanya.

Yes, at the new school I've been also selected to join the editorial job stuff,..syukur, Alhamdulillah..dan bila kita melakukan apa yang kita minat dengan ikhlas kita bukan sehaja mendapat kepuasan hati sebagai pulangan malah mendapat ganjaran pahala juga. . At first, berkenalan dengan para ahli. memerlukan kerjasama antara form4&5. alhamdulillah dapat ahli2 yang sangat sporting dan kreatif boleh bekerjasama dengan baik. and then, pembahagian tugas. next, belajar tutorial photohop dengan ketua editor, encik Afif kita yang sangat shy2. mana tahu or terkantoi dia seorang yg shy? time rene cakap kat dia kalau2lah majalah ni ada pelancaran coz it is the first school magazine, dia kena bagi ucapan. then, dia test2 mcm practice konon pastu dia dengan loghat perak dia cakap dia segan.hoho.


masa first time belajar photoshop tuh segan gaklah. yela rene takdelah mahir sangat photoshop ni. segan , malu2 kucing time tuh sebab masing2 sesama ahli nih baru dalam proses nak kenal hati budi..dan rene terharu sangat dengan afif sebab tekun dan sabar mngajar rene photoshop.sorryla kalau mnyusahkan kau,fif. hehe. *tengok tuh perangai dengan senior.ngehngeh :3 rene ni antara orang kanan afif jugak dalam kerja2 sidang tuh coz pape mmg dia bagi kat rene. kadang2 rasa macam dia ni saja je nak buli rene, ada bukan sekali banyak kali tunjuk muka nakal dia selepas rene kena tegur dengan cikgu tercomel yang uruskan bahagian sidang redaksi sebab tak dapat buat apa yang cikgu nak. maaf, cikgu. Afifla tak bagi info yg tepat.hoho.salahkan orang pulak dia nih.haihh..rene2. geramm jer kdg2 tapi bila kita dah minat dan cinta , ah, no hal la ini kerja.. petik jari..eceh...hahah.


The best part is we have our own work place called Studio Multimedia ! tempat yang sgt private sesuai utk kami focus on what we are doing. banyak benefits kerja media/redaksi nih sebenarnya. nak tahu? be one and you know what it is :) sometime tuh kalau kerja sampai lewat petang cikgu belanja makan. seronok betul part makan nih.orang lain tengok jelez memanjang.haha. what i learnt is DO WHATEVER YOU LIKE AS LONG IT IS A GOOD THINGS :) persepsi manusia berbeza-beza. bila masuk aliran sains people talks same does bila masuk aliran sastera. orang membandingkan, in fact kat luar negara sains dan sastera itu semuanya dipandang sama. tiada high, tiada low, cuma hasilnya bergantung pada usaha masing :)




Sidang Redaksi 2012 :)









No comments: