Pages

Tuesday, March 26, 2013

KESUMA@KUSESS13 last day

26 Feb 13



dimulakan dengan senamrobik kali ke-2. then, breakfast balik asrama untuk tukar baju sekolah+blazer. for 5 hours dgr ceramah berselang-seli lagu, multimedia dan sorak rumah. ada satu tayangan multimedia menarik perhatian aku, mngatakan bahawa every happy ending got its pain story and all about leadership.  sepanjang aku berada dalam KESUMA, aku rasa dihargai sangat. sangat sangat dihargai. dihargai sangatlah. tak terkata penghargaan tuh,i felt so happy. bahagia sangat. semangat yang ada di situ mnghidupkan aku. felt like i don't want to left that team sbb kami saling merasa apa yg kami rasa. berkongsi masalah yg sama yang selama ni kami hadapi dengan cekalnya.

 It is not easy to lead others. not everyone will follow us although the thing that we ask for them to do is for their own sake too. we think about others but "others" never think how we felt. "on the verge of dying in the inside". we just can stay calm n act rational although its hurt inside here (heart).

 yela, kalau kita pon act emotional n selfish itu mmbuatkan kita dua kali lima sahaja dengan golongan minor("others") tersebut. kan? takpe2..chill2 sudaaa..roda kehidupan sentiasa berpusing :) balik pun kami menaiki bas star , kali ni mckk pon join sama. dalam bas aku tengah agihkan makanan utk team sestala nak makan..laparrrrr..out of sudden, ada hamba allah ni masuk bas, jalan, nghupa macam nak nghempuh orang je. macam tak nampak pulak aku yg besar ni kat lorong tgh2 antara sit. geramm sgtt coz nk mngelak dr terkena dia sampai aku terhantuk kepala kat siling bas.. adoiii. sepanjang perjalanan tidur je kerja aku. hoho. sampai di sesta about 6:15 p.m. semua pandang je bas star masuk perkarangan sekolah especially yg girl-girl tuh..eh, girlsss jgn pndang lebih2 k..xde siapa pon dalam bas tuh. baiklah, itulah cerita semasa mngikuti program KESUMA. itulah pngalaman terhebat yang pernah aku lalui sepanjang mnjadi warga SBP, ilmu2 yg didapati insyaallah akan diamalkan dan disampaikan :)

photos credit to Fami Ismail :)

KESUMA@KUSESS13 day3 (I)


25 Feb 13

malam


Dinner

MAKAN MALAM JALINAN MESRA


Semua peserta memakai baju batik sekolah.ramai puji baju batik sesta lawaa.thankyou3..awk bukan org pertama yg puji begitu.hikhikhik. rasa nak hempuk pula ckp mc tu.haha. ouh. sepenjang berada di sana kami makan pakai sudu dan garfu. lauk always ayam. malam ni je special. ada ayam , ada ikan. siakap 3 rasa youu.actually, aku tak gemar sgt kedudukan dewan makan tuh coz kiri kanan laki, hadaplah mana2 pun kau akan mnghadap peserta lelaki jugak. tak selesa -.-. tapi ada pro nya. syarat time makan , we must finish all the dishes. perempuan, agak2 banyak mana je kami makan. caranya, tnyalah peserta lelaki rahman 3 nak itu tak, nak ini tak. and they always say yes to makanan, tak pernah menolak rezeki.alhamdulillah. tu sebelah kiri. for sebelah kanan pula, kump laki razak 3 selalu tolong panggilkan urus setia untuk mmbantu kami. 

dan malam tu...

RAHMAN WON SORAK TERBAIKKKK!


tp unfortunately, perlawanan tu terpaksa redo balik atas sebab2 tertentu. xpe2. dan sistem pengiraan markah memang kami nampak caranya bagaimana. malam selepas dinner, free. merayaplah sekitar kusess tu kalau nak tp untuk rumah rahman nak mngumpul mata kami mesti bekerja sikit malam tuh. buat preparation dalam dewan makan. alhamdulillah, seronok sgt tgk ramai2 turun. buat kerja dapur. lap pinggan, susun semua pinggan , cawan, mop lantai. before that, i met fakhrul. kawan sekolah lama, he waited for me until i finished my task. padahal dia dah boleh balik asrama. selesai dalam pukul 12 macam tu, he left me with an ice-cream! betapa seronoknya , dh penat2 buat kerja out of sudden dpt ice-cream.. org lain sume jelez je aku dapat. baik pulak si fakhrul ni, dulu kemain nakalnya. LOL =)




KESUMA@KUSESS13 day3


25 Feb 2013
pagi-petang


 KETUA RAHMAN 3 ARIF FROM ASiS


hari ni aktiviti leadership outreach. kami dapat apa yang kami impikan iaitu bahagian sukaneka coz boleh pakai baju kesuma smpai ke petang. jimat baju aku,. leadership outreach kami di SK Kuala Selangor. pelajar sekolah yang terlibat dengan kami ialah kanak2 darjah 2. kecik2 je. pelbagai ragam. ada yang bertumbuk, bergaduh, kacau orang, menangis. sangat bising. merupakan cabaran besar bagi kami untuk mngawal situasi tersebut.


Alhamdulillah, semasa sukaneka dijalankan kanak2 tersebut dapat faham arahan yang diberi. Ada juga segelintir yang perlu diulang agar mereka faham secara menyeluruh. sukaneka berjalan dengan lancar walaupun hujan turun renyai. seorang pelajar berasa tidak sihat selepas bermain tiup tepung.maybe ada molekul tepung dah termasuk dalam rongga pernafasan dia. tindakan kami, dua fasilisator telah menjaganya. kumpulan Rahman 3 sgt sporting dan supportive. mereka memberi galakan dan semangat yang padu kepada kanak2 tersebut agar mereka lagi bersemangat untuk bermain.

 selepas itu, kami bergerak ke surau untuk aktiviti indoor (plan b sbb hujan lebat). pada mulanya, kami agak blank apa yg patut dilakukan. setelah berbincang dan membentangkan idea kami berfikir seperti kanak2, melakukan apa yang mereka mahu seperti mnyanyi, mngajar tepuk, cheers dan energizer. keadaan sangat riuh dan kami perlu mngawal keadaan tersebut dengan baik. kesabaran Rahman 3 mmbuktikan kekerasan tidak perlu dalam mngawal kanak2. salah seorang daripada kanak2 tahun 2 mnyatakan bahawa dia dilayan seperti budak2. seriously, aku tak faham definisi "budak2" bagi kanak2 tersebut. coz they're budak kan? lainlah macam kak rene. remaja youu..hoho.


lama-kelamaan mereka terasa lapar. penat bermain mestilah lapar. kami mnyatakan bahawa jika mereka senyap ganjaran yang diberikan ialah makanan tp perkara tu berkesan sekejap sahaja. mereka mnjadi agresif! kanak2 kan, suruh senyap tak sampai 5 saat bising balik.jadi kami sentiasa kena alert dengan mereka. aku kasihan kat Azhar sbb kena serang dgn kanak2. mereka ibarat monster kecik yang nak meruntuhkan bangunan gula2.. dalam kesian , aku gelak jugak kat azhar.HAHA.cruel me.bukan nak tolong. at last, i tolong jugak. aku buat benda yang dah lama aku nak buat. i said to them" bila akak cakap 'adik2 akakkkk" you guys kena jawab "yea, kakak sayanggg".. dan ia berkesan. sgt seronok mndgrnya. :D Abg Che ialah fav fasi mereka. Che disukai sbb perangai budak2 yg dia tnjuk..berkesan habislahh.. i thought dia form 4 masa awal2 kenal, nghupa-nghupanya form 5.sebaya der. Alhamdulillah, tugasan berjalan dengan lancar sekali. Kami melepaskan mereka ke kantin setelah selesai mmberi ganjaran (walaupun sampai ke akhir  aktiviti tak snyap2) dan sedikit cenderahati. Last, ambil gambar with the kanak2. terasa sangat terharu when one of them whisper to me like this " akak tak boleh lama lagi ke main dengan kami" dengan cute face depa memang terharulaaa..ouh. *dalam dewan akhir2 acara depa la paling bising -.-

dan

RAHMAN 3 JUARA UTK SESI LEADERSHIP OUTREACH @ SK KUALA SELANGOR :)
WELL DONE TEAM!



KESUMA@KUSESS13 day2

24 Feb 2013

okey, maybe tak lengkap. aku tulis mana yang aku ingat jer. gambar? aku tak bwa kameralaaa :( ada kamera tapi tinggal kt sesta. ada gambar tapi lupa siapa photographernya :( okeyh2 sambung. today activity di luar sekolah.

mcm pasar malam dah

  taklimat sebelum start : janganlah sesekali mnunjukkan makanan di hadapan kera2 di bukit malawati okay kalau taknak makanan anda dirampas. 


lost this game yg mnybbkan kena minum air sirap garammm..bwekkkk


fakhrul bertugas kat checkpoint ni..dia yang pakai bju mcD tuh.huehuehue



explorace di bukit malawati!choii...tersangatlah semput. tercungap-cungap. I never want to join explorace sampai bila2 tak nak join pon and i never ran like that before dengan beg yang sgt berat ( ada 3 botol air full and some buns) maybe coz the spirit is there that's why i can made it! its encourage me to do the best for the explorace. clue dia sangat memenatkan. apabila kami berada di atas, clue di bwah dan juga sebaliknya. mndaki betul kami hari tuh. entah berapa kalori burn kat situ.hoho. sangat memenatkan but enjoyable moment we had. ada satu masa sgt tak larat, i stop running and walk tp my team tak habis2 bg kata semangat suruh lari balik. together we run tp ada satu masa together we pancit jugakla setelah for hours turun naik bukit.balik dari sana, siap2 utk dinner. habis dinner tuh ada jualan cenderahati . aku pergi tengok.ouh.okeylah.to be frank, aku tak tgk je, aku pergi beli. aku ni suka bab2 souvenirs ni.then, terserempak dgn my captain. boleh pulak dia ckp muka aku macam tak mandi. dia ingat ni kem RAMD  ke tak mandi. zaman tak mandi tuh dh berlalu okayy.LOL.




KESUMA@KUSESS13 day1


KESUMA@KUSESS13 day 1
23 Feb 2013


huh? what am i doing??

                                       

saya menulis memo for my lovely junior yg mana dia kena buat kerja aku sepanjang ketiadaan aku di sekolah . buli? eh.taklahhh..tgk byk smiley kat situ..xknla saya nk buli junior saya. yg tua dihormati, yg muda disayangi :)


kami dah bersedia! ouh.mana zaihana, ada lagi sorang, vice capt ceresndo (rmh hijau). dari kiri. syakirah vice capt spirito,merah, fatehah,vice capt allegro,biru dan yang paling kanan tuh, yeah i know she the cutest.haha.lolololol.i'm just kidding.vice capt  presto, kuning...cik arina insyirah a.k.a kak reneee.....

on this date, kesuma dijalankan, hari itu ialah my mom birthday. nasib sempat call dia. mesti ada yg wondering what is KESUMA tuh kan? to me kesuma tuh is my home. haha. tapii KESUMA yg aku nak citer kali ni ialah KESUMA atau Kursus Kepemimpinan Ketua Rumah & Penolong Ketua Rumah SBP yang diadakan di SMS Kuala Selangor pada 23-26 feb. masa ni seminggu selepas balik bermalam dan my brother yg sekolah kt KUSESS was so lucky. dia dh cuti seminggu tambah lagi seminggu sbb kesuma dijalankan. kami gerak dari SESTA pukul 9 pagi menaiki bas STAR. berkongsi dengan dak Star dan I-gop.sepanjang perjalanan, rasa loya betul. mula tuh salah jalan , jalan berliku-liku macam ular kena palu dan tidak rata. i looked at syakirah who sit beside me. "i can't stand it anymore" rasa betul2 la nak termuntah. luckily dia seorang bsmm, dia tahulah cara2 nak kurangkan rasa nak muntah tuh..heehhhh..nightmare btul. memamandangkan adik aku bersekolah di situ so, aku tahulah jugak selok-belok jalan2 kat situ. last2, barulah aku bgthu org yg bawa bas tuh.hehe.sorry. bukan apa. aku ingat2 lupa je jalan dia. alhamdulillah, sampai. pergi daftar, makan dan unpacked semua barang. seterusnya, ada taklimat. I was so nervous. seram sejuk kod dikelilingi capt n vice capt dari seluruh negeri di malaysia! ketaq lutut cek! part ketar lutut tuh memang betul. tak sangka i was so nervous smpai boleh terketar-ketar macam apa pulak tapi alhamdulillah lama sedikit lepas tuh dapat sesuaikan diri and we all just same dengan definisi yang berkembang :)


saya Arina Insyirah bt Aris Fazil, Sm Sains Tapah
rumah Rahman (kuning)
kump Rahman3
dorm Siantan2 :)


naughty terrapins

Assalamualaikum :)


yeah.lama menyepi. but i'm still alive okayhh. just got back semalam. 5 weeks yg penuh dengan program. . bermula dengan KESUMA, ujian 1 , kursus ketua patrol, bengkel dan kem utk form 4. finally, i'm home.alhamdulillah. kembali menjadi suri rumah *perkataan sedap mnggantikan bibik*hoho. 

today, aku masak lunch..bangga ni.. entah kenapa takde angin, takde ribut terasa nak masak. agaknya sebab lama tak mmegang sudip rasa nghindu pula. plan nak masak simple je. siap minta resipi kat auntie min lg, hoho. saja nk suprise mom n dad yg tgh krja..my brothers turun pun terkezzuutt tgk aku masak. they didn't said anything *sebab nak makan kn.. but i can see their face expression.

 balik ni macam2 jadi.. yang paling terkilan sikit my babies ninja terrapins diperanaktirikan. ini adalah kerana mereka telah bertindak ganas dan menyerang semua ikan koi mama. dengar berita, seekor daripada ikan2 tersebut ada kepala  yang nak terputus. pelik jugak tuh. kejammnya baby aku nih. sejak bila pulak pandai buat kerja2 macam ni. memang patutlah jd anak tiri. kalau yea pun lapar, nak makan jgnla pi serang ikan2 mama tuh. manalah mama tak marah..ishhh..sekarang ni siapa nak jaga. aku ada kat rmh pun ada masa jenguklah takde bio macam gitu jelah..ni ada kt rumah kalau takde..dengar ura-ura nak jual..aduhh..dhlah aku bela sejak kecil..kecil, sekecil-kecilnya..

drpd sebesar-besar ibu jari sampai sebesar piring, 
daripada berbelas-belas ekor tinggal 4.. 

can you just feel what i feel? mereka membesar di hadapan saya. 
aku rasa kalau bawa kat asrama lagila mati.huhu
mom, bagilah mereka peluang. they just naughty terrapins.
for the fish, suruhlah babah beli lagi.hehe :3