Pages

Saturday, August 17, 2013

drama raya

Assalamualaikum w.b.t :)



drama raya : Antara Dua. Kau, Aku, Dia
pelakon :  Luqman Kaurus, Rene Mokk, dan Iskandar Cheng.

Siapakah yang rene akan pilih? si tua atau si muda? lolololol. dah2.stop merepeks. kita main guessing game now. mana satu abang and adik aku? adakah kanan abg? ataupun kiri abg? dua2 abg! yg tgh tu si bongsu. lol me. haha.I wish! saya ada 5 oghang adik-beghadik okayy. kanan yg samping merah+silver tuh my beloved abang! si kaurus >_<  kalau jalan dengan dia always orang ingat aku kakak , dia adik.menyirap je. lagi menyirap bila dia ngaku umur dia baru 16 tahun..wohhh..lagi buat aku tua jer -.- dan sebelah kiri pula my handsome adik, Is :3 jalan dengan dia , orang mesti ingat dia abang. tuh buat aku lg nak berkepit je dgn dia.hehe. both of them are my sweethearts :) teman sepermainan aku masa kecik :) tuh aku lasak sikit..*eceh. lasak tapi berjiwa lembut *doubleeceh.hiks. 

look what I found time balik pahang ari tuh!

tadaaaaaaaaa..

bila tekann keluarla power diaaaa *bunyi jer lebihhh


dad : apa tu dik?
me : tgn iron man..yg tembak tuu
dad : boleh tembak tak?
me : hehhhhhhh.babahhhh -..-


p/s : the other side of me. kalau nak rene yg serius jumpa kat skolah, nak2 waktu nak exam.hmm. gmbar raya di atas khas utk AD. gembira dah? haha :))





10 tahun :)

Assalamualaikum :)


hai :) I'm so happy today :) At last, dapat jumpa my girls, my babies, my sweethearts! ♥
Azie-Zatie-Aisyah-Poe-Zaf
I miss them so much much! bukan tu je, aku jumpa kawan-kawan sekolah rendah aku jugak :') now, its already 10 years. semua dah besau-besau belaka. cantik2, hensem2 :) semua dah dengan haluan masing-masing. Alhamdulillah, sambutan raya kali ni menyatukan kami semula ♥


me with pelajar harapan TiKL .lololol ;)
zatie cakap mata kitorg sama. sama ke? aku lg comelkan? hihihi. 


haa..sape pulak nih? Inilah seteru saya.muahaha. kalau korang memang mngikuti perkembangan blog ni, tahula siapa dia.hewhew. masih clueless? well, nilah Im :) kawan baik *baik ker *roll eyes. hiks. , musuh ketat *evillaugh. This is our first picture after 10 years friendship taken by cik poe :)  entah macam mano entah boleh terpakai sedundun. *menyampah pulak tengok.hahaha. actually time ni aku separa merajuk dengan dia disebabkan janji tak ditepati -..- 

me : hr ni ada study group..bla..bla..bla..

im : alaa, nape buat hr ni..bla..bla..spek..bla..bla..baru..bla..blaa

me : *alasan* xpe esok ada jugak bla...bla...

im : haa..tgklah..bla ..bla..bla..

 esoknya...

me : zatie, sape datang rmh ?

zatie : haa..ada.bla, bla, bla, Im ada..bla..bla..

me : ouh...okay.tolong cakap kat Im aku benci dia..*untuk kali ke berapa entah I always say I hate him -.-

out of sudden he called me, aku ragu2 sebenarnya nak angkat coz I know maghah aku takkan lama, mesti terburai jugak gelak aku..lgpun, aku takdelah real maghah, kuciwa je. yelah kitorg dahlah susah  sgt nak bersua muka, dia boleh main2 bila aku seghius. mana aku tak geghamm. rasa nak hantuk je kepala dia.hishh. Then, unexpected tadi terjumpalah pakcik Im nih kat rumah terbuka kawan aku, serious awkward gila -..- bukan apa, rasa nak gelak je, masing2 ego nak tegur, dok jeling-jeling masing2.

im : haa.buat apa? tgk org makan? makanlah.

me : *elehh.plisslaaa..buang current je tgk dia makan. *macam mana aku nak makan, sorang pun tak gentleman bagi gadis-gadis yang ayu duduk elok kt meja makan tuh.

last skali, aku bersimpuh kat lantai, minum air oren sambil sembang dgn mil mil si budak rmc. trkejut aku tgk mil mil sakan beraya, padahal kawan aku lg sorang tuh dah balik rmc semalam. banyaklah benda dibualkan sbb mmg lama tak jumpa. then, saya dapat dodol and chocolate from ezafirul! yeayyy..! birthday dia, boleh pulak dia yg bagi aku hadiah..terima kasih banyak-banyak. saya suka coklat. dodol pun. :3


*bestfriendS*


p/s : dah tak merajuk dah. *mengada*  good luck trial batch 96 ..kesuma (selasa), sbp (rabu), tikl (jumaat) :)





Wednesday, August 14, 2013

I'm okay


She ask :
Are you okay ?

Mouth shut.

What if I say if I'm not okay at all?
What will you do?
Will you comfort me?
Will you hear all of my thought and what am I going to tell?
Can you give me a full of spirit that will make me live again?
or just a stare that meant nothing that will just break my heart and make me feel dead inside?
Look into my eyes.
Do I really look okay to you?
Can't you feel the sadness and all the heartbreaks that I've been through?
If you really a friend, be sincere to me.
Don't just simply give a fake hope.
sincerely, heart.

Mouth : yeah, I'm okay :)

                                     
                   a woman heart is like an ocean of secrets :)






Love & Care - Jaga pemakanan! (Obesiti)

Assalamualaikum :)

stok almari sponsored by encik Aris Fazil.lololol :p


Let’s face it, memang sangatlah mencabar zaman sekarang kita nak makan makanan yang berkhasiat all the time. Pastilah ada terselit junk food masa extra times , late dinner , tgk tv, belajar n etc. kalau yg kat asrama tuh, bwh meja mesti macam pantri kn? segala jenis biskut di pasaran, air kotak segala bagai. tu baru bawah meja belum tengok stok simpanan dalam almari lagi.heuehue.to be frank, i loveeeee eat. aku suka sgt makan. ajaklah pergi kantin, dewan makan, kafe, gerai..jarang aku tolak.hoho. percaya atau tidak, berat badan aku naik 10 kg masuk asrama ni. hanya orang yg betul2 teliti je  akan nampak perkembangan badan aku. yg tak berapa nak teliti tuh nampak aku maintainnn je. hakikatnya tak.! 10 kg kodd. perhh satu tamparan yg sangat hebat bagi aku tapi alhamdulillah tinggi aku menaik jugak , now I'm 160 cm! yeayyy me! :)

walaupun aku suka sangat makan tapi tapi dan tapiiiii aku sgt mementingkan bab pemakanan. serius, walaupun aku makan berpinggan-pinggan, bermangkuk-mangkuk sekali pun.heee. tambahan lagi sekarang raya, semua pakat suka hati je nak telan makanan kan? rendang daging, ayam, ayam, ayam dan ayam! *ayam dipersalahkan*lol. nak makan tu boleh tapi dalam kuantiti yang betul, berpada-pada. ataupun kalau yea pun nak makan secara "excessive" tebuslah balik dengan exercise yang bersesuaian , jangan lagi kurang 
brgerak pulak.


kenapa?
tahukah anda peratus menunjukkan orang obese di Malaysia meningkat dari tahun ke tahun?
Obesiti ni bahaya sangat. sangat bahaya. saya repeat. bahaya sangat sangat. 
mengapa?
to me, Obesiti merupakan satu pintu utama kepada penyakit berbahaya yang lain. i repeat, penyakit berbahaya yang lain.
kadang-kadang aku risau tengok orang yang macam tak kisah dengan gaya hidup dia, cara pemakanan dia. come onla..love yourself!

orang obese ni sangat berisiko tinggi mendapat masalah kesihatan lain.
 meh sinilah aku ringkaskan perjalanan dia. 

bila kita makan secara berlebihan (terutamanya karbohidrat+lemak) --> berat badan bertambah 

BMI berada di tahap yg tidak normal (obese la tuh) --> lemak terkumpul --> malas bergerak

malas bergerak sebab tak larat, malas, tak larat, malas. hee.

berikut merupakan risiko kesihatan yang bakal didapati oleh golongan obese :
  • sakit jantung
  • penyakit kardiovaskukar
  • diabetes mellitus
  • hypertension 
  • strok
  • osteoarthritis 

dan setelah mengalami ke semua yg di atas --> jangka hidup pendek --> pandai2 lah awak2 fikir :)

cara nak mengelakkan obese:

  • amalkan pemakanan yang seimbang!
  • lakukan exercise! (jog, naik basikal, berenang, buat kerja2 rumah)
  • dekatkan diri dengan org yang makan sikit *mudah-mudahan terpengaruh dgn gaya pemakanan org trsebut. 


tuuu diaaa...harap dapat meningkatkan self-awareness awak2 semua, kalau rasa info ni tak brapa nak cukup, boleh search je kat google sbb ni pun berdasarkan pngetahuan am saya *rujuk buku biologi. lol :)



p/s : hari raya first, nasi bukhari 2 pinggan, hari raya-3, mi kari 3 mangkuk. haha~ love&care-Eghin ;)




Tuesday, August 13, 2013

Electrochemical Series versi Kami :)


K Na Ca Mg Al Zn Fe Sn Pb H Cu Ag
Potassium, Sodium, Calcium, Magnesium, Aluminium, Zinc, Iron, Tin, Lead, Hydrogen, Copper, Argentum


  • Kalau Nak Cari Makwe Ala Ziana Fikir Soal Pinangan Hantaran Coll Aku . 
  • Kalau Nak Cawen Mesti Ada Zakat Fetrah Supaya Perkahwinan Hingga Cucu Anak
  • Kalau Nak Cari Maggi Ali Zainal Fetty Sanggup Pergi Hutan Curi Anggur 
  •  Kalau Nak Cawen Mesti Ada Zakat Fetrah Supaya Perkahwinan Harmoni Cucal Abadi
  • Kalau Nak Cari Maggi Ayam Zaman Firaun Sila Pergi Hari Cuti Agung
  • Kami nk cuba menjadi asis zero fail supaya pelajar hanya capai A+ 
  • Kalau nak cantik mesti ade zat besi supaya paras hai cukup anggun.
  • Kalau nak cari makwe anuar zain fasha sandha pada hari cuti agung
  • Kalau nak cari mercun ambil zinc ferum sumbat pada hidung cucuh api auuu
  • Kalau NAk CApai Markah A+ Zerokan Fantasi Solat Penuh Hafal Cation Anion
  • Kalau Nak Cari Menantu Ambil Zayn Fasal Senyuman Paling Hot Cun Anggun.

actually byk lagi tapi aku rasa cukuplah ni je . okay, kadang2 bila baca balik geli hati sungguh. rasa nak gelak guling2 je, siapalah punya idea ni. aiyo. tak kisahlah asal dapat tangkap, hafal, faham..n.jwb dlm exam :)

selamat menghafal :)




humanity...

nowadays many people chase after money and fame
everyone is busy impressing others
we burn each other to win the favors of the renowned
most times we tear apart our world and keep blaming others for our silly mistakes
we always think that we are the best
but the truth always stings when we pretend like it doesn't even matter
we always make sure we live in luxury to satisfy our wants
have we ever cared about preserving our humanity ?
we hide our dark side to keep proving that we are perfect
but the fact is what make us special
everyone is getting greedier
everyone wants to be number one in everything
my elders taught me that I must be proud to born as a human
because we are the superior beings
but I feel ashamed and my heart break into pieces
when I see people being mean towards others,
no one bothers to help other people,
they feel very happy as long as their problems are solved
my friends always ask me why I even bother helping others
as though it is a necessity but my duty because it makes me happy to be human,
scoring high marks in exams and winning gold medals in every sport are not so important
knowledge must be learnt to make us wiser and develop our skills to make us better persons
we all can learn anything we want but remember to earn it
you have to share what you have learned selflessly
nobody is willing or even trying to give up all evil
Have we ever thought about showing loving-kindness towards others?
Are our eyes cursed to stone?
Are our heart worse then the devil's?
How can we just walk by a soul screaming for help so coldly as though nothing is happening?
Every time I feel tense
I try to do something positive to cheer me up
Try to understand,
I'm not complaining,
I'm just shouting out loud
So, you can hear me
Be yourself, be HUMAN!


Kiren Shanmugan,15
NST


p/s : love this poem so much :) be human , please :) a nice one :)


Anda tak terpiih!


untuk kali ke berapa entah, awak masih tak terpilih. maaf :/





Thursday, August 8, 2013

manik merah jambu





 sesat satu hijau :p

baju raya sekarang bagi aku dah macam baju tunang/kahwin.lol. As seseorang yg lasak tp berjiwa feminin , i loikeeee it soo much. ada lace, ada manik sikit *sikit je klu bling2 sgt aku tak berkenan, dh termasuk dalam senarai baju idaman. Thanks mom and dad. :) tak sabarnya menanti hari esok :)

 #SalamAidilfitri

Wednesday, August 7, 2013

hitam putih raya

Assalamualaikum :)

hai there loved ones :) I bet u guys mesti tgh excited sgt nak celebrate raya. ada yang busy kemas rumah lagi, kanak2 main mercun, bunga api n etc..boom bam  sana sini, buat kuih raya kat dapur, masukkan kuih raya dalm balang. fon pun mesti tak henti2 received text raya.kan? kan?.hee. I arrived safely at kl petang tadi. yup, tahun ni raya kl then barulah balik pahang.


Ramadhan sudah pun berlalu pergi. Alhamdulillah, puasa penuh tahun ni :) and Alhamdulillah too, sekolah banyak menganjurkan program2 dan majlis2 ilmu yang sangat menarik pada bulan Ramadhan yang lalu. I felt so bless , it brought me so close to Him. Remind me of life and death too. Rindu dengan orang2 yang tersayang yang sudah pun dijemput Ilahi. rindu arwah adik saya, Arina Marissa and also my handsome grandfather which I called him "Aki".




I love my aki so much. every time i recite the Quran, it reminds me of him. :')
sebab apa?
sebab masa kecik2 dulu, aki selalu dengar rene mengaji. he loves to hear it. :)
dia checklah tajwid semua.
 luckily, kita ni sekolah agama, so , bacaan pun alhamdulillah clear. tajwid pun okay.
then, he started to talk "besar nanti jadi cikgu nak?"
I answered "taknak.erin nak jadi cikgu tadika." *dulu punya cita2* lol me.
then, he smiled " besar nanti, jadi manusia yg solehah , berguna.Jangan pernah tinggalkan al-Quran"
:)



time raya pulak , we watched television together then keluar 1 cerita erra fazira. tak ingat pulak cerita apa. dia suka sangat cerita tuh. then, my tok (nenek) suruh tutup tv sebab cucu2 yang baby2 nak tidur. Aki terus tutup , then dia ambil majalah yg ada cover erra fazira. ouh.then, i realized. minat erra rupanya aki ni. hamboi2. mesti tok dulu mcm erra kan? tak pun lawa lg? lol. u_u


#cerita malam raya saya :)

al-Fatihah.




Saturday, August 3, 2013

Recipe of Happiness :)


you will need

2 heaped cups of patience
1 heart full of love <3
1 dash of laughter :D
1 board full of generosity finely chopped, :)
2 spoon fulls of understanding

what to do 

1. Sprinkle generosity with kindness
2. Add plenty of faith
3. Mix well with blessings
4. Cook with warmth
5. Spread over a period of a lifting and serve everyone you meet :)


it's just as easy as abc! :)


Lebih baik diam.

Assalamualaikum. :)





Dari Abu Hurairah radhiyallahu anhu, sesungguhnya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam telah bersabda : “Barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia berkata baik atau diam, barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia memuliakan tetangga dan barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia memuliakan tamunya”.




kes 1

the thing that i hate the most , when i'm lack of rest because of peoples and surroundings. bila penat, i really do need my rest (when i say i penat nak rehat, i mmg kena rehat coz selain muka aku dh macam hantu kak limah, my attitude juga akan berubah 360 darjah) but the thing is i don't get my rest. contoh , aku tak selalu tidur petang, I sleep time malam je tapi....volume suara orang sangatlah max pada waktu malam berbanding petang. faham kan? when I'm mad, aku akan diam. jaranglah aku meletus yg "real". to me, lebih baik diam daripada aku keluarkan kata-kata yg kurang mnyenangkan. if u really do have a heart, please,please,please respect someone yg tengah rest, nap, sleep and etc. hidup dalam satu masyarakat, satu bumbung, bertolak-ansurlah sikit. tak minta banyak.diam je kalau still tak boleh nak diam , silalah bercakap dgn nada yang perlahan.

kes 2

do u ever know about "talk less and do more?"
certain people mereka hanya mampu bercakap, bercakap, bercakap dan BERCAKAP.
rancang itu ini, last sekali satu pun tak menjadi sbb takde effort pun yg dikeluarkan.
ia seolah memberi harapan kepada seseorang tentang sesuatu perkara,
kalau jadi takpe, ni xmnjadi punah segala.
try to do the both things seiring.Insyaallah menjadi.



kes 3

bila ada masalah,sedih, mestilah akan ada person yg akan approach kita. bertanya tentang kita. suruh kita ceritakan apa yg dah jadi, bla ,bla dan bla. Sometimes, it's better to keep silent than to tell others what you feel because humans are create differently.it hurts badly when you come to know that they sure heard you but can't understand the situation that you face or what you feel about things. sometimes okey, i repeat sometimes. kalau cerita pun,i think mcm dah terluah segala isi pun dh kira melegakan .. depend on situationlah.

kes 4

berhadapan dengan orang "erghh". meaning, kau memang takkan boleh cakap dengan org macam ni. pasti ada je kesalahan kita yang di cari. orang cakap a, dia cakap b. orang dah cakap b dia nak c pulak. . aiyo ini orang. kalau tak ikut waras dh lama aku keluarkan ginjal dia . bila nak minta tolong orang , manis sgt mulut..bila orang tak dapat nak tolong ada jelah benda yang keluar dari mulut tu. bila org dh datang tolong pun mulut tu still jugaklah kekal macam tu.pastu sebar rumors, gossiping.cukup2lah tuh. tak penat ke?
orang jadi serba salah pulak, buat itu salah, buat ini salah. ada program aku tgk, prof apa ye nama dia, tak ingt,katanya orang/golongan mcm ni kau ignore je sbb org macam nilah boleh memudaratkan kau contohnya boleh buat prestasi kerja kau menurun.so, konklusinya, just do what you think the best. do what you love,love what you do :)

kes 5

orang cari pasal dengan kau. tetiba je orang tuh marah tak tentu pasal. tengking, herdik dan etc. aku selalu jugaklah kena just sebab salah faham. sedih tu sedih tak tipu. yelah, kau tgh dalam mood yg baik tetiba org marah kau.apa cerita yaw? tapi selalunya aku diam je. kau nak marah , kau marahlah, hamburlah puas2 apa yg kau simpan dengan harapan dah takde tersimpannya dendam dalam hati kau. kalau tu yg membuatkan kau puas, teruskan. nak cakap pun tak guna, coz dia pun dh tunduk dgn pujukan syaitan sekeliling dia. nak marah balik pun , lagi tak guna. macam 2 kali 5 je. aku hanya mampu bersikap neutral dan tunggu semua jadi cool. aku percaya ,kalau dia manusia yg mmpunyai hati, insyaallah dia akan mnyesal dengan perbuatan dia dan segera meminta maaf sbb yelah aku pun ada hati jugak.terluka kod. kalau dia tak minta maaf pun, aku redha jela. siapa aku untuk mnghukum orang. kita hidup jangan pernah mengharapkan kesempurnaan.

to me, bila kita diam..kita akan lebih mendengar...
kita akan lebih peka dengan apa yg diperkatakan ..
peka dengan keadaan sekeliling...
dapat muhasabah diri...meningkatkan kesedaran diri...
think before you speak..fikirkan impaknya...


"mengkritik tidak bererti menentang,
setuju tak semestinya menyokong,
menegur tidak bermakna membenci,
berbeza pendapat ialah kawan yang baik,
tegur biarlah jujur,
ajar biarlah sabar,
didik janganlah diherdik."


p/s : bahayakan lidah ni? jadi, peliharalah lidah sebaik mungkin :) berkata baik atau lebih baik diam! :)





Iklan Raya Petronas 2006- love it




Iklan yang paling berkesan dalam hati aku.
meresap dalam kalbu
tengok iklan ni je mesti aku rasa sebak
memang menangis!
banyak mesej yang dapat kita peroleh.
aku suka tengok banyak kali sbb boleh menimbulkan keinsafan and boleh muhasabah diri jugak. :")




Penanda aras @ UIA, Gombak

Assalamualaikum :)


have you guys ever heard about IIUM @ UIA? mestilah pernahh kn? first time aku dgr time aku form 3 . ada a group of students dari UIA datang handle kem kepimpinan at my school and i was one of the participant. then,  years later macam banyak sangat stories about UIA ni. i feel amazed and hoping that one day aku boleh jejakkan kaki kat situ. Alhamdulillah, ada lawatan penanda aras. at first tu sepatutnya pergi INTEGOMB dan KISAS je dan Majlis Tertinggi Pengawas je pergi. aku vice capt rumah je. (byk pulak je aku?) huehuehue. then, takdir Allah ada kekosongan and antara captain n vice capt tuh kena ada wakil, I dunno what the main reason yang lain tak boleh pergi ( kami 8 org kod.)so, mcm agak fishy jugak antara lapan aku sorang je yang "free".so, nevermindlah then rezeki datang bergolek penanda aras bertukar ke UIA and KISAS (bekas tempat belajar ustaz aku which is our guru pembimbing). aku mcm terkejut jugalah, mimpi jadi kenyataan.lol.Alhamdulillah.syukur. lawatan ni bertarikh 19 April 13 :)


bertolak awal dari KISAS mnyebabkan kami mempunyai banyakk masa free pagi2 tuh. so, kami singgah wangsa walk "kejap".hihi. warna oren membanjiri wangsa walk.


ini Syaida, my roommate, prestomate and also my best friend kat tapah. kecik je orgnya. sometimes i called her kecik or takpun adik. lol.muka excited dapat bergambar depan kedai scha. dia memang adore scha sgt smpai gambar kahwin schawal dia tampal depan loker dia.lololol.



me n amirah a.k.a minyot. berhenti berehat selepas penat travel satu wangsa walk dengan Ida. station paling lama berhenti kedai buku Popular tuh.

 

berehat sambil tengok kawan2 main bowling.




time nak balik tuh, lalu depan arcade tetiba nampak mesin ni. terus jadi excited.lol. benda yang membuatkan kiotrg lambat naik bas.lololol. the two of us. then, dah settle semua, berlari keluar wangsa walk macam kena kerja dengan hantu. naik bas, cikgu tanya kamu sesat ke? both of us hanya mampu senyum je. yelah takkn nak jawab pergi ambil gambar, edit gambar. mahu kena sembelih.lol. 


already arrived! yeayyy!


Aku rasa macam nak masuk UIA.then, abang tuh cakap yg kami aliran sains so, kampus kat Kuantan, Pahang (my kampung). aku berfikir kejap. kalau boleh U ni aku taknak jauh dah dgn my house (yeah, i know i pernah ckp klu boleh nak pergi overseas dulu) tapi sbb certain reasons aku mula macam pertimbangkan balik, then i decide lepas spm jela fikir.  


we bumped with KUSESS.tak sangka ada SBP lain kat situ. then, jalan2 sekitar. time tu org baru habis solat jumatt.so, memang ramai sgt orang..



makan time! tak tahu kenapa time ni aku takde selera nk makan ,satu dua suap je pastu aku dh stop.then aku kena marah dgn ida. "Rene! membazir!" lol :)




 dari UIA bas SESTA hantar student yg stay selangor kt stesen LRT Gombak. dari Gombak ke KL Sentral. excited sgt time nih sbb first time naik tren ramai2 , kalau tak usually aku selalu balik sorang je :(  bosan balik sorang2 ni. masa first time balik naik tren ni aku ditemani Tuan (his name memang Tuan) sbb tak tahu selok-belok lagi and we stop at the same place .alang2 pergi skali jela kan. pastu dh start balik sorang2 coz tak nak susahkan dia nak tunggu aku yg lambat ni n nak mngelakkn fitnah orang juga. mulut manusia kn, mana boleh tutup.


syaida, arina insyirah *cehhh, my lovely junior, wan a.k.a WK and aimi! :)









Budak asrama dah balik!


Assalamualaikum w.b.t  :)

hai, good morning dear sweethearts :) I really do gone for so long eah? guess what? I just got back since cuti seminggu bulan 5-6 tuh. lama benor eh. bulan ogos dah sekarang ni. and for sure sepanjang kat sana memang I craving for blogging! banyak sangat benda jadi , don't know where exactly i want to start. 


12 July 13

tarikh berikut patutnya dapat balik but then ada program for form 3 and form 5 . Program Smart touch with I-GOP and SEMESTI. ptutnya STAR pon ada join jugak but dunno why they didn't show up on that day. program berlangsung selama 3 hari. that days jugak i kerap call my parent. it was a miracle if aku kerap call coz banyak kekangannya bila nak call ni. antaranya :



  • Saingan with my juniors. Ada je kanak2 nak call. tak pernah putus line dia! bila minta after je..berderet lagi afternya.  kadang2 aku nak call ni coz aku nk ckp bnda yang betul2 penting2 je and tak ambil masa yang panjang pun tp bebudak nih bukan mengerti situasi orang.duhh. some people say "kenapa tak guna kuasa as senior je?" kau pandang budak tuh lama2 then comfirm2 dia bagi telefon tu kat kau. let me tell you, tak sesenang begitulah kawan and btw aku bukan jenis person macam tuh. i said it was not easy because we live under the same roof and hablumminannas also. 

  • kekangan masa. Ni major factor jugaklah., sekarang kelas after subuh dah ada, pagi sekolah macam biasa, petang kelas bestari, kelas senja for certain people and prep or kelas malam. petang kekadang ada masa tapi my mom pulak kerja. kalau dia angkat pun memang tak dengar coz riuh suara budak sekolah rendah belakang dia. ZzZ. geghamm je. dh la call pakai public(yg mana i think that public was being unfair with me.lol.) ofcoz pakai coins takpun kad. dah lama cakap, then sometimes my mom boleh cakap "adik cakap apa?" and my world just like crumbling downn..tidakkkkkk..after the minutes i talk to her, my mom boleh tak dengar..tidakkkkk...arghhhhh.dugaan. thats why i always call my dad. senang. tak byk problem.

  • $$$$$. yeah, duit. specific, coins! dulu aku selalu call pakai kad tp kad macam cepat je habisss. so, i decided to use coins je.  sebenarnya bukan takde duit tp takde coins. awal2 aku menabung then actually menabung kat asrama tak berapa nak efektif sgt sbb aku akan use all my coins tu untuk basuh baju+cadar+selimut  and for calls too. hihi. sampai licinlah tabung aku, then aku cari ikhtiar juga cara lain untuk menabung.fikir2, why not instead of coins ,simpan wang kertas jelaa memandangkan wang kertas kepentingan dia tak nampak sgt.kekeke. or tak pun boleh tak ada org cipta telefon public yg pakai wang kertas? comfirm lakuuuu! lololol.