Pages

Saturday, August 3, 2013

Lebih baik diam.

Assalamualaikum. :)





Dari Abu Hurairah radhiyallahu anhu, sesungguhnya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam telah bersabda : “Barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia berkata baik atau diam, barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia memuliakan tetangga dan barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia memuliakan tamunya”.




kes 1

the thing that i hate the most , when i'm lack of rest because of peoples and surroundings. bila penat, i really do need my rest (when i say i penat nak rehat, i mmg kena rehat coz selain muka aku dh macam hantu kak limah, my attitude juga akan berubah 360 darjah) but the thing is i don't get my rest. contoh , aku tak selalu tidur petang, I sleep time malam je tapi....volume suara orang sangatlah max pada waktu malam berbanding petang. faham kan? when I'm mad, aku akan diam. jaranglah aku meletus yg "real". to me, lebih baik diam daripada aku keluarkan kata-kata yg kurang mnyenangkan. if u really do have a heart, please,please,please respect someone yg tengah rest, nap, sleep and etc. hidup dalam satu masyarakat, satu bumbung, bertolak-ansurlah sikit. tak minta banyak.diam je kalau still tak boleh nak diam , silalah bercakap dgn nada yang perlahan.

kes 2

do u ever know about "talk less and do more?"
certain people mereka hanya mampu bercakap, bercakap, bercakap dan BERCAKAP.
rancang itu ini, last sekali satu pun tak menjadi sbb takde effort pun yg dikeluarkan.
ia seolah memberi harapan kepada seseorang tentang sesuatu perkara,
kalau jadi takpe, ni xmnjadi punah segala.
try to do the both things seiring.Insyaallah menjadi.



kes 3

bila ada masalah,sedih, mestilah akan ada person yg akan approach kita. bertanya tentang kita. suruh kita ceritakan apa yg dah jadi, bla ,bla dan bla. Sometimes, it's better to keep silent than to tell others what you feel because humans are create differently.it hurts badly when you come to know that they sure heard you but can't understand the situation that you face or what you feel about things. sometimes okey, i repeat sometimes. kalau cerita pun,i think mcm dah terluah segala isi pun dh kira melegakan .. depend on situationlah.

kes 4

berhadapan dengan orang "erghh". meaning, kau memang takkan boleh cakap dengan org macam ni. pasti ada je kesalahan kita yang di cari. orang cakap a, dia cakap b. orang dah cakap b dia nak c pulak. . aiyo ini orang. kalau tak ikut waras dh lama aku keluarkan ginjal dia . bila nak minta tolong orang , manis sgt mulut..bila orang tak dapat nak tolong ada jelah benda yang keluar dari mulut tu. bila org dh datang tolong pun mulut tu still jugaklah kekal macam tu.pastu sebar rumors, gossiping.cukup2lah tuh. tak penat ke?
orang jadi serba salah pulak, buat itu salah, buat ini salah. ada program aku tgk, prof apa ye nama dia, tak ingt,katanya orang/golongan mcm ni kau ignore je sbb org macam nilah boleh memudaratkan kau contohnya boleh buat prestasi kerja kau menurun.so, konklusinya, just do what you think the best. do what you love,love what you do :)

kes 5

orang cari pasal dengan kau. tetiba je orang tuh marah tak tentu pasal. tengking, herdik dan etc. aku selalu jugaklah kena just sebab salah faham. sedih tu sedih tak tipu. yelah, kau tgh dalam mood yg baik tetiba org marah kau.apa cerita yaw? tapi selalunya aku diam je. kau nak marah , kau marahlah, hamburlah puas2 apa yg kau simpan dengan harapan dah takde tersimpannya dendam dalam hati kau. kalau tu yg membuatkan kau puas, teruskan. nak cakap pun tak guna, coz dia pun dh tunduk dgn pujukan syaitan sekeliling dia. nak marah balik pun , lagi tak guna. macam 2 kali 5 je. aku hanya mampu bersikap neutral dan tunggu semua jadi cool. aku percaya ,kalau dia manusia yg mmpunyai hati, insyaallah dia akan mnyesal dengan perbuatan dia dan segera meminta maaf sbb yelah aku pun ada hati jugak.terluka kod. kalau dia tak minta maaf pun, aku redha jela. siapa aku untuk mnghukum orang. kita hidup jangan pernah mengharapkan kesempurnaan.

to me, bila kita diam..kita akan lebih mendengar...
kita akan lebih peka dengan apa yg diperkatakan ..
peka dengan keadaan sekeliling...
dapat muhasabah diri...meningkatkan kesedaran diri...
think before you speak..fikirkan impaknya...


"mengkritik tidak bererti menentang,
setuju tak semestinya menyokong,
menegur tidak bermakna membenci,
berbeza pendapat ialah kawan yang baik,
tegur biarlah jujur,
ajar biarlah sabar,
didik janganlah diherdik."


p/s : bahayakan lidah ni? jadi, peliharalah lidah sebaik mungkin :) berkata baik atau lebih baik diam! :)





No comments: