Pages

Wednesday, August 14, 2013

Love & Care - Jaga pemakanan! (Obesiti)

Assalamualaikum :)

stok almari sponsored by encik Aris Fazil.lololol :p


Let’s face it, memang sangatlah mencabar zaman sekarang kita nak makan makanan yang berkhasiat all the time. Pastilah ada terselit junk food masa extra times , late dinner , tgk tv, belajar n etc. kalau yg kat asrama tuh, bwh meja mesti macam pantri kn? segala jenis biskut di pasaran, air kotak segala bagai. tu baru bawah meja belum tengok stok simpanan dalam almari lagi.heuehue.to be frank, i loveeeee eat. aku suka sgt makan. ajaklah pergi kantin, dewan makan, kafe, gerai..jarang aku tolak.hoho. percaya atau tidak, berat badan aku naik 10 kg masuk asrama ni. hanya orang yg betul2 teliti je  akan nampak perkembangan badan aku. yg tak berapa nak teliti tuh nampak aku maintainnn je. hakikatnya tak.! 10 kg kodd. perhh satu tamparan yg sangat hebat bagi aku tapi alhamdulillah tinggi aku menaik jugak , now I'm 160 cm! yeayyy me! :)

walaupun aku suka sangat makan tapi tapi dan tapiiiii aku sgt mementingkan bab pemakanan. serius, walaupun aku makan berpinggan-pinggan, bermangkuk-mangkuk sekali pun.heee. tambahan lagi sekarang raya, semua pakat suka hati je nak telan makanan kan? rendang daging, ayam, ayam, ayam dan ayam! *ayam dipersalahkan*lol. nak makan tu boleh tapi dalam kuantiti yang betul, berpada-pada. ataupun kalau yea pun nak makan secara "excessive" tebuslah balik dengan exercise yang bersesuaian , jangan lagi kurang 
brgerak pulak.


kenapa?
tahukah anda peratus menunjukkan orang obese di Malaysia meningkat dari tahun ke tahun?
Obesiti ni bahaya sangat. sangat bahaya. saya repeat. bahaya sangat sangat. 
mengapa?
to me, Obesiti merupakan satu pintu utama kepada penyakit berbahaya yang lain. i repeat, penyakit berbahaya yang lain.
kadang-kadang aku risau tengok orang yang macam tak kisah dengan gaya hidup dia, cara pemakanan dia. come onla..love yourself!

orang obese ni sangat berisiko tinggi mendapat masalah kesihatan lain.
 meh sinilah aku ringkaskan perjalanan dia. 

bila kita makan secara berlebihan (terutamanya karbohidrat+lemak) --> berat badan bertambah 

BMI berada di tahap yg tidak normal (obese la tuh) --> lemak terkumpul --> malas bergerak

malas bergerak sebab tak larat, malas, tak larat, malas. hee.

berikut merupakan risiko kesihatan yang bakal didapati oleh golongan obese :
  • sakit jantung
  • penyakit kardiovaskukar
  • diabetes mellitus
  • hypertension 
  • strok
  • osteoarthritis 

dan setelah mengalami ke semua yg di atas --> jangka hidup pendek --> pandai2 lah awak2 fikir :)

cara nak mengelakkan obese:

  • amalkan pemakanan yang seimbang!
  • lakukan exercise! (jog, naik basikal, berenang, buat kerja2 rumah)
  • dekatkan diri dengan org yang makan sikit *mudah-mudahan terpengaruh dgn gaya pemakanan org trsebut. 


tuuu diaaa...harap dapat meningkatkan self-awareness awak2 semua, kalau rasa info ni tak brapa nak cukup, boleh search je kat google sbb ni pun berdasarkan pngetahuan am saya *rujuk buku biologi. lol :)



p/s : hari raya first, nasi bukhari 2 pinggan, hari raya-3, mi kari 3 mangkuk. haha~ love&care-Eghin ;)




No comments: