Pages

Tuesday, January 28, 2014

Aku, Oven Ungu dan Puding Roti :)

Assalamualaikum :)


Hai :) very in a good mood lately :D start with, computer test..lulus (check!). *angkatkening* , new spectacles frame  then ada something-something else lagi..hihi.  cuma petang tadi...out of sudden Sizuka hilang.. cemas aku dibuatnya..aku mana tahu abang lepaskan sizuka petang2 nih...time nak angkat kain kat luar sudah2 tentu pintu terbuka luas..aku dah cuak time tuh takut sizuka terlepas kat luar time aku angkat kain tadi.. Alhamdulillah lewat petang tadi mama n sheila jumpa dia dalam beg sekolah Ghazi..tengah tidur.haihh..sabo jelah...hari ni hari paling bahagia sebab my dad dah belikan oven and mixer! ..kita suka sangat sangat sangat! thankyouthankyou :*


dapat sedondon pulak tuh warna white + lilac...comel sangat sangat sangat. macam dapat mainan patung barbie pulak rasa. HAHA. Macam mimpi je dapat oven comel mcm tuh sebab usually oven warna hitam tak pon fully white. Ni bersemangat eden nak toraiii buat kek dan seangkatannya.hee :)



tepat pukul 9:30 tadi aku survey resepi mana yang senang aku nak buat then dapat idea nak buat puding rotii.. my fav :3 dah lama nak makan tapi asyik tak dapat je. Alhamdulillah puding roti pertama ku menjadi dengan jayanya. 



macam biasa orang yang first rasmikan adik Ghazi aku.. dia pon ada tolong2 jugak.. part yang paling best time bakar tuh bau puding roti menjelajah ke seluruh dapur..vanilla essence..so yummy! Okay smpai sini je aku dapat tulis , esok nak bergerak ke KL then pergi Penang pulak. night uollls :*



Sunday, January 26, 2014

Angry Sizuka

Assalamualaikum 

-googleimage- *susah nak ambil gambar dak dua ekor nih

Lately ni aku selalu dikejutkan dengan kehadiran dak Sizuka nih, Oh...perkenalkan anak baru abang aku.. Sizuka dan lagi satu tak tahu nama dia apa. Sangat manja dengan abang aku. Abang aku pon terlebih manjakan dia -..-  Abang aku bela dua ekor tapi sekarang yang ada kat rumah seekor je sebab lagi satu tak berapa nak sihat. Hantar pergi vet then dijaga oleh kawan abang.


tengok kuku dia..tu yang mahalll.. KUKU. --"

Abang selalu lepaskan Sizuka malam2.. Sizuka pon apa lagi dah dibebaskan, merayap je kerja.. setiap malam nak ontheway pergi dapur aku hampir mati mengejut sebab kehadiran dia.sabor jela. Dia kecik so, kadang2 bukan perasan pon dia..kadang2 aku hampir lupa dia ada kat rumah...tapi alhamdulillah aku dikurniakan instinct yang kuat untuk detect keberadaan dia di sesuatu tempat. kaching *kenyitmata*


*tajamgilos kuku dia...seronok kalau dapat buat sizuka pose macam ni. ahaks! :D

Pada suatu malam yang hening, semasa ketiadaan abang aku dirumah *dia pi tidur kl. Time tuh aku tengah tengok tv kat tingkat atas. Out of sudden, terdengar bunyi2 bising dan nyaring..  

me:"Ish..Sizuka ni... tapi macam tak pernah2 pulak dengar Sizuka berbunyi..kecuali time dia tengah makan..."

*fikiran dah macam2*

me :"Sizuka niii..hmmm"

*try to be positive.haha*

bunyi agak creepy jugaklah.. then aku pergi turun nak tengok apa jadi ..betullah..alhamdulillah, Sizuka yang berbunyi.. 

 Home Sweet Home ~~~

me : kenapa niii... bising2 ni....semua dah tidur....kenapa....

Sizuka : hasjkdfhasdgdfhykeryrshkdbfysekargyrferhfegfyqwegfyqwe

me: haaa??!!!

Sizuka: kshdfsiaghwerkgyrfuykwegfwefuygefuykegfuyegggggggqwekeyrtfgqwrfyqwtgkfawgyertwq

Bising betul dia malam tuh..ntah merungut apa ntah...rindu abang kod. abang pon satu. apola pi tinggal dak sizuka nih...aku tengok je keletah dia pastu hmmm..lepaskan jelah.. abang selalu buat macam tu malam2.. maybe dia marah sebab dia tunggu lama kod..Dah lepaskan tuh, baru pulak terfikir ..sape pulak nak tangkap dia masuk dalam cage balik...aku ni takdelah berani sangat pegang sizuka..kadang2 dia agak menakutkan. :( dia tak mesra alam! Aku pergi cari glove, then mulakan mission nak tangkap dia balik..boleh kuruslah kalau aku buat tiap malam..berlari ke sana ke sini nak kejar dia. At last, gotcha! Takut sangat masa dapat tangkap dia tuh...dia marah betul kat aku...badan n mata dia kembang kempis marah...mulut dia tak berhenti menjerit...*aku tak pernah nampak haiwan sebengang tuh.hoho~ masa dalam genggaman tu macam2 dia buat..dia cakar , dia gigit.. luka2 smpai berdarah tangan aku dibuatnya :'(  tu pakai glove..kalau tak pakai glove tak tahulah apa ghupa jadi tangan aku..huhu..sadis :'( 

balik abang dari KL aku terus mngadu. lololol. 

 me :abang! Sizuka buat adik! *sambil tunjuk tangan. :(

abang : Nasib pakai glove ye dak? *ketawa panjang*

me: *kuang asam! perli aku. dia tahu aku takut kat sizuka. sabor jela.


p/s : anda mugkin mangsa seterusnya! lol




Monday, January 13, 2014

Simple Frozen Oreo-cheese Cake!

Assalamualaikum :)

hai! so, I'm very craving for something cheesy lately ni.. then, malam tadi tetiba dapat ilham nak buat kek keju! Mula2 tu plan nak buat blueberry cheese cake tapi bila ternampak gambar oreo-cheese cake terusss change my mind. Pergi shopping barang yang patut kat kedai bakeri.. Nasib my brother ada kat rumah. So, heret je dia sekali... Resepi hari ni mudah je..sangat simple..tak perlu bakar.. anda hanya perlu ada peti ais di rumah.hiks. 



Bahan-bahannya :

  • 2 packet Biskut Oreo *pilih yang besar patutnya tapi this is my first trial..taknak mmbazir ;)
  • 1/2 butter 
  • 250gm Cream cheese *Rene choose brand Philadelphia
  • 1 kotak kecil whipping cream 
  • 1 cawan fresh milk *ni option jeee..boleh pakai yogurt perisa asli
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1 sudu besar esen vanilla


                           

  1. Ketuk/kisar biskut oreo smpai hancur..bayangkan korang tengah kecewa dan geram.hihi Krim oreo tu nak diasingkan boleh , taknak pon takpe..no hal.
  2. Panaskan 1/2 butter...butter yang dah cair tu gaulkan dengan biskut oreo yang hancur..gaul sampai rata 
  3. Masukkan campuran butter cair+biskut tadi dalam bekas/loyang, mampatkan pakai blakang sudu..semampat-mampatnya tau! kalau nak base yang tebal lebihkan bislut oreo okay. then dah mampat masukkan dalam peti ais.
  4. Dalam bekas lain, masukkan 250 gm cream cheese and 1/2 cawan gula kastor. Pukul sampai rata.
  5. Dah rata masukkan 1 kotak kecil whipping cream ,1 cawan fresh milk, krim biskut oreo dan 1sudu besar esen vanilla. Gaul sekali bahan2 yang baru masuk tu.
  6. Then , masukkan adunan tadi dalam bekas yang ada base oreo. Korang boleh selang selikan dengan meletakkan biskut oreo.
  7. Hiaslah atas tu ikut sukahati. Masukkan dalam peti ais. Biarkan selama 5 jam.


Easy right? cheese cake makan sejuk2 la sedappp.. 5 jam lama? aku rasa maybe sbb aku lupa letak gelatin tu yang lama sikit.hihi. 


 tadaaa... my Simple Frozen Oreo-Cheese Cake is done! belum sempat aku nak rasmikan Ghazi Mokk ni dah sambar dulu..huhu..kijam!kijam! Nasib dia puji..so, dilepaskan.. but I think this cake orang tua tak boleh makan..too sweet.lol. tak baik untuk kesihatan yea >_<


strawberry truffle daripada blog kak Irma :)


Alhamdulillah, kek menjadi. Korang pon try2 lah jugak ye kalau takde kerja dah kat rumah.hehe. As easy as ABC :) Next mission, in sha Allah strawberry truffle... look delicious! yummie!










Pink Date with Carrot Cake&Choc cupcake!

Assalamualaikum :)

Event : Azira's 18th Birthday
Venue: Azira's House
Theme: Pink!

Hadiah beramai from us are handmade chocolate cupcake and carrot cake. I love baking so much, alhamdulillah dapat buat kek ni bersama yang tersayang time birthday mokk nie.. Idea buat kek daripada sarah ming. Follow je benda menarik mana boleh tolak~ kek karot sebenarnya aisyah yang mngidam...aku pulak mngidam nak cupcake choc. tapi time buat kek ni terbalik, aku buat kek karot while aisyah buat cupcake..truthfully i think buat cupcake sedikit rumit drpd kek.. ta pernah2 buat kek*selain kek batik..alhamdulillah my first carrot cake menjadi dengan jayanya... penghargaan besar diberikan kepada pensagat karot termahirdi Malaysia, Sarah Ming. HAHA.. geram dia bagi aku semangkuk hirisan karot..gilos betul.. 




macam2 dugaan jugak time buat ni.. semua terpaksa pakai by hand, lenguh tangan mnggaulnya. Aisyah paling expert mnggaul...dua2 adunan dia gaul sampai habis..


our carrot cake :) thanks uncle Azrullah sebab sapu whip cream ats cake nih.. ignore the smiley tak jadi tuh..aku tengah rush sebab dah lambat nak pergi rumah azie. 




in my mind the way that the cupcake should be.but reality 



tadaaaa...jadi macam ni... I really don't understand whyyy the choc doesn't melt! it suppose to be melt and macam fountain kat tengah2 cupcake tuh..ishhh..geghamm kita. huduh jadinya T_T nasib rasa sedappp. 
tapi xdela seberjaya  seperti cupcake sebelum ni >_< Its okay practice make perfect! I'll try my best later!


pink theme kann..bantaii semua pinkkk! :3


Rene with Zatie at Ming's House. Rombongan tengah prepare kat rumah Ming..bersiap apa yang patut.. Sarah's mom cakap kitorg macam tengah bawa barang hantaran kahwin..lol


US with birthday girl, Azira!


HAPPY BIRTHDAY AZIRA AZMAN :)
May Allah bless you. Sorry for all the wrongdoings. Thanks for being my side through thick or thin. :* Sorry tak wish like you expected that night...taknak my wish bercampur dengan orang lain.LOL. Semoga berjaya di dunia dan di akhirat sayang :) I Love You much much! :*** Yeah, I know I'm the sweetest friend that you ever had. haha.lol.perasan gilos. 




p/s : nak resepi cari kat google..aku pon belajar gigih daripada blogger2 yang share resepi dia.hoho.thank u so muchhhh..semoga Allah memberkati hidup korang. lepas ni,  in sha Allah nak buat kek keju pulak :)




We Got Married! Saranghae Oppa~

Annyeonghaseyo~


Haaa..sudahhh ..nila sebab2 aku malas nak layan korea sangat..too sweetttt sampai terbuai-buai hati aku... hoho.. Lately ni aku banyak layan show game korea, running man sudah tentu. Next, We Got Married yang membuatkan aku rasa macam nak kahwin.HAHA.lolololol. :p Pasangan yang paling aku suka Taecyeon and Emma Wu!


Both ni cute sangat! Emma or GuiGui from Taiwan while Taecyeon (2PM) from Korea. Pasangan yang banyak perbezaan  daripada aspek languages n cultures. but they still can get along with each other.. Taecyeon sabar je melayan kerenah emma yang macam budak2 *manjagilos. Actually, Emma lebih prefer nichkhun dari kump 2pm. She loves seeing Taecyeon become jealous bila dia act yang dia really3 like Nichkhun. Bagi aku Taecyeon lagi okay drpd Nichkhun nih.

-Nichkhun-



Banyak part lawak sepanjang diorg hidup as husband&wife. Paling kasihan part emma rosakkan robot kesayangan Taecyeon. Baru dengan satu sentuhan robot tuh terus rosak...Riak muka Taecyeon kelakar sangat..frust betul. Then, part paling aku suka bila diorg tengah buat wedding photoshoot, photographer arahkan emma to hold the hand bouquet lovingly bayangkan bunga tu nichkhun.. Taecyeon dengar bengang je , dia terus ambil bunga tu nak buang.lol. Time housewarming pun, he invites all the 2pm except nichkhun...entah macam mana nichkhun still datang. 



with their cute couple PJ's.. the best WGM couple. silalah tengok. :3

Next couple, Kim Hyun Joong and Hwang Bo the "lettuce couple" :)

Speselnya couple ni sebab the wife is older than the husband.. beza pasangan ni 6 tahun.  Comel jugak...kering gusi, sakit perut semua ada... sikap selamba si suami muda ni sentiasa menarik perhatian , si isteri yang sentiasa rendah diri sebab people always say that her husband is prettier than her.lol. 


Well, its seems great having a younger companion. Many fresh things, ideas.
tak bersikap mengawal, mendengar cakap, helping hand...when there is pros also there is cons... sometime  yea..kadang2 ada side tak matang ( but u know someone pernah cakap kat aku..the age is not the real matter.. tak semestinya kita mngukur tahap kematangan seseorang itu berdasarkan umur dia)...and the worst kita akan mula berkedut dulu. >_<



Now, I'm watching this : Waiting for love :)





The Notebook - Noah&Allie

Assalamualaikum :)

Hey juz wanna share my all time fav movie. Salah satu kisah cinta yang berkesan dalam hati aku.
The Notebook sebuah filem adaptasi daripada novel Nicholas Sparks. Suka sangat penulisan dia..actually semua filem novel dia aku suka..Last Song,Walk to Remember, Safe Heaven, Dear John, The Lucky One n etc



teraju utama the beautiful Rachel McAdam and the charming Ryan Gosling :) 

“Noah: "You wanna dance with me?"
Allie: "Sure. Now?"
Noah: "Mmm Hmm"
Allie: "You're not supposed to dance in the street."
Noah: "You are supposed to dance in the street."
Allie: "Yeah, but we don't have any music."
Noah: "Well, we'll make some... Bum bum bum bum bum bum..."
Allie: "You're a terrible singer."
Noah: "I know."
Allie: "And I like this song.” 
― Nicholas Sparks, The Notebook



“The best love is the kind that awakens the soul and makes us reach for more, that plants a fire in our hearts and brings peace to our minds. " 
― Nicholas Sparks~The Notebook



My worst nightmare - Ular dalam jamban


Hey there :)

Sejak tengok citer ular ni..mcam2 imaginasi terlayar dalam fikiran akuuu.. Part yang aku selalu terbawa-bawa time ular dalam jamban and its attack Harun SB . Seghammm oh~ who knows it happens for real.. amekk kauuu , terpapar kat news feed fb tadii.. haiohh. 


I hate snake. I hate snake. I hate snake .+_+

Broga with loves

Assalamualaikum.

hai :) Well, this my first entry utk tahun 2014...to be frank, ada 12 draft dlm post list ni... aku pun tak tahulah apa masalah aku lately ni. padahal, ada je masa nak post cuma bila dok depan komputer ni idea tuh tetiba hilang, pada waktu lain mcm time tgh tgk tv or baca buku  tetiba banyak pula idea mnyerbu aku... haihh.macam2.. pembuka tahun 2014 ni, me n my few friends pergi mendaki broga. Dah lama sebenarnya mngidam nak daki broga ni .Ada je kekangannya...padahal broga tu umpama belakang kwsn perumahan aku je. Dulu, dari kelas aku boleh tengok keindahan bukit broga. Crazy bout it...geghammm sebab walaupun depan mata aku , aku hanya mampu melihat dari jauh je. Alhamdulillah setelah, plan punya plan..trip mendaki dapat green light and it is so ON.



Berita buruk tentang hari mendaki nih..I didn't prepare anything...physically, mentally..NO.. . Last time aku join aktiviti lasak  pertengahan tahun 2010.. I really love this kind of activities but I think I just lost that side of myself who loves it. My minds were full of negative thoughts. Aku asyik terbayang aku tergelincir, kepala terhantuk kat batu , tersangkut kat antara pokok dan macam2 lagi benda ngeri.LOL me. Gilos milos betul!



and another thing aku tak warming up pon! beberapa minggu  sedap rehat kat rumah out of sudden pergi mendaki, terkejutlah badan cik rene oiii! tak banyak pon gambar aku ambil sebab aku exhausted gilos! rasa nak gelak pon ada sebab selama aku join aktiviti mcm ni tak pernah pun aku sepenat mcm tuh..muka pon mcm zombie je. maluuuu -___-



Yang paling kasihan pihak lelaki yang ikut (Hanafi, Syafiq n Asyraf) sebab terpaksa layan kerenah kitorg.HAHA. seriously ,  koranglah lelaki paling baik , sabar yang pernah aku jumpa. Aku tak rasa akan jumpa lelaki mcm korang. rare ohh~~ tahap kesabaran tinggi betul. Aku nak minta maaf sangat apa yg jadi kat atas tuh.. *aku tengah menaip sambil tahan gelak ni.hewhew >_<  Terima kasih atas layanan dan sokongan  padu yang telah diberikan. :) You guys the best!

Tips ikhlas aku :

1. Bawa air, energy bar, small towel n ubat ( cth: inhaler utk pnyakit asthma)
2. Warming up
3. Baca doa
4. Kawan2 yang supportive dan positiveeee
5. OHH.. your mind also MUST positive :)