Pages

Monday, January 13, 2014

Simple Frozen Oreo-cheese Cake!

Assalamualaikum :)

hai! so, I'm very craving for something cheesy lately ni.. then, malam tadi tetiba dapat ilham nak buat kek keju! Mula2 tu plan nak buat blueberry cheese cake tapi bila ternampak gambar oreo-cheese cake terusss change my mind. Pergi shopping barang yang patut kat kedai bakeri.. Nasib my brother ada kat rumah. So, heret je dia sekali... Resepi hari ni mudah je..sangat simple..tak perlu bakar.. anda hanya perlu ada peti ais di rumah.hiks. 



Bahan-bahannya :

  • 2 packet Biskut Oreo *pilih yang besar patutnya tapi this is my first trial..taknak mmbazir ;)
  • 1/2 butter 
  • 250gm Cream cheese *Rene choose brand Philadelphia
  • 1 kotak kecil whipping cream 
  • 1 cawan fresh milk *ni option jeee..boleh pakai yogurt perisa asli
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1 sudu besar esen vanilla


                           

  1. Ketuk/kisar biskut oreo smpai hancur..bayangkan korang tengah kecewa dan geram.hihi Krim oreo tu nak diasingkan boleh , taknak pon takpe..no hal.
  2. Panaskan 1/2 butter...butter yang dah cair tu gaulkan dengan biskut oreo yang hancur..gaul sampai rata 
  3. Masukkan campuran butter cair+biskut tadi dalam bekas/loyang, mampatkan pakai blakang sudu..semampat-mampatnya tau! kalau nak base yang tebal lebihkan bislut oreo okay. then dah mampat masukkan dalam peti ais.
  4. Dalam bekas lain, masukkan 250 gm cream cheese and 1/2 cawan gula kastor. Pukul sampai rata.
  5. Dah rata masukkan 1 kotak kecil whipping cream ,1 cawan fresh milk, krim biskut oreo dan 1sudu besar esen vanilla. Gaul sekali bahan2 yang baru masuk tu.
  6. Then , masukkan adunan tadi dalam bekas yang ada base oreo. Korang boleh selang selikan dengan meletakkan biskut oreo.
  7. Hiaslah atas tu ikut sukahati. Masukkan dalam peti ais. Biarkan selama 5 jam.


Easy right? cheese cake makan sejuk2 la sedappp.. 5 jam lama? aku rasa maybe sbb aku lupa letak gelatin tu yang lama sikit.hihi. 


 tadaaa... my Simple Frozen Oreo-Cheese Cake is done! belum sempat aku nak rasmikan Ghazi Mokk ni dah sambar dulu..huhu..kijam!kijam! Nasib dia puji..so, dilepaskan.. but I think this cake orang tua tak boleh makan..too sweet.lol. tak baik untuk kesihatan yea >_<


strawberry truffle daripada blog kak Irma :)


Alhamdulillah, kek menjadi. Korang pon try2 lah jugak ye kalau takde kerja dah kat rumah.hehe. As easy as ABC :) Next mission, in sha Allah strawberry truffle... look delicious! yummie!










No comments: