Pages

Thursday, April 3, 2014

Sindrom perempuan setiap bulan.


Sebenarnya segan jugak aku nak ceghitaa.mmmmmmm
Makin besau makin pemalu katanya.lol
Kalau siapa yang ambil biologi memang kita mmpelajari perkara ni-menstruation
Dulu time classs lelakilah paling expert bab kira mngira waktu..kalau tak faham memang diorg tanya direct sama ada kat cikgu ataupun yang girl2 ni.
tambah2 lak kelas aku 8 org je perempuannya. >_<




Aku takdelah nak explain apa yg dalam gambar ni...bukan kepakaran saya.hee.Just nak share the sindrom yang majoriti kaum perempuan akan hadapi setiap bulan.  Apabila start je PMS and the next stage...


  • Asyik2 nak maghah jer - ni memang wajibbbbb. Bad mood. bad mood. Jarang ada perempuan yang cool time cuti. Sangat jarang bertemu mood perempuan yang high of hormon serotonin. Mood always akan turun-naik mcm roller coaster . Memang malanglah siapa kena marah waktu ni , seriously no mercy. 

  • Less talk - Untuk mngelakkan orang-orang yang tak bersalah kena marah..Jadi, alternatifnya ialah berdiam diri.. Kalau aku, aku akan jawab um..ha..ye...mmm....ataupon jawab pakai mata je. hoho. Senang cerita kalau korang nampak perempuan tuh lain macam jeh, better for your own sake elakkan daripada tegur. 

  • high frequency of voice-kalau bercakap  ..susah sikit nak kawal..sebab kita mmg dah takde mood nak cakap pastuh orang boleh pulak paksa2 kita bercakap..memang annoyed gilos orang macam ni.  Oh. amaran keras. Janganlah sesekali buat lawak tak membina waktu2 macam nih. sia2 je nanti. Sia2 kena marah. Sia2 kena pijak dan sia2 kena karate buah pinggang, ginjal kau. haha. 

  • over dose of sensitive - rasa  menyampah dengan benda sekeliling..tak kiralah benda hidup atau benda mati... rasa macam semua benda tak kena dan paling tak boleh blah, tak boleh orang tegur sikit. Orang baru cakap sikit...mulut dah macam peluru kita tembak dia..sadis2....pastuh, sikit2 nak kecik hati, kecik pankreas, kecik paru2 bagai -___-

  • bloated abdomen - perut rasa macam preggy 3-4 bulan ....serious talk. sebab aku kena..saiz perut jd besar lain macam ..kalau dah kahwin msti confused I ni pregnant ke tak.lololololol :p dont worry ladies tu memang masalah biasa..kesan daripada endometrium wall dan angin2 yang ada dalam badan. 

  • Jerawat - kalau muka perempuan tu bersih tetiba je naik jerawat, senanglah sikit nak detect. Dulu, aku pon macam tuh jugak. Alhamdulillah, kulit muka aku memang  zon takde jerawat..wujudnya jerawat ni time tertentu jee (pms and the next stage)..sekarang, alhamdulillah dah jaga pemakanan n pandai kawal stress...I'm free of jerawattttt forever and always? haha. In sha Allah. :D
  • mual2 - rasa nak muntah2 ni depend on person jugaklah. sometimes pon terkena jugak..huiii..seksa betul.. ala2 morning sickness githu. :p


  • banyak angin  - rsa kembung perut..memang tak sedap badan ...asyik sendawa sajaa. tips aku..silalah ke kedai yg berdekatan beli eno. sangat melegakan. hihi


  • keinginan nak makan - ada yang banyak makan..ada yang hilang selera makan..Majority always craving for food. tak cukup sekali makan...dah makan nasi goreng, nak nasi lemak. pastuh nak bantai mihun..huiii ..serius tu aku. HAHA. I look so sick kalau tak makan :p


I think thats all for now. Maybe ada yg tertinggal sebab tak semua orang kena sindrom yang sama. Kalau me as perempuan kadang2 pun tak tahan dengan perangai kaum sendiri apa entah lelaki ye dak. Bwa2 bersabar serta mngucap dua kalimah. kekeke.... So, dah tahu lepas ni jangan buat2 tak tahu pulak. Faham2lah pe'el kaum hawa yang comel ni.  :) 





No comments: