Pages

Friday, April 15, 2016

INSTAGRAM READY STOCK MAKEUP PALING BEST!

hai guys!!!

I wanna share my ig shop : @becutelikeadoll
feel free to follow
macam2 jenama lipstick I jual such as NYX , sugarbelle, colourpop, Sleek, Jordana
100% original, direct from usa :)
and skincare KDOLL BEAUTY SKIN.. nanti I update 1 entry khas psl kdoll ni :)

ni page shop kt fb :



 ini instagramnya :)

boleh check out apa itemsss yang korang suka. :)

selamat tinggal sahabatku


sometime I think I ve to stop blogging.
but blogging is everything to mee...I love blogging so much till now
but since 2015 its changed a lil bit...
Its making me upset and automatically I cryyyy

why?

I start blogging 2010. masa tu I form 2. I have a friend :) I meant it.just Friend. karate kang kalau u guys pikir bukan2. Nama dia Ahmad Danial bin Ibrahim. He's 3 years older than me. My senior during school. I kenal pon sebab he was my ex punya friend kenal time jamuan raya then more further dalam facebook sebab dia pakai gambar patrick. and berbalas perlian kat twitter? i guess? cth perli yang paling I ingt dia cakap

"orang yg private akaun twitter ni dia letak no pin bank ke mcm mana"

dia perli sebab dia terunfollow i and malu nak follow balik.hahaha sakai.macam tulah I tak brpa ingt. we become closer sebab passion yg sama in writing and reading? then dh close I dunno why I ajak dia buat blog. masa tu zaman blog mcm femes gakla time tula irine up, FL up.  haa so kita pon nak up kononn. hahaha. macam blog ni to us a good thingla sebab dia pon rajin post ,and I mcm relieves la sebab I yg ajak dia buat blog then he use it really well. then , I ajak dia buat akaun nuffnang pulakk..nak jana pendapatan ! in end of month, we both laughhh as our income is MYR0.45 !!! sebulannn 0.45 kauu! ado?! haha. how can orang dapat 1K. haih. need more traffic. unusual punya traffic mcm vivy yusof ka. huu my Icon .

dia jugaklah jadi pengomen tegar blog arinainsyirah niii. haha. kalau ada yg komen tapi anonymous I will know it is him! cara dia perli komen ke respon ke mmg I familiar gila. he also rajin buat kad every blog anniversary. kira kitorg kenal sama baya atau lebih dengan blog ni 5 years lebih..so dah 3 tahun kenal tu , dia ada cakaplah my penulisan dah makin matang. alhamdulillah. We always text. we really closed but nobody knows as we're just connecting in virtual life. we never met. ye walau satu sekolah.walau satu taman. until the 5th yearssss  tu pon I yg suggest we met kat kedai mamak tepi rumah kami, (bukan gatai tapi hati I macam suruh kitorg jumpa at that time n at least talk a little. yeah dia duduk depan taman I je. haha. tu PONNNN we just met for like 5 minutes or lesss??? sebab he was too shyy. seriously dia tersangatlah pemalu tapi dalam msg dia tembak kau berdass dass macam apa je.hahahah.


He really5 a great friend. Masa I sekolah asrama, sometimes after call parent the only friend I call dia. sebab I dunno he's such a good company and listener and great in advising, ayat tak tapis direct..kalau salah is salah.so kita akan comfort with org macam tu..I remember the first time we otp, awkward gila and he has such a nice voice, he should be a singer. luls. dah makin besar I realised that we're soo soo closed, so I cakap kat dia we should kurangkan texting and so on what we've done. sebab friends tak buat macam tu..*THATSSSS AMONG STUPID THING IVE DECIDED. so, dia akur and sometimes je kitorg msg, and kadang2 dia call. happy and surprise at the same time tpi sekejap jela ats dasar term "kawan" tu. sometimes I text him sbb nak tanya what should I continue after this. sains komp okay tak? sebab he took sains komp too. dia cakap okay tapi utk perempuan leceh sikit. okayy nowww I FAHAMMM APA YANG LECEH TUUU hahahah as now rezeki I dapat sambung degree in comp sc. tapi now I dah takde dia to share my leceh pengalaman......its too late and now he's gone like forever. i dh mcm org tak betul depan laptop ni sometimes smile and cry...but sokayy sape je awake 4:21 in the morning.


After habis matrikulasi, I sometimes msg sbb nak bagitahu what I apply for upu. Dah terbiasa tell him every event in my life. then dia okayla. one thing about danial, he never replies me late. paling lambat sejam. tu i realize. One day, I tanya dia something about computer or internet or something about website. ni I pm dia kat fb. we decided to keep traditionally pm fb macam awal2 kenal bila urgent je  use whatsapp. coz he's aware that I xsuka be seen online kat whatsapp. okay sambung, I tanya thenn it took a longgg time for him to reply. I masa tu fikir maybe dia merajuk of something but Im clueless tapi memang tak fikir apa2 yang buruk. One dayyy.. after I drove back from work, I saw someone exactly like him! moto saiz badan warna kulit! sama! cuma I kena fokus memandu sebab jalan sesak , then balik I terus bukak fb I pm dia. kau kat kesuma ke? but again ...it took a longgg time for him to reply.  again. i tak fikir pape yg buruk. and Im wonder whyy I tak whatsapp dia terus? till now soalan tu mcm lingering in my minds. if I whatsapp dia. I will the know the story earlier.......


ramadhan yang terakhir 2015...

whatsapp from mama : Adik, Danial Ibrahim meninggal dunia . *I baca msg tu awal pagi but I macam who's danial ibrahim? sbb kdg2 my mom mmg suka cakap pasal org yg I tak kenal

after berbuka puasa tengah kemas dapur, mama tekankan lagi..adik danial meninggal coz my mom tahu I rapat dengan danial. mesti dia pelik i mcm act like nothing is wrong. I tnya mama "siapa tu?" I totally lupa his nameee. yee i mmg susah ingt nama org ni! danial! itss danial! ya Allah! I terus berlari naik atas letak pinggan semua yg tak habis basuh nak pergi ambil fon I nak whatsapp danial , I nak call dia. I nak dgr suara dia and wishing he is NOT the danial that my mom cakap... yang already passed away..


dailing....

me : helo danial??

his side : tsk tsk....suara perempuan nangis

me : poppy??? (adik danial tapi tua setahun dr aku.senior aku gakla) mana danial? nak ckp dgn dia

his side : abang dah meninggal siang tadi.

me : .................hanya Allah yg mngerti perasaan masa tu. I cry a lot..tears non stop till now kalau i teringat pon I akan nangis.

aku dalam dilema, I wanna go his house right now. tapi malam tu malam raya and i dh balik kampung and how im supposed nak patah balik . it took me 5 days till I boleh visit his family. the 5th day of raya, I plan nak kluar with my friend tpi trbatal last min, and I drove lalu kawasan perkuburan. I tengok dari luar je...dari tepi jalan as I dunno the right way utk masuk laluan ke kubur tu. I dunno which one his grave. and my attire macam tak sesuai kalau I nak cari pun kuburnya..*kebaya*. so, I directly drove to his house. bagi salam, mak dia mcm x expecting guest ofcoz I pon dtg mngejut.. luckily my mom cikgu yg femes dari mak dia ragu2 nak bagi I masuk dgr anak cikgu mus baru dia mcm okay sikit.haha. Mula2 I boleh kawal lagi semua perasaan, I kena kuat sebab skang I berhadapan dgn his mom, his family...soo diorg lagi sedih atas apa yg terjadi but after sembang2 dengan mak dia and bila I tahu punca kematian lagi I rasa sedih sampai I dah tak boleh kawal , tambah2 his family share byk pic of him, so lagi i teringat ingat n I tewas dengan emosi. I menangis... his mom hugged me and we cry together... she doesn't know danial kwan rapat dengan anak cikgu mus! yeah like I said earlier not everyone knows...we never show anything related....

punca kematian kecing tikus. when and where?? masa dia ke lwatan perkampungan asli di perak.* he tolddd me before he go!! T_T   ada sungai but dia tak mandi, dia just basahkan muka...several days lepas balik dia rasa tak sedap badan and lambat pergi checkup.. but he was okay..like seriously okayy a day before he passed away....his mom told me and show his pic...tapi Allah lebih mnyayanginya..too young to die but ni semua takdir. pergi pulak dalam bulan yg mulia..bulan Ramadhan. Semoga Allah menempatkan mu di kalangan mereka yg beriman sahabat. kami di sini mndoakanmu. Although you're not here but your presence still lingering still. Al-Fatihah Ahmad Danial bin Ibrahim.

















pilihlah MATRIKULASI!

Assalamualaikum hai :)

cewahh tajuk kemain promote matrik. eh mestilah! kalau bukan alumni matrik nak syorkan matrikulasi siapa lagi kan :) I just wanna share my several opinions as a matric student. I dulu pon lepas habis spm, kerja part time tu wajiblah kan as I takley dok diam punya orang.haha. besides, wajarlah berfikir tentang hala tuju masa depan. which want do you want to go? masa tu banyak opinion la i baca, SPTM, MATRIKULASI, ASASI and DIP. A-LEVEL/IB tu not in my list. haha As my babah is in academic line so he prefers between asasi and matrik. so, masa lepas isi UPU tu memang tak minta dip langsung semua taruk(taruk kau, bahasa apalani) asasi. pastu kan ada yang ada dia suruh tick dip kat bawah tu , I tak pilih as certain reasons. salah satunya sebab maybe keyakinan as budak sbp akan dapat matrik/asasi tu tinggi kod. bukan nak membangga hokayyy. just my naluri said so. 

okay i straight forwardla citer bab matrik ni. in my choices, 
1. Matrik Selangor (duh coss nak dekat dgn rmh)
2. Matrik Melaka (dekat dengan abangku)
3. Matrik Pahang ( saja nak penuhkan kuota.baha)

then I dpt Matrik Kelantan. i wasss likee what???? apeni . kata suruh pilih tapi satu pon tak kena alahaiiii. sama je mcm apply sbp dulu. suka campak iolls jauh2 taw. Matrik Kelantan sebuah kolej baru, ramai gakla my friends dapat sana..so I macam dah redha and ala sokayy jauh pon, I never been to Kelantan so okayla.. halah2 dalam upu asasi pon kau angan2 nak letak unimas. overseas lagi. ni pulak kelantan. For certain reasons, I mohon pertukaran, masa tu they gave me between KMM and KMNS. mula2 i nak KMNS je sebab dekat dengan rumah. YEEEE memang I nak dekatt dengan rumah dah taknak jauh2 masuk negeri orang.hahaha. then my dad cakap pilih KMM la sebab dekat dgn abang. so abang can visit me and bawak i jalan2. kononla. haha. As u guys know, KMM among the oldest kolej matrikulasi kat malaysia. so bangunan dia mcm kota sejarah . eh saya bangga ni. ramai kata i rugi sbb masuk kmm than kmkt sbb kalau kmkt lawa bangunan baru. well I dont give a demm langsung pasal infrastructure yang palinggg pentingggg SISTEM. dah set. dah organized. dah tetap. I dh berpengalaman benda2 baru ni masa SBP sebab sekolah i tu pon one of SBP yg baru. So, I macam chill cool suda la, bangunan je ponnnsss. I can surviveee.

I daftar lambat ...lambattt gilaa.sampai I rasa dah takde mood sebab that registration day my parent kerja. I daftar nak near 4 kalau tak silap. I dh fikir penatnya nanti nak kemas barang nak kejar waktu mpbb(orientasi). I almost merajuk with my parent tapiiiiiii good newssss nyaaaaaaa yang daftar paling lambat ni dapat bilik ground floorrrr! weheeeeee. my room tempat paling strategiklaaa dekat with academic blocksss. so tak jadi nak panjangkan muncung, alhamdulillah. korang kalau baca ni jangan lah saje2 daftar lambat pulak,luls..entah2 skang sistem tukar sape daftar paling lambat dapat bilik atas sekali ke.wahaha. tapikan korang serius tak rugi kalau dpt bilik atasss sekalii sebabnya dr atas bangunan tu akan nampak pantai pengkalan balak! and sunsett, lawa sangat!! I wanna show u guys the pic and the pic of my roomsss and certains place in KMM tapi it took a longgg time I wanna search for it. so Insyaallah kalau ada request later k. 


I really love KMM a lot. Belajar kat matrik ni just nice..maybe Im okay with it sebab it is not as strict as boarding school. ramai kata macam sekolah but it is NOT.NOT TRUE. macam I cakaplah sekolah asrama lagi strict lagi padat jadualnya.seharian dah diaturkan untuk kita . tapi untuk matrik pulak waktu belajar dari 8pagi-4/5 petang depends lecturer/subject. ofcozla ada rest sayang oi. 12 till 2 then continued.  then after that youre free to do what u want. nak terbongkang atau kuak lentang atas katil atau nak beriadah di padang yang besar sebesar alam dan cantik itu. takde syarat u guys WAJIB BERIADAH kena kosongkan bilik ke apa. NO2. I buat apa petang2 di KMM yg indah itu? Jadilah mcm sis rajin keluar beriadah.. lol. haha.nahh. haa kalau nak berbasikal pon adooo stornya! free je! cuma wajib bawa kad matrik :) I jaga stor sukan petang2..jaga je sometime played pingpong depan stor ...so mostlyyy I kenal warga KMM thru stor sukan..sebab kolej matrik ni ramai dalam 2k , kau takkan kenal la setiap orang..even dekat UNI ni depan bilik aku dah 2 sem budak matrik tapi aku tak kenal pon, macam mana aku tahu dia budak KMM?? sebabnyaaa kalau bilik depan2 we share the same place to hung our clothessss...so kadang2 aku pelik macam ku kenal baju pink hijau itu atau maroon kuning itu. ahaks! haa sampai macam tu sekali kan. baju menjadi identiti. 

then, kalau nak solat u guys boleh je nak pergi surau terutama kalau kau lelaki rajin2 kanlah pergi surau , sebelah blok korang je woi, padang yg jauh gila tu rajin pulak nak pegi?!!! huhh ter emo pulak sis. kalau KMM every khamis malam jumaat wajib ke surau, akan ada ceramah lah. mostly best la macam benda2 ni makanan untuk hati kita. kita bagi nutrisi kat hati kita. act setiap harilah ada tazkirah maghrib but khamis malam jumaat meghiah sikit. so, malam sukahati korang nak buat apa, kalau nak 4flat rajin2 kanlah membuat tutorial dan nota2 comel, kalau sebaliknya tontonlah hadaplah movie kat laptop tu puas2. drama kpop ke.muehehe. malam depends , sometime ada kuliah depends on lect and sometimes certain subjects dia ambik waktu malam utk mcm alternatif dia nak bantu student. tu pilihan korang nak pergi atau tak. ada yg wajib ada yg ikut kesedaran sendiri. apapun tepuk dada tanya selera. kalau rasa nak mengubah masa depan rajin2 kanlah join sebab sangat membantu and hargailah pensyarah anda yg telah bertungkus lumus memerah idea dan menggunakan waktu rehat mereka untuk kita. terima kasih cikgu cikgi. Alhamdulillah setakat ni semua dapat pensyarah yang sangat membantu, syukur sangat.  terutamanya my Mentor, Pn Rahmah, beliau ajar saya sains komp. tak ku sangka ceq sambung degree in sains komp. Ikut jejak langkah mentor. 

kat matrik ada 4 pilihan, MODUL 1/SAINS TULEN ( FIZIK,KIMIA,BIO)
, MODUL 2/SAINS FIZIKAL (FIZIK,KIMIA,SAINS KOMP)
, MODUL 3/SAINS HAYAT (BIO,SAINS KOMP,KIMIA) dan akaun. adaa PST (PROGRAM SATU TAHUN) dan PDT(PROGRAM 2 TAHUN)

Alhamdulillah dapat modul 3 (s31p4) sebab ceq memang tak minat fizik. saya PST. so belajar untuk 2 sem. ouh lupa, pelajar matrik dapat selaun setiap bulan rm250. dia lebih kurang asasi tapi kitorg dpt elaun,haa best kan.haha. ringanlah poket ayah nak memberi.hihi.apalagi eh nak citer. kat kolej kalau nak makan tak dibenarkan masak, ada 4 KAFE. KAFE A,B,C & D. A & B utk girls sbb dia kat bahagian block perempuan. C&D utk boyss. tapi takdela strict sampai kau takboleh pergi langsungg kafe girl/boy. bolehh sampai pukul 7 sahaja :) Kafe A selalu jadi pilihan sebab byk pilihan, Kafe B my fav sebab dekat, I dok blok B2. turun je tangga dah smpai kafe. Blok C I dtg kadang2 kalau nak makan chicken chop and bakso! tak tahulah skang ni ada lagi ke tak. D tak pernah pergi sebab dia betul2 kat tgh kawasan lelaki, kdg2 aku pun tak sure kafe ni beroperasi ke tak. kat KMM ada gym (sometimes I go) , court tenis, bola tampaq,baling, jaring takraw semua ado. Overall I citer byk details psl KMM je I guess? hope membantulah sedikit sebanyak. if ada pape lagi pertanyaan feel free to ask :) dari matrik mana2 pon lah. I tak racist.ehm. ahah.

till then.love.

















I'm BACK!

Assalamualaikum hai :)

bertarikh 15 April 2016 nak start blogging balik Insyaallah sementara dok dalam ni wifi pon derass je. haha. act banyak kali je nak post out sharing some stories but tetiba takde mood terus ke save as draft dan akhirnya dalam file draft ada 12 post.lol.  cant sleep yet . random things appears in my mind. macam tulah kan selalu bila nak tidur ada je benda nak kena fikir. sekarang tengah cuti mid sem but i balik U awal as iveee tonsss thing to do.....

Before balik Johor, singgah rumah my granny first . I lupa nak cakap kat mummy I nak singgah rumah and the house was locked. I kat luar was like..oh mannn..kredit takde..data takde..anddddd my granny house ada wifi but I just changed my phone.so I cant remember the new wifi password... sudah jatuh ditimpa tangga bergolek lagi. At that time 7 in the morning..ofcoz semua dh gerak kerja. I try called out my granny few times but sometimes I think my voice is not too loud and is it high probability my grannyyy...my 90 years granny can hear me yelling from the outside??? I diam sekejap then duduk tepi tangga tetiba dgr my granny mcm cakap2..I bangun pandang tingkap, dia suluh kan torchlight ke arah I.. I was like wahhh miraclee my granny can hear me and tak menahan gila siap suluh torchlight nak tgk siapa dtg.LOL 

granny : sapoo tuuu

me : erin ni..adikkkk

granny : puleh la pintu bukak tak kunci

me : ?%$^@$%^$. kunci lerrrr

granny : haa kojap eden bangun ni

me : okayy wannn


15 minit kemudian....


me : nak bukak tak pintu ni?

granny : yo eden nak poe la ni

dengan gigihnya granny kuatkan badan betulkan kain batik berjalan terketar-ketar bukak kan pintu.huhu.nak nangiss. teringat masa zaman tadika sbb kecik2 granny jaga kita. dari nak sambung tidur kesian pulak tgk granny macam nak borak. berdas das soalan di tanya. Last sekali  ajak dia bekpesh . makan makanan yg  my babah belikan, sambil tu sembang2. dah bergolak sakan, perut kenyang lagi bertambah tambah ngantuknya sebab semalam tu tidur dalam 3 jam je, masuk bilik bukak aircond. KROHH KROHH KROHH. but still tidur tak tidur gakla as I cant sleep without my smellypillow.huahuahua. bantal kesayangkan ku dari turki airline. warna tiffany blue.sangatla comfyyyy. actually they was my parent's. diorg dapat masa pergi turki..  benda free ni mmg syok kan. bantal tu ada 2. at first one is mine and another was my sister's..... but thennnnn.... sebabkan bantal tu alike sheila tak dapat bezakan and both bantal ada bau I. haha. sounds mcm euww sgtkan. its not bau airlur, its macam setiap org kan ada mngeluarkan bau masing2..faham tak? tak faham , baca smpai faham. haha. sooo.. she gave hers, as ala sheila tu dh ada byk bantal.haha. so one I letak kat Johor(boleh bawa pi mana2), satu lagi I letak kt rumah. chingching, jap mcm mana boleh lari sampai ke subtopik bantal ni.luls. 


till now.Love.