Pages

Friday, April 15, 2016

pilihlah MATRIKULASI!

Assalamualaikum hai :)

cewahh tajuk kemain promote matrik. eh mestilah! kalau bukan alumni matrik nak syorkan matrikulasi siapa lagi kan :) I just wanna share my several opinions as a matric student. I dulu pon lepas habis spm, kerja part time tu wajiblah kan as I takley dok diam punya orang.haha. besides, wajarlah berfikir tentang hala tuju masa depan. which want do you want to go? masa tu banyak opinion la i baca, SPTM, MATRIKULASI, ASASI and DIP. A-LEVEL/IB tu not in my list. haha As my babah is in academic line so he prefers between asasi and matrik. so, masa lepas isi UPU tu memang tak minta dip langsung semua taruk(taruk kau, bahasa apalani) asasi. pastu kan ada yang ada dia suruh tick dip kat bawah tu , I tak pilih as certain reasons. salah satunya sebab maybe keyakinan as budak sbp akan dapat matrik/asasi tu tinggi kod. bukan nak membangga hokayyy. just my naluri said so. 

okay i straight forwardla citer bab matrik ni. in my choices, 
1. Matrik Selangor (duh coss nak dekat dgn rmh)
2. Matrik Melaka (dekat dengan abangku)
3. Matrik Pahang ( saja nak penuhkan kuota.baha)

then I dpt Matrik Kelantan. i wasss likee what???? apeni . kata suruh pilih tapi satu pon tak kena alahaiiii. sama je mcm apply sbp dulu. suka campak iolls jauh2 taw. Matrik Kelantan sebuah kolej baru, ramai gakla my friends dapat sana..so I macam dah redha and ala sokayy jauh pon, I never been to Kelantan so okayla.. halah2 dalam upu asasi pon kau angan2 nak letak unimas. overseas lagi. ni pulak kelantan. For certain reasons, I mohon pertukaran, masa tu they gave me between KMM and KMNS. mula2 i nak KMNS je sebab dekat dengan rumah. YEEEE memang I nak dekatt dengan rumah dah taknak jauh2 masuk negeri orang.hahaha. then my dad cakap pilih KMM la sebab dekat dgn abang. so abang can visit me and bawak i jalan2. kononla. haha. As u guys know, KMM among the oldest kolej matrikulasi kat malaysia. so bangunan dia mcm kota sejarah . eh saya bangga ni. ramai kata i rugi sbb masuk kmm than kmkt sbb kalau kmkt lawa bangunan baru. well I dont give a demm langsung pasal infrastructure yang palinggg pentingggg SISTEM. dah set. dah organized. dah tetap. I dh berpengalaman benda2 baru ni masa SBP sebab sekolah i tu pon one of SBP yg baru. So, I macam chill cool suda la, bangunan je ponnnsss. I can surviveee.

I daftar lambat ...lambattt gilaa.sampai I rasa dah takde mood sebab that registration day my parent kerja. I daftar nak near 4 kalau tak silap. I dh fikir penatnya nanti nak kemas barang nak kejar waktu mpbb(orientasi). I almost merajuk with my parent tapiiiiiii good newssss nyaaaaaaa yang daftar paling lambat ni dapat bilik ground floorrrr! weheeeeee. my room tempat paling strategiklaaa dekat with academic blocksss. so tak jadi nak panjangkan muncung, alhamdulillah. korang kalau baca ni jangan lah saje2 daftar lambat pulak,luls..entah2 skang sistem tukar sape daftar paling lambat dapat bilik atas sekali ke.wahaha. tapikan korang serius tak rugi kalau dpt bilik atasss sekalii sebabnya dr atas bangunan tu akan nampak pantai pengkalan balak! and sunsett, lawa sangat!! I wanna show u guys the pic and the pic of my roomsss and certains place in KMM tapi it took a longgg time I wanna search for it. so Insyaallah kalau ada request later k. 


I really love KMM a lot. Belajar kat matrik ni just nice..maybe Im okay with it sebab it is not as strict as boarding school. ramai kata macam sekolah but it is NOT.NOT TRUE. macam I cakaplah sekolah asrama lagi strict lagi padat jadualnya.seharian dah diaturkan untuk kita . tapi untuk matrik pulak waktu belajar dari 8pagi-4/5 petang depends lecturer/subject. ofcozla ada rest sayang oi. 12 till 2 then continued.  then after that youre free to do what u want. nak terbongkang atau kuak lentang atas katil atau nak beriadah di padang yang besar sebesar alam dan cantik itu. takde syarat u guys WAJIB BERIADAH kena kosongkan bilik ke apa. NO2. I buat apa petang2 di KMM yg indah itu? Jadilah mcm sis rajin keluar beriadah.. lol. haha.nahh. haa kalau nak berbasikal pon adooo stornya! free je! cuma wajib bawa kad matrik :) I jaga stor sukan petang2..jaga je sometime played pingpong depan stor ...so mostlyyy I kenal warga KMM thru stor sukan..sebab kolej matrik ni ramai dalam 2k , kau takkan kenal la setiap orang..even dekat UNI ni depan bilik aku dah 2 sem budak matrik tapi aku tak kenal pon, macam mana aku tahu dia budak KMM?? sebabnyaaa kalau bilik depan2 we share the same place to hung our clothessss...so kadang2 aku pelik macam ku kenal baju pink hijau itu atau maroon kuning itu. ahaks! haa sampai macam tu sekali kan. baju menjadi identiti. 

then, kalau nak solat u guys boleh je nak pergi surau terutama kalau kau lelaki rajin2 kanlah pergi surau , sebelah blok korang je woi, padang yg jauh gila tu rajin pulak nak pegi?!!! huhh ter emo pulak sis. kalau KMM every khamis malam jumaat wajib ke surau, akan ada ceramah lah. mostly best la macam benda2 ni makanan untuk hati kita. kita bagi nutrisi kat hati kita. act setiap harilah ada tazkirah maghrib but khamis malam jumaat meghiah sikit. so, malam sukahati korang nak buat apa, kalau nak 4flat rajin2 kanlah membuat tutorial dan nota2 comel, kalau sebaliknya tontonlah hadaplah movie kat laptop tu puas2. drama kpop ke.muehehe. malam depends , sometime ada kuliah depends on lect and sometimes certain subjects dia ambik waktu malam utk mcm alternatif dia nak bantu student. tu pilihan korang nak pergi atau tak. ada yg wajib ada yg ikut kesedaran sendiri. apapun tepuk dada tanya selera. kalau rasa nak mengubah masa depan rajin2 kanlah join sebab sangat membantu and hargailah pensyarah anda yg telah bertungkus lumus memerah idea dan menggunakan waktu rehat mereka untuk kita. terima kasih cikgu cikgi. Alhamdulillah setakat ni semua dapat pensyarah yang sangat membantu, syukur sangat.  terutamanya my Mentor, Pn Rahmah, beliau ajar saya sains komp. tak ku sangka ceq sambung degree in sains komp. Ikut jejak langkah mentor. 

kat matrik ada 4 pilihan, MODUL 1/SAINS TULEN ( FIZIK,KIMIA,BIO)
, MODUL 2/SAINS FIZIKAL (FIZIK,KIMIA,SAINS KOMP)
, MODUL 3/SAINS HAYAT (BIO,SAINS KOMP,KIMIA) dan akaun. adaa PST (PROGRAM SATU TAHUN) dan PDT(PROGRAM 2 TAHUN)

Alhamdulillah dapat modul 3 (s31p4) sebab ceq memang tak minat fizik. saya PST. so belajar untuk 2 sem. ouh lupa, pelajar matrik dapat selaun setiap bulan rm250. dia lebih kurang asasi tapi kitorg dpt elaun,haa best kan.haha. ringanlah poket ayah nak memberi.hihi.apalagi eh nak citer. kat kolej kalau nak makan tak dibenarkan masak, ada 4 KAFE. KAFE A,B,C & D. A & B utk girls sbb dia kat bahagian block perempuan. C&D utk boyss. tapi takdela strict sampai kau takboleh pergi langsungg kafe girl/boy. bolehh sampai pukul 7 sahaja :) Kafe A selalu jadi pilihan sebab byk pilihan, Kafe B my fav sebab dekat, I dok blok B2. turun je tangga dah smpai kafe. Blok C I dtg kadang2 kalau nak makan chicken chop and bakso! tak tahulah skang ni ada lagi ke tak. D tak pernah pergi sebab dia betul2 kat tgh kawasan lelaki, kdg2 aku pun tak sure kafe ni beroperasi ke tak. kat KMM ada gym (sometimes I go) , court tenis, bola tampaq,baling, jaring takraw semua ado. Overall I citer byk details psl KMM je I guess? hope membantulah sedikit sebanyak. if ada pape lagi pertanyaan feel free to ask :) dari matrik mana2 pon lah. I tak racist.ehm. ahah.

till then.love.

















No comments: