Pages

Monday, July 17, 2017

perihal hati,perasaan&respect


my friend : dia bagitahu aku dia dah block kau.

me: yea aku tahu sebab aku tgk kat IG dia komen gambar zaff tpi when i opened his profile....haa tahula tu mmg blocked.patut lama xde post kt timeline.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kadang2 aku pelik dengan perihal manusia. Bila kita beri peluang dan tunjuk rasa sayang, suka, tak pernah nak hargai masih main2, masih samar2, masih bertarik tali  tpi bila kita dah menoleh, kita dah melangkah ke hadapan sebab nak berpijak di bumi yg nyata( taknak main teka teki) dia rasa kita salah , memberi harapan, kita salah itu yg jelas dimatanya. TAPI perbuatan dia yang sebelum kita start menoleh tak pernah di ambil kira.

Kadang2
Tak bermakna orang yang ambil keputusan untuk undur diri,suka dengan keputusannya.
Tak bermakna org yang undur diri tu jugak seorang quitter.
Tak bermakna org yang undur diri tu tak ikhlas untuk berhubungan.
Tak bermakna org yang undur diri tu rasa diri dia perfect sampai nak mr perfect 10.
Tak bermakna org yang undur diri tu tak fikir mcm mana nak move on.
Tak bermakna org yang undur diri tu tak SEDIH.


Undur diri ni rationally decided ( akan ada lelaki wajib akan condemn cakap bila jee perempuan being rational?) hadam sampai lumat ok. bila nak undur diri mesti akan ada yg cakap kau tengah emosi ni and so on. maybe perempuan lain ya tapi aku sangat serius dan pemikiran aku dh betul. nak2  sekarang aku dah besar. so jelas terpampang apa yg baik dan buruk.

contohnya like bercinta dengan suami orang. walau seperfect mana lelaki tu di mata kau. baik mana dia layan kau. tapi kau tahu benda tu salah. hubungan tu takkan ke mana mana. means takkan stay at one place, takkan moving forward. kau stay dengan dia pon salah, kau kahwin pon salah. sebab? kau bakal mngguris suri yg dah ada dalam hidupnya. apa yang kau boleh buat? moving backward sahja. anggaplah tak pernah jadi tak pernah wujud walau pahit mcm mana pon nak telan sebab? THATS THE BEST FOR ALL. utk dia, isteri dia dan anak2 dia. dah lengkap pon circle tu. kau tak perlu nak tambah dalam life yang diorg dh bina dr 0. kalau dia tak faham, dia tuduh kau main2kan dia bagi harapan dia yang tak faham apa salah dia at first place. which is sedang menduakan isterinya.

every guy yang pernah aku jumpa dan kenal jarang2 ada mngakui yg

"we both make mistake,arina"

mesti macam kau yang salah , kau yang itu ini, is that the way you layan people you love arina? and so on. it take two to tango for all things. kadang2 aku sedih bila kena tuduh benda yang aku sndiri rasa ehh tu bukan kau ke yg buat kt aku then kau cakap aku pulak mainkan prasaan kau? aku pulak kecewakan kau?. lelaki mcm ni aku rasa tak manly langsung sbb sebolehnya dia nak escape dan dia lebih selesa put blame on one side. after that, then i know i really make a good decision untuk undur diri. sebab masa kenal pon kau selalu blaming dah nak telur hujung tanduk tak sedar diri lagi. 

it take two for hold on. kalau kau sit back and relax do nothing, harapan nak aku tnggu nak aku buat itu ini memang takla. ive my own pride. kalau kau betul2 nak kau buat apa yang sepatutnya dah lama kau buat. not sit back goyang kaki. im not coming to u that way. ouhhhh andddd pasal jumpa parent je jaadi issuessss.kau ingat asal jumpa parent je ajak kahwin? tak semestinya kenalkan kat parent terus kahwin, kalau masa dh ssuai proceed la. kalau tak sesuai takkanla aku nk pksa. aku pun tak desperate lagi nak kahwin on the spot :) ive other sweet dreams to achieved. Benda tu kau show respect kat parent , nak ajak anak dara orang kenal keluar tapi minta izin taknak pastu nak ajar org tu menipu pulak cakap keluar dgn kwn...ehhh tak kuasala aku. 


p/s: tak tuju kat seorang .



Friday, June 2, 2017

THROWBACK zaman muda

Assalam hai :)

amaran: post kali ni banyak angkat bakul sendiri.heh. 


Salam ramadhan. dia mmg macam ni setiap kali nak belajar. (tengah minggu study week), asal bukak laptop je menerawang kat tempat lain. dahlah semalam tengok citer magnificient century sampai pagii!! tak belajar!! nak exam! tak belajar!! shhhh. jangan bagitahu bos besar taw. hekhekhek. Skang ni  mula-mula youtube tengok lagu cintan cintun lama2 dulu. layan geisha, letto, sakura band, hujan. dah terkenang kenang pulak. Pastu fesbukkk. tengok gambar lama2 zaman kurus melidi. baca komen kawan2 lama. haa dah sebakk. sebab makin besau ada yg dh dengan haluan masing2. makin jauh. ada yang dh lost contact terus.


RINDU ZAMAN KEGEMILANGAN. zaman  muda remaja. zaman baru nak naik. zaman baru nak ke dunia baru. zaman bermacam zaman. heh. zaman yang aku nak cakap ni masa umur aku 13 sampailah 15 tahun. aku rasa kalau aku tak masuk ke sbp mungkin zaman kegemilangan tu lebih panjang sampai 17? haha mungkin. papepun takdir Allah itu Indah. makin besar makin kita face realtiti yang kadang2 perit dan pahit untuk telan dan lalui.

13 tahun - 15 tahun. (2009-2011)


Masa range umur ni. hidup bagaikan dalam novel/drama. Sometime I really cannot brain how my life cannn bee so much like dalam cerita novel yang kalau skang kita baca sangat la rasa tah pape dan tak logik. Tapi dalam "drama" ni aku bukan la budak yang baik pun. Agak nakal dan mcm sombong sikitla. belagak pon ada. hm apa lagi eh. senang citer banyak sifat yg tak baik waktu ni. tapi skang dah takla, alhamdulillah berubah  , sebab tu org kata biar dari kecik dh jahat jangan besau baru nak jadi sheton. kehkeh. bak abang aku sendiri kata aku ni mcm ketua perempuan jahat macam dalam movie yang ada geng2 tu. Acah2 mean girl ataupun macam novel ainmasarah the wannababes. haa sampai mcm tu sekali pandangan seorang abang terhadap adiknya.


Abang akulah cakap tapi pandangan kawan2 aku baik sikit kod. 😅 sikit. sebabkan aku ni jenis arrogant bitchy bitchy gedik sikit. so haters pon banyakla kan. EVEN aku tak kenal pon siapa haters tu anddd kalauuu duluuuu even though kita ada haters tapi tak sampai tahap teruklah macam terasa bullied ke depression. NO. Tak rasa langsung. Maybe sebab masa tu aku sangatlah ignorant and bold  macam malas nak heran apa orang cakap. (God I wish Ive that kind of boldness nowwww) . and masa zaman tu orang kalau benci pun benci macam tujelah. takde usik2 ke takde panggil geng suruh benci sekali ke apa. 2 benda yang palinggg akuuuu ingat haters buat kat aku.

1. dia ni orang yang aku kenal. a senior. setahun je pon tua. aku tak ingat dia cakap apa tpi lepas dia bebel tu dia cakap nak report kat mak aku. kah! report?! ingat lut la report tu.

2. aku tak kenal langsung dia ni. again a senior. setahun jugak beza. kelakar. dia suruh kawan aku kirim salam maut kat aku depan aku. dulu kan femes kim salam maut bagai ni. no chill betul.

and both girls ok. fact: they hate me even  I done nothing to them. thats why Iolls tak amek port kalau nak memcik2 ni. such a waste.


masa zaman ni jugak semangat setiakawan tu tinggi. takde kes khianat. tikam belakang. maybe ada tapi  macam benda tu boleh settle asap. ouh aku jenis jarang nak masuk geng gossip umpat umpat ni. kalau kena topik semasa macam benda tu kena kat aku yee akuu canangg sembang bagai mak bedah tapi kalau mcm benda tu aku tak nampak and dengar2 dari org aku dengar saje jela. tak involves sgt. the best part masa celebration my 15th birthday.boleh dikatakan hampir semua my bff datang. they planned it and celebrate kat secret recipe. ada dalam blog ni aku pernah tulis. diorg bawa banyak gila kamera macam gheetisss pon ada and my friend buat video of it. sweet gila. terharuuu gilaaaaaaa. mcm sgt5 appreciate la. bayangkan masa 15 dah rasa benda2 tu sebab tu budak2 skang baru nak up kek balloon suprise partyy kat IG smua iolls tak heran sgt sebab dh pernah lalui. Alhamdulillah. classmates pon best sporting smua. walaupun kelas budak pandai tpi tak totally nerd  dan gila2 sikit. paling gila kawan aku dan tak trkecuali aku.


ouhhhhhhhhhhhh haihh the best partttt nak citer zaman puppy love. zaman suka yang betul suka. zaman banyak peminat. HAHA. panas pipi tetiba . kat mana nak mula erk. terus terang aku ni takdelah cantik pon. selekeh . hitammmm capuk2 (sebab selalu terdedah dgn panas dulu). aku pun sendiri tak tahu aku ni cerah ke gelap. sbb masa tadika mcm amoi anak cino. dh besar dh mcm combee lak. boleh dikatakan ramai la suka aku tapi yang sama umur awal2 aku dh reject sebab nak mngelakkan kes sailang antara kwn2. *kawan2 iolls ramai yang hot2.aku selebet. and aku mmg tak gemar sangat sama umur ni. sebab dh mcm member2. awaaaaalllllllll lagi masuk sekolah menengah dah ada yang mngintai. masa tu kau akan dikira hot famous bila form5 nak tackle kau without kau yg tergedik dtg kat dia.  zaman aku tu pulak form 4 dengan form 5 dia hensem2 belakaaaa woiii. masa tu aku ingat lagi kawan aku ada crush FORM 6 . kitorg jalan kat koridor then terserempak. so, aku mcm takdelah nak menonjolkan diri sebab crush member bukan crush aku. lepas crush dia berlalu dia pukul aku.

BFF : haahhh dia pandang kau!!*merengek
me: ehh mana kau tahu. kau bukan pandang dia
BFF: i can seee he look at your name tag!. ekor mata.

*nametag aku nama A.INSYIRAH. aku pernah post pasal masalah nametag aku ni.
sejak itu aku akan jalan blakang sikit dari bff aku supaya dia lebih menonjol butttt  then later i jadi kwn dgn crush my bff ni sebab he add me on fb and like2 komen2 and rpt sbb his friend like me. masa tu baru berlalu zaman myspace. we start using fesshhbukk.

Cerita aku pulak macam ni FORM5>AKU>FORM4 . the end. haha. haih kalau danial ada lagi ni dia dah bahan aku sebab cerita benda2 ni. Sampai sekarang aku tak faham dan tak tahu kenapa dan macam mana boleh orang suka aku sedangkan aku dah lah tak cantik and macam aku tekankan dari awal perangai aku pun takdelah semnggah mana. nak kata sebab personaliti? entahlah.

\\SUKA pulak bukan suka yang macam suka tahpape tu. suka yang betul betul dan sgt5. suka sampai ada yang terkorban. suka sampai ada yang mngundur diri. suka sampai ada yang terluka. dan masa ni terpampang jelas kifarah tu berlaku dalam sekelip mata. Apa yang kita buat kat orang akan back balik kat kita. walaupun dah 8 tahun berlalu,  dua orang (E&C) yg involve dalam hidup aku masa ni sangat mmberi kesan dan pengajaran seumur hidup aku. terima kasih :) end up masing2 bahagia dengan pilihan sendiri.  :)

Saturday, April 15, 2017

TakdirNya yang terindah 1


Allah. Sesungguhnya pertemuan aku dengan seseorang yang istimewanya sifatnya buat aku menangis semahunya. Bukan menangis kerana sedih dan kasihan tetapi aku menangis kerana kau telah menunjukkan aku jawapan kepada doa2ku serta kau telah memakbulkannya. Terima kasih Allah kau telah menyusun atur perjalanan aku ini.

apa senjata seseorang muslim itu?

Doa.


Jawapan yang aku dapat pada hari ini, bukan drpada doa2 ku untuk hari ni, 3 hari lepas mahupun 3 minggu lepas tetapi 4-5 tahun lepas!!!!

I asked for strength....
And ALLAH gave me difficulties to make me strong...
I asked for wisdom...
And Allah gave me problems to solve...
I asked for courage...
And Allah gave me obstacle to overcome...
I asked for love...
And Allah gave me troubled people to help...
I asked for favours...
And Allah gave me opportunities...
“Maybe I received nothing I wanted, but I received everything I needed”


Allah tahu apa yg terbaik and He will grant it not when we wish but when we needed.